Sparetips for single eldre

Tøft økonomisk? Slik sparer enslige flere tusen i året

Det er dyrt å være enslig, her er sparetipsene som gjør hverdagen billigere.

BUDSJETT: Det skal ikke den største justeringen til for å spare noen tusen hver måned, for eksempel er matbudsjett et sted å starte. Foto: Scanpix.
BUDSJETT: Det skal ikke den største justeringen til for å spare noen tusen hver måned, for eksempel er matbudsjett et sted å starte. Foto: Scanpix. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Boutgiftene er gjerne langt høyere når du bor alene, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea.

Særlig enslige eldre vil gjerne merke at matbudsjettet også har en tendens til å bli høyere, noe referansebudsjettet til Statens Institutt for forbruksforskning (SIFO) også vitner om, ifølge Reitan. Andre utgifter, for eksempel strøm, NRK-lisens, internett og strømmetjenester blir også dyrere for enslige. I tillegg til at ferier og enkelte aktiviteter koster mer.

Men du behøver ikke blakke deg hver måned selv om du er enslig, og kanskje også minstepensjonist, mener Reitan.

God spareliste

- Det første du bør gjøre er å skaffe deg oversikt over forbruket ditt. Det er vanskelig å få mest mulig ut av de midlene du har dersom du ikke vet hva du bruker penger på, råder forbrukerøkonomen.

Start med å se hva du har brukt penger på de siste seks til tolv måneder, og lag deg en visuell oversikt over hvilke budsjettposter som veier tyngst.

Reitan har følgende tips:

  1. Kvitt deg med unødvendig forbruk, bli litt mer bevisst før du drar kortet i hverdagen.
  2. Lag deg et budsjett og sørg for at du holder deg til budsjettet.
  3. Et par ganger i året bør du gå gjennom dine finansielle avtaler og sjekke at du har den beste boliglånsrenten, det beste mobilabonnementet for deg, de riktige forsikringene og den billigste strømavtalen.
  4. Skriv handleliste, og sjekk hva du allerede har i skuffer og skap, før du går i butikken. Kutt også ned på antall turer i butikken, og forsøk å handle inn alt du trenger en gang i uken.
  5. Reduser matsvinnet ditt ved å bli mer bevisst på hva du kjøper og hva du kaster.
  6. Prøv med “shoppestopp”. Bestem deg for at du ikke skal kjøpe deg nye ting og klær de neste seks til tolv måneder. Det sparer du en del på.

Få mest mulig ut av pengene

Anne Motzfeldt, forbrukerøkonom og autorisert finansiell rådgiver ved Danske Bank, foreslår at du også setter opp en middagsplan for hver uke, og gjerne fryser ned mat du ikke bruker med det samme.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.