Fikk feil pensjonsutbetaling

Tror Terje kan se langt etter de 180.000 kronene NAV krevde tilbake

– AFP-reglene praktiseres strengt, sier advokat.

TROR IKKE TERJE FÅR MEDHOLD: Tonje Liavaag tror ikke Terje får medhold i anken sin. Foto: Kvale DA Advokatfirma.
TROR IKKE TERJE FÅR MEDHOLD: Tonje Liavaag tror ikke Terje får medhold i anken sin. Foto: Kvale DA Advokatfirma. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): I slutten av desember fikk Terje Grønningsæter beskjed fra Statens pensjonskasse at han hadde mottatt nesten 30 000 kroner for mye i pensjon. Tilbakebetalingskravet? 180 000 kroner.

Pensjonisten hadde selv gjort en feil, da han allerede mottok 20 prosent alderspensjon, som han trodde var AFP (Avtalefestet pensjon), da jobben hans søkte på 100 prosent AFP.

Les også: Terje fikk 391 kroner for mye hver måned. NAV krever tilbake 180.000

Han fikk verken beskjed fra NAV eller Statens pensjonskasse at summen var feil, før etter 6 måneder. Med krav om å betale tilbake all utbetalt AFP.

Terje følte kravet var urimelig, og anket saken. Urimelig synes også mange i kommentarfeltet på Facebook at det var:

REAGERTE: Mange reagerte på tilbakebetalingskravet. Foto: Facebook.
REAGERTE: Mange reagerte på tilbakebetalingskravet. Foto: Facebook. Vis mer

Les også: Hva skal du leve av hvis partneren din dør?

– Tror ikke beløpet har noe å si

Nå kan det imidlertid det vise seg at NAV og Statens pensjonskasse har loven på sin side. Advokat Tonje Liavaag, som er pensjonsekspert i Kvale DA Advokatfirma, tror pensjonisten kan se langt etter pengene.

– Jeg er nok tvilende til om anken skal kunne gå igjennom. Her tror jeg det vil være vel så mye fokus på at dette er to ulike pensjoner, som at beløpenes størrelse er så små.

– Det gis en klar beskjed i vedtaket, og ved søkeprosessen for AFP at man ikke kan ha andre inntekter ved siden av AFP, sier hun.

Hun mener Terje ha fulgt bedre med.

– Det er vanskelig å forstå at han ikke skal vite at han på søketidspunktet mottar alderspensjon fra folketrygden, da det framkommer av mottatt vedtak om dette, og ved de løpende utbetalingene fra folketrygden.

– AFP-reglene praktiseres strengt, sier hun.

391 kroner ble skjebnesvangert

Terje, som er klar over egen feil, reagerer på at det tok 6 måneder før han fikk beskjed. Da fikk han også melding om at han selv burde sett forskjellen på pensjonsutbetalingen.

SØKTE FEIL: Terje Grønningsæter søkte på feil ytelse, og ble straffet knallhardt. Foto: Privat.
SØKTE FEIL: Terje Grønningsæter søkte på feil ytelse, og ble straffet knallhardt. Foto: Privat. Vis mer

– De mente at jeg burde reagert på at summen var så veldig mye høyere. Jeg har regnet på dette i ettertid. Fra august og fram til jul fikk jeg 27 891 kroner. Når pensjonen startet opp igjen nå i mars, fikk jeg 27 500 kroner, sier han.

Han fikk altså 391 kroner for mye i måneden, etter man har regnet med skatten.

NAV, og Statens Pensjonskasse innrømmer at de skulle sjekket at utbetalingene til Terje var korrekte på et tidligere tidspunkt.

– Manuelle kontrollrutiner har dessverre en risiko for at menneskelige feil kan skje, svarte Hans Petter Gran, avdelingsleder hos Statens pensjonskasse.

Les også: Så mye skatt må du betale på pensjonen

Kan få dekket noe av tapet

Liavaag tror Terje muligens kan få noe av tapet dekket, siden NAV og pensjonskassa brukte så lang tid på å fikse problemet.

– Det er et poeng at de innrømmer feil i sine rutiner ved at dette skulle vært oppdaget tidligere, og at de da kanskje bør dekke noe av det tapet han har lidt, men jeg vet ikke helt hvordan det skulle vært gjort. Det måtte i så fall vurderes nærmere, sier hun.

Liavaag tror ikke beløpenes størrelse vil vektlegges her, da AFP-reglene er så firkantede som de er. Normalt vil arbeidstaker måtte være delaktig i søkeprosessen om AFP, og blir da spurt om nåværende inntektssituasjon.

– Trår man feil her, og ikke oppgir egen inntekt som man må anses å ha best kontroll på selv, tror jeg det er vanskelig å bli hørt med at man ikke så det på grunn av størrelsene på utbetalingene i etterkant. Dette blir gjentatt i vedtaket, sier hun.

Les også: Dette må du vite om overgangen fra AFP til alderspensjon

Gå til Vi.no-forsiden

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.