Bård Hoksrud fikk hjelp av Silje Sandmæl

Tømte kontoen på pins og Pepsi

Hver eneste måned var kontoen til Bård Hoksrud tom. Men at han brukte SÅ store summer på pins og Pepsi Max, det sjokkerte selv ham.

«I LOMMA PÅ SILJE»: Forbrukerøkonom Silje Sandmæl er hjemme hos stortingsrepresentant Bård Hoksrud (Frp), som har en mildt sagt imponerende samling. Video: Viasat Vis mer
Publisert

Følg oss på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

(Vi.no): - Jeg visste jo at jeg hadde brukt mye penger på de to tingene. Men når du ser totalsummen, får du jo et lite sjokk, medgir Stortingsrepresentant Bård Hoksrud.

- Jeg følte at jeg hadde rimelig kontroll. Økonomien var ikke noe problem, men pengene ble borte hver eneste måned.

Sjokket kom da forbrukerøkonom Silje Sandmæl fikk full tilgang til Hoksruds kontoutskrifter i TV-serien I lomma på Silje på Viaplay, der hun går gjennom kjendisers økonomi for å vise dem hvor de kan spare.

Først ble hun overrasket over summene. Så oppdaget hun at resultatet av utgiftene ramlet ut av hvert skap og hver skuff hun åpnet i Hoksruds pendlerleilighet i Oslo.

Les også: Setter økonomien over styr for å hjelpe voksne barn

Hundretusener på hobby

Sannheten er denne: I løpet av ett år kjøpte han pins for kr 295 000. Samme år solgte han pins for kr 120 000, noe som betyr at det totale pins-regnskapet endte på kr 175 000. På ett år.

- Pins er min hobby og lidenskap, forklarer han.

- Jeg vet at det er litt nerdete, men det er kjempegøy!

Båd Hoksrud bærer ut ramme på ramme full av pins. Favorittene er fra OL på LIllehammer. Foto: Viaplay
Båd Hoksrud bærer ut ramme på ramme full av pins. Favorittene er fra OL på LIllehammer. Foto: Viaplay Vis mer

Hoksrud bor sammen med familien sin i Bamble i Telemark, og stortingsleiligheten i Oslo rommer hans to lidenskaper: Pins og Pepsi Max. Han drikker fem-seks halvlitere med svart brus hver eneste dag, til en årlig sum av over kr 60 000. Og det har han tenkt å fortsette med.

Les også: Taper 7000 i måneden på at hun jobbet til 70

- Akkurat den pepsien har jeg ikke lyst til å gi slipp på, den er min eneste last etter at jeg la om kostholdet. Pepsi Max gjør hverdagen min veldig bra. Det er det første jeg drikker om morgenen og det siste jeg drikker om kvelden. Helsemyndighetene vil selvsagt si at det er helt borti natta, men det er min greie. Jeg verken røyker eller snuser og drikker veldig lite, men Pepsi Max er min last.

- Du skjønner at dette ikke er en god søknad til å bli helseminister?

- Ja, det blir jeg nok ikke, sier politikeren og ler.

Les også: I dette yrket blir du pensjonist som 52-åring

Bård Hoksrud fotografert i Stortingets vandrerhall med sin faste last. Foto: NTB Scanpix
Bård Hoksrud fotografert i Stortingets vandrerhall med sin faste last. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Blottlagt

Hoksrud satt i finanskomiteen da han ble spurt om å blottlegge sin egen privatøkonomi på TV. Han er forberedt på kritikk for manglende økonomisk oversikt. For selv om han visste at han brukte mye penger på brus, var forbruket dobbelt så høyt som han trodde.

Les også: - Å ikke få til økonomien gir masse skam

Og en gjennomgang av forsikringsavtaler avslørte at han hadde ti ulike forsikringer i seks ulike selskap. Blant annet hadde han seks ulykkesforsikringer.

- Ja altså, her skal ingen ulykke ramme Bård Hoksrud, sier Hoksrud og ler godt. Så blir han alvorlig igjen:

- Det er personlig å blottlegge hva du bruker penger på. Det er ingen mulighet til å protestere, dette er meg på godt og vondt. Men jeg ønsker å vise at politikere er som andre folk, og det er aldri for seint å få kontroll på økonomien. Dette vet jeg at mange sliter med. Som helsepolitiker har jeg møtt mange som har kommet ut i økonomisk uføre og forteller at det går ut over både fysisk og psykisk helse. Bedre økonomi handler om å få et bedre liv. Jeg håper mange kan kjenne seg igjen og gjøre enkle grep for egen økonomi. Seks ulykkesforsikringer er jo helt vilt.

HOKSRUD: Bård Hoksrud brukte tirsdag formiddag til å teste forholdene for rullestolbrukerne i Oslo sentrum. Video: Frp/Nicolai Delebekk/Dagbladet TV Vis mer

På TV ser vi Hoksrud flytte forsikringer ved å ta noen telefoner og sende noen mail. I realiteten var det ikke fullt så lett. Dette vil han ta med seg tilbake til politikken.

- Det er vanskelig å skifte leverandør, spesielt på helseforsikring. Reglene gjør at du må betale dobbelt opp i noen måneder hvis du bytter selskap. Det vil jeg utfordre litt, sier han.

Kutter pris, ikke forbruk

Noen av Silje Sandmæls spareforslag har han tatt til følge. Andre vaner får bestå. Som brusen.

SJOKKERT: Silje Sandmæl. Foto: NTB Scanpix
SJOKKERT: Silje Sandmæl. Foto: NTB Scanpix Vis mer

- Jeg kutter ikke ned på forbruket, men på prisen. Ved å kjøpe større flasker på salg i butikken i stedet for små flasker på bensinstasjoner, sparer jeg mye, konstaterer han.

- Og så har Silje innført en regel om at jeg ikke får bruke «nye» penger på pins. Skal jeg kjøpe nye, må jeg selge noen gamle. Og det får være greit.

Les også: Dette er som å investere i gull

For selv om Hoksrud har store verdier i pins, er det ikke gjort over natta å realisere dem. Dessuten er han ikke helt i mål med samlingen ennå.

- Det er vanskelig å slutte, altså. Jeg får et kick når jeg finner pins jeg mangler, og det er snodige opplevelser og minner knyttet til hvert kjøp, forteller han.

Om Sandmæl klarte å få Hoksrud til å spare, ser du i programmet I lomma på Silje på Viaplay tirsdag 25. februar klokka 21.30.

VANNSCOOTER: Bård Hoksrud (Frp) deltok på en vannscooter-demonstrasjon tidligere i sommer. Da fikk Frp-politikeren testet leketøyet for første gang. Video: NTB Scanpix / Redigering: Marie Røssland Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.