Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Å motta uføretrygd i en kortere periode i livet kan få overraskende konsekvenser seinere.
Det opplevde den da 65 år gamle mannen da han i 2015 søkte om avtalefestet pensjon AFP i privat sektor.
Fordi han i en periode noen år tidligere hadde mottatt uføretrygd fra Nav, fikk han avslag på AFP.
Grunnen er regelen om at du ikke kan ha mottatt uføreytelser fra Nav etter at du har fylt 62 år: Da mister du pensjonsretten.

Ufør og AFP: Feiler du her, kan du miste pensjonsretten
Vi PlussDette er bare en av flere regler som kan ramme deg som mottar uføreytelser. Og ja, reglene kan være ganske så ulike for AFP i privat og offentlig sektor.
Her kan du lese mer om hva som gjelder og hvilke frister du må huske dersom dette kan være aktuelt for deg.

Uføretrygdet må betale tilbake 720 000 kroner til Nav
«Tvunget» til uføretrygd fra Nav
Den da 65-årige arbeidstakeren forteller at han i en periode i tidsrommet 2011 til 2014 mottok uføretrygd fra Nav - som han selv mener han ble tvunget inn i:
- Jeg ble først sykmeldt grunnet en arbeidsulykke. Dette medførte unødvendig lang venting i norsk helsevesen sitt køsystem. Da dette tok så lang tid som det gjorde før jeg fikk de operasjonene som var nødvendig for å komme meg tilbake i både privatliv og arbeidsliv, ble jeg anbefalt å søke om 100 prosent uføretrygd. Noe jeg sa nei til fordi jeg ville holde på tilknytningen til arbeidsgiver, og at målet alltid var å komme tilbake i full jobb.
- Jeg gikk til slutt motvillig med på å søke om delvis uføretrygd, og var delvis ufør i en periode - men jeg var fortsatt delvis i jobb, noe som var en seier for meg, skriver han.
Sitatene er hentet fra klagesaken som 65-åringen rettet til Trygderetten for å forsøke å få omgjort avslaget på AFP.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss- Verken Nav, helsevesen eller arbeidsgiver informerte om konsekvensene
- Så fort helsekøen i Norge tillot meg å få den behandlingen jeg trengte var jeg tilbake i full jobb etter kun kort tid. I løpet av denne tiden var det ingen instanser som informerte meg om konsekvensene av å søke om delvis uføretrygd. Verken helsevesen, Nav eller arbeidsgiver, uttaler han.
Han understreker at han mottok 55 prosent uføretrygd på grunn av en yrkesskade - og at han avsluttet uføretrygden så snart det var mulig for ham å gå tilbake til fullt arbeid. Han mener derfor at det blir feil av Nav å gi avslag på AFP-privat.
- Jeg vil hevde at jeg som arbeidstaker her blir utsatt for et stort økonomisk tap, som oppleves som veldig urettferdig. Hadde jeg visst det så hadde jeg jo aldri søkt om uføretrygd. Når man i etterkant ser på det økonomiske tapet jeg nå får er det bare trist. Jeg hadde jo kommet bedre ut ved å takke ja til 100 prosent uføretrygd og sitte hjemme på statens regning og vente på at arbeidsulykkesforsikringen skulle slå inn med full uføredekning, hevder han i klagesaken.

Så mange fikk nytt vedtak etter klage
Trygderetten: Han mottok uførepensjon etter fylte 62 år
Saken er anket flere ganger - men den nå 71 år gamle mannen har kun fått avslag, både fra Nav klageinstans og fra Trygderetten.
Retten henviser til reglene for AFP i privat sektor:
«Lov om statstilskott til arbeidstakere som tar ut avtalefestet pensjon i privat sektor (AFP-tilskottsloven) § 8 første ledd bestemmer at avtalefestet pensjon (AFP) ikke ytes til personer som etter fylte 62 år har mottatt uføretrygd fra folketrygden. Tidligere bestemmelse gjorde tilsvarende unntak fra AFP for den som hadde mottatt uførepensjon.»
Trygderetten henviser til at vedkommende i denne saken fylte 62 år i august 2012.
- Han mottok uførepensjon fram til 1. desember 2014. Han har således mottatt uførepensjon etter at han fylte 62 år og har da ikke rett til AFP. Selv om han hadde en periode med fullt arbeid, uten mottak av uføretrygd, forut for søknaden om AFP, rammes også denne situasjonen av lovens ordlyd i og med at uttaket av uførepensjon varte til etter at A fylte 62 år, skriver Trygderetten.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.