Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Covid-19 har, ifølge Codex advokat, ført til at de fleste arbeidsgivere opplever at det kreves tilpasninger i virksomheten. For mange har dette ført til behov for å gi arbeidstakere nye oppgaver.
Men hvor langt kan arbeidsgiver egentlig gå i å endre på ansattes arbeidsoppgaver?

Kan man gjøre eget barn arveløs?
Vi Pluss
Yrkesskade og yrkessykdom: Derfor får mange avslag fra Nav
Vi PlussArbeidsgiver har styringsrett og kan gjøre endringer i arbeidsoppgavene innenfor rammene til arbeidsavtalen, men endringene kan ikke være så store at de endrer stillingen.
At arbeidsgiver har styringsrett betyr at hen har ret til å lede, fordele og organisere arbeidet. Denne styringsretten blir ansett å være likestilt med loven. Arbeidsgiver må imidlertid vurdere begrensninger og muligheter i styringsretten. Arbeidsavtalen må brukes som utgangspunkt for denne vurderingen.
En av Vi over 60s lesere har fått nye arbeidsoppgaver fra sin leder. Hen er uenig i arbeidsgivers beslutning:

Enkemann (77) frykter sønnen kan kaste ham ut av hjemmet
«Jeg er resepsjonsmedarbeider og har hatt samme stilling i en årrekke. Mine hovedoppgaver har vært å ta imot kunder og håndtere sentralbordet. I de seneste årene har det blitt stadig færre telefoner grunnet at mange kunder ringer mine kollegaer direkte og dessuten har antall fysiske møter blitt redusert, mye på grunn av korona. Nå vil min leder tildele meg en rekke nye tilleggsoppgaver, blant annet skal jeg begynne å sende ut firmaets fakturaer og følge opp at disse blir betalt. Jeg har sagt til leder at jeg er ansatt som resepsjonsmedarbeider og at jeg verken har plikt eller lyst til å utføre slike nye oppgaver. Min leder er uenig og sier at endringene i arbeidsoppgaver faller inn under arbeidsgivers styringsrett og at min nektelse vil kunne anses som ordrenekt og medføre oppsigelse eller avskjed. Jeg antar at hun tar feil?»

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi PlussDette svarer advokat og Vi over 60-ekspert Erik Råd Herlofsen:
«Nei. Arbeidsgivers styringsrett gir virksomheten rett til å organisere, lede og fordele arbeidet. Riktignok må arbeidsgiver ved utøvelse av styringsretten blant annet ta hensyn til hva som er regulert i arbeidsavtalen, men kan likevel foreta saklige endringer som ikke endrer stillingens grunnpreg, blant annet sett i lys av samfunnsutviklingen. Etter min oppfatning ligger endringene innenfor arbeidsgivers styringsrett og du plikter å innordne deg etter de instrukser og pålegg du gis av din leder, og må eventuelt bestride disse i etterkant. Det er dette som kalles arbeidstakers resignasjonsplikt. Dersom du mener at din leder har gått utover styringsretten, må du eventuelt gå til sak og anføre at dette i realiteten er en oppsigelse av din tidligere stilling som resepsjonsmedarbeider. Mens en slik tvist pågår, plikter du imidlertid å utføre de oppgaver du blir satt til.»

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.