Trumps største utfordrere er alle over norsk pensjonsalder

– Det største problemet for en veldig gammel president er antakelig faren for mistanke om at han eller hun ikke har sin fulle kapasitet verken fysisk eller mentalt, mener Bjørn Hansen.

Elizabeth Warren (71), Michael Bloomberg (78), Joe Biden (77) og Bernie Sanders (79) kjemper alle om å bli demokratenes presidentkandidat. Sittende president Donald Trump er heller ingen unggutt med sine 73 år. Foto: NTB Scanpix
Elizabeth Warren (71), Michael Bloomberg (78), Joe Biden (77) og Bernie Sanders (79) kjemper alle om å bli demokratenes presidentkandidat. Sittende president Donald Trump er heller ingen unggutt med sine 73 år. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): Sannsynligheten for at USAs neste president er over den norske pensjonsalderen, er stor: Donald Trump vil være 74 på valgdagen i november. Aktuelle demokratiske motstandere er Obamas tidligere visepresident Jo Biden (77), Bernie Sanders (79) og Elizabeth Warren (71). Milliardæren Michael Bloomberg regnes som en outsider, og er 78.

Til sammenlikning er snittalderen blant politikerne på Stortinget 46,1 år.

Hvorfor er amerikanske politikere så gamle?

Bjørn Hansen er tidligere politisk journalist i NRK. Foto: Heiko Junge/SCANPIX
Bjørn Hansen er tidligere politisk journalist i NRK. Foto: Heiko Junge/SCANPIX Vis mer

– I USA har de større respekt for alder enn i Norge. Her hjemme har vi en slags ungdomsdyrking innen politikk og næringsliv som er helt meningsløs, mener tidligere NRK-korrespondent Bjørn Hansen, som selv fyller 82.

– Det er enorme ressurser blant friske og oppegående nordmenn som ikke utnyttes. Mister du jobben når du er 50 har du store problemer med å finne ny jobb.

Les også: Eldre får dårligere vilkår til samme pris

Kontroversiell norsk pensjonsalder

Under VM i friidrett i høst ble det kjent at Karen-Marie Ellefsen må gå av med pensjon når hun fyller 70 år til sommeren. Saken vekket enormt engasjement.

– Så lenge de kan velge en president i USA som er godt over 70 år, kan jeg ikke skjønne at vi som er over 50 ikke kan være kommentatorer og programledere på TV, sa hun i intervjuet med Vi over 60.

Årsaken til den høye snittalderen blant de amerikanske presidentkandidatene kan forklares med det politiske systemet:

– USAs desentraliserte partier og enmannskretser gjør politikken individualisert, forklarer Hilmar Mjelde, postdoktor ved Institutt for informasjons- og medievitenskap ved Universitetet i Bergen, overfor Dagsavisen.

– Politikere har sine egne valgkamporganisasjoner. Det forutsetter nettverk og finansielle ressurser som man får mer av med alderen. I land med sterke partier, som Norge, kan partier sette sammen valglistene ut fra mangfoldshensyn, som for eksempel alder.

Bjørn Hansen minner om at amerikanske presidentkandidater ikke alltid har vært så gamle som i år:

– Ronald Reagan var den eldste presidenten i amerikansk historie da han tiltrådte. Han fikk Alzheimer på slutten av sin periode, det var jo et varselskudd, konstaterer han.

Reagan var 69 da han vant en knusende seier mot Jimmy Carter i presidentvalget i 1980.

Eldste mest populær blant unge

– George Bush senior var ingen gammel mann da han ble president, han virket bare sånn. Han var over 50 og krigsveteran, men altså mye yngre enn Reagan. Clinton var i 40-åra, og Bush den yngre var litt eldre enn Clinton. Obama var en ung mann på 48.

Hansen har gjennom sine 30 år i NRK jobbet mye med amerikansk politikk. Han kaller det et kynisk system som på ingen måte må sammenliknes med det norske valgsystemet: Hver kandidat driver sin egen, personlige valgkamp, der økonomiske velgjørere støtter kandidatene de har størst tro på at kan vinne.

Unntakene har vært Barack Obama og årets kandidat Bernie Sanders, som begge er blitt støttet med svært mange småsummer.

Sanders er valgkampens eldste kandidat, og svært populær blant unge velgere.

Les også: – Det står Best før 55 i panna vår

– Sanders er blitt en kultfigur blant veldig mange unge. Han har aldri bygget opp noe system eller fellesskap rundt seg, men er en ensom politiker med veldig klare standpunkter som begeistrer mange, forklarer Hansen.

– Han snakker i enkle løfter. Et av dem går ut på at han skal gjøre universitetsutdannelse bortimot gratis. For unge mennesker som strever med å finansiere utdanningen er dette selvsagt populært. I tillegg har han en stil som ungdom beundrer, han er kvikk og karismatisk og lover revolusjon. Mange unge ønsker gjerne en viss opprøsking i det etablerte.

Mest imponert over Warren

Om vinneren av høstens presidentvalg blir tidenes eldste, vil tiden vise. Han eller hun vil I hvert fall havne i godt selskap: Nancy Pelosi, du vet hun som rev Trumps tale i filler, har den tredje mektigste posisjonen i amerikansk politikk som speaker i Representantenes hus. Denne måneden fyller hun 80. En rekke senatorer er også for lengst over vanlig pensjonsalder.

– Det største problemet for en veldig gammel president er antakelig faren for mistanken om at han eller hun ikke har sin fulle kapasitet verken fysisk eller mentalt, mener Hansen.

– Hvis Sanders skulle bli valgt, vil jeg anta at han bare tar en periode – mannen har hatt et hjerteinfarkt allerede. Han er høyst oppegående og veldig aggressiv og aktiv, men hva skjer om fire år? Åtte år? Om han skulle bli valgt og sitte to perioder, er han nærmere 90 når han avslutter perioden som president.

Etter nominasjonsvalget i morgen vet vi langt mer om hvem som kommer til å kjempe om å bli USAs neste president. Hvis Sanders går til topps, spår Hansen at veien ligger ganske åpen. Selv har han mer tro på Biden. Men aller mest imponert er han over Elizabeth Warren:

– Hun viser en intellektuell kapasitet som jeg nesten ikke ser hos noen andre kandidater. Hun har et imponerende skarpsyn og kunnskapsrikhet, men har ikke slått an i denne valgkampen, mener han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.