Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Antallet alderspensjonister fortsetter å øke og er nå høyere enn på flere år. Ved slutten av juni 2023 var det 1.029.300 personer som mottok alderspensjon - som er en økning på 1,9 prosent sammenliknet med samme periode i fjor.
Men det er antallet nye alderspensjonister som virkelig har satt fart i årets første halvår:
Nav melder at 35 500 personer startet uttak av alderspensjon for første gang i løpet av årets seks første måneder - som er en økning på 6,8 prosent fra samme periode i fjor.
Tallet er det høyeste siden våren 2015, da man fikk 37 600 nye alderspensjonister i løpet av et halvt år.

Nye regler for særaldersgrenser: Slik blir det

- Mange vil tape hundretusener på å ta ut pensjon tidlig
Ifølge Nav er hovedårsaken at det blir stadig flere eldre i aldersgruppa 62–67 år, som er alderen da de fleste starter uttak av alderspensjon. Men i tillegg peker de på en annen mulig årsak til den sterke økningen:
– I tillegg tror vi at den høye prisveksten kan ha ført til at flere enn normalt har valgt å starte uttak av alderspensjon i år, blant de som fremdeles er i arbeid, sier avdelingsdirektør i Nav, Ole Christian Lien.
Men å starte tidlig uttak av alderspensjon er imidlertid ikke lurt økonomisk sett, advarer eksperter:
- Mange vil tape hundretusener på å ta ut pensjon tidlig, forteller pensjonsekspert i denne artikkelen på Vi.no, der han advarer mot å tro at tidlig uttak av alderspensjon fra folketrygden er lønnsomt.


- Å jobbe deltid er en fattigdomsfelle
Venter stor økning framover
Nav forventer at antallet alderspensjonister vil fortsette å øke i et høyt tempo også i åra som kommer. Dette som følge av flere eldre - men det kommer også endringer i pensjonsreglene som vil gjøre at Nav tror vi vil få se ekstra fart i økningen:
– Regelendringer fra 2025 gjør det mulig for de som tar ut AFP i offentlig sektor, å samtidig starte uttak av alderspensjon, forteller Lien.
I offentlig tjenestepensjon har AFP vært en tidligpensjonsordning som ikke har vært mulig å kombinere med alderspensjon fra folketrygden (Nav). Dette til forskjell fra ordningen med AFP i privat sektor som forutsetter samtidig oppstart av alderspensjon fra folketrygden (men husk: Du kan velge å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden, men deretter å sette den på pause - om du fremdeles er i jobb og egentlig ønsker å spare pensjonen din til du går av med pensjon for fullt).
Regelverket er ikke helt ferdig, men fra 2025 vil AFP i offentlig sektor endres til en modell som likner på den i privat sektor - og den vil gå fra å være en tidligpensjonsordning til å bli et livsvarig tillegg til den øvrige pensjonen, som kan tas ut fra fylte 62 år. Og den vil altså kunne kombineres med alderspensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon.

Uføre med spesialfordeler
Vi Pluss
- Dessverre noen som søker for seint
Vi jobber lenger enn før
Den ferske statistikken fra Nav viser også at vi gjør som myndighetene ønsker: Vi jobber lenger enn før.
Gjennomsnittlig avgangsalder fra arbeidslivet var 66,0 år i første halvår 2023, opp 0,2 år fra same periode i 2022.
Ifølge Nav har det vært en svak økning i avgangsalder det siste tiåret, fra 65,7 år i 2013.
Men Navs oversikt viser også at selv om vi jobber lenger, er det de færreste som velger å jobbe lenger enn til 67 år:
Per juni 2023 var det 54,9 prosent av de nye alderspensjonistene som startet uttak ved 67 år og 23,2 prosent startet opp pensjonen ved 62 år. De øvrige prosentene fordeles i stor grad på åra der imellom.
Dersom Pensjonsutvalgets forslag i pensjonsrapporten NOU 2022: 7, «Et forbedret pensjonssystem» (juni 2022) blir vedtatt, kan vi få en automatisk justering av aldersgrensene for pensjon i takt med økt levealder, i størrelsesorden ett år lenger hvert tiende år. De som er født på 1990-tallet, kan dermed gå av med pensjon når de er rundt 70 år, mens de som blir født i dag, kan måtte stå i jobb til de er 72.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss
De største «Nav-lønningene» går til Thailand: Alt om utenlands-pensjonene
Vi PlussStore kjønnsforskjeller
Det er også store kjønnsforskjeller hva gjelder når vi starter uttak av alderspensjon: Det er veldig mange flere menn enn kvinner som starter tidlig uttak av alderspensjon fra 62 år (32,1 % menn vs. 13,7 % kvinner) - og det er veldig mange færre kvinner enn menn som starter uttak ved 67 år (67,5 % kvinner vs. 43,1 % menn).
Noen av grunnene til at kjønnsforskjellene er slik, er at mange kvinner kan ha for lite opptjening til å oppfylle vilkårene for å få lov til å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden fra 62 år. Og at man ved 67 år automatisk går over på alderspensjon dersom man er uføretrygdet - der kvinner er i stort flertall.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.