Selvbestemmelsesteorien og motivasjon

Tre grunnleggende behov må dekkes for å være motivert

Motivasjonen blomstrer når vi får dekket behovene våre, sier psykologen.

Ved å kartlegge dine tre grunnleggende behov vil du enklere finne ut hvor skoen trykker - og kanskje kunne gjøre noe med din egen motivasjon. Foto: Shutterstock/NTB scanpix
Ved å kartlegge dine tre grunnleggende behov vil du enklere finne ut hvor skoen trykker - og kanskje kunne gjøre noe med din egen motivasjon. Foto: Shutterstock/NTB scanpix Vis mer
Publisert

- Min erfaring er at motivasjon henger sammen med hvorvidt vi får dekket de behovene vi har, forteller psykolog og daglig leder Kyrre Dyregrov i Psyknett.

For å få økt motivasjon på jobb mener han at det er viktig å kunne knytte arbeidet du gjør opp mot dine egne verdier:

- Reflekter over hva som er dine verdier, hva du kan stå inne for og hvordan disse verdiene gjenspeiles i arbeidet ditt, sier han.

Tre grunnleggende behov

- Teorien «Self-Determination Theory,» eller ofte oversatt som selvbestemmelsesteorien, har kommet frem til tre sentrale behov alle mennesker har, først innført av de to amerikanske psykologene Edward Deci og Richard Ryan. Der snakkes det om behovet for autonomi, kompetanse og tilhørighet. Behovsoppfyllelse på disse tre områdene ses forbundet med økt livsglede og indre motivasjon, forteller Dyregrov.

Dersom du over tid opplever mangelfull behovsoppfyllelse på et eller flere av disse tre områdene, vil en konsekvens kunne være at du opplever en generell reduksjon i livsglede og indre motivasjon.

- Hvis du opplever at motivasjonen til det du gjør er laber og burde forbedres, ville jeg ha begynt med å kartlegge arbeidet i forhold til disse tre behovene, sier Dyregrov.

Kartlegging av behovene

Dyregrov understreker viktigheten av å kartlegge disse grunnleggende behovene et menneske har for å kunne motiveres til arbeidet man er satt til. Han mener at det er viktig å gå inn på hvert enkelt område for å finne ut hvor «skoen trykker»:

1. Autonomi: Hvordan er din mulighet til å påvirke arbeidshverdagen din? Dersom du ikke opplever tilstrekkelig autonomi, hva kan du eventuelt gjøre for å få større påvirkningskraft?

2. Kompetanse: Hvor fornøyd er du med den jobben du gjør i dag? Opplever du stagnasjon, at arbeidet er for krevende – eller kjenner du på mestring og kompetanseutvikling? For at det siste skal inntreffe må arbeidsoppgavene være tilpasset dine ressurser og kompetanser, samtidig som det må være plass til utvikling. Her er også god veiledning og støtte fra kollegaer viktig.

3. Tilhørighet: Her handler det om å oppleve tilknytning til andre, at noen bryr seg om og respekterer deg, samtidig som du bryr deg om og respekterer andre. I hvilken grad føler du at du får tilfredsstilt dette behovet på arbeidsplassen? Hva kan du gjøre for å øke opplevelsen av tilhørighet? Er det endringer i organisasjonen eller arbeidshverdagen som kan gjøres? Åpenhet rundt hva som skal til for at du og dine kollegaer skal ha det bra på jobb er en viktig del av denne prosessen. Kanskje trenger dere noen uformelle treffpunkter der dere kan bli bedre kjent med hverandre og dermed tettere sammenknyttet?

Snakk pent til deg selv

Det å mangle motivasjon på arbeidsplassen kan komme av mange årsaker.

Maria Lopez ved samtaleterapi-bedriften Gomentor i Oslo mener disse punktene er viktig å huske på:

1. Vær bevisst på din egen, indre dialog. Hva sier du til deg selv? Hvilke begreper bruker du til å beskrive deg selv og livet ditt? Vær snill mot deg selv, husk at du gjør så godt du kan.

2. Hold deg koblet til sansene dine, kjenn på pusten når motivasjonen svikter.

3. Om du har noen å snakke med er det et godt og viktig verktøy. Å ha gode støttespillere kan muliggjøre at du blir i stand til å håndtere de utfordringene du står ovenfor, og dermed bli mindre redd for å feile eller å ikke være god nok i den jobben du gjør.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.