Uføretrygd fra Nav

To dager ødela for uføresøknaden

Kvinnen manglet to dager med trygdetid for å få innvilget uføretrygd.

AVSLAG PÅ UFØRESØKNAD: To dager ødela for kvinnens uføresøknad. Les hva årsaken var i denne artikkelen. Foto: NTB
AVSLAG PÅ UFØRESØKNAD: To dager ødela for kvinnens uføresøknad. Les hva årsaken var i denne artikkelen. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Etter langvarige leddplager og sykemeldinger, søkte kvinnen om uføretrygd fra Nav - men fikk nei, selv om hun oppfylte de medisinske vilkårene for å få innvilget uføretrygd.

Det var bare ett problem:

Da kvinnen flyttet tilbake til Norge fra et annet EØS-land, manglet hun to dager for å tilfredsstille kravet om sammenhengende trygdetid i forkant av uføretidspunktet. Også Trygderetten, som har behandlet saken, slår fast at de to dagene gjør at hun ikke er berettiget uføretrygd.

Krav om sammenhengende trygdetid

Når man bor i Norge er man automatisk medlem av folketrygden, som blant annet gir rett til å søke om endel ytelser fra Nav. Kravet for å få innvilget uføretrygd, er i dag at man har sammenhengende trygdetid i forkant av uføretidspunktet, altså det tidspunktet hvor man fikk arbeidsevnen varig nedsatt med minst 50 prosent, i fem år - dette var tre år før 2021. Trygdetid får man ved trygdemedlemsskap i Norge eller annet EØS-land, eventuelt et land Norge har trygdeavtale med.

Kvinnen bodde og hadde trygdetid i et annet EØS-land fra 9. november 2006 til 18. desember 2009, og ble medlem av folketrygden 21. desember 2009, mens uføretidspunktet til kvinnen var i juni 2012.

De to dagene mellom 18. og 21. desember, er de som gjør at kvinnen ikke fikk innvilget uføretrygd fra Nav. Hennes trygdetid var ikke sammenhengende, slår også Trygderetten fast.

Du kan lese mer om trygdetid, hvordan opphold i utlandet kan påvirke retten på uføretrygd og reglene om sammenhengende trygdetid, i denne Pluss-artikkelen.

Rundt 6000 får avslag på uføresøknad

Hvert år får rundt 6000 nordmenn avslag når de søker Nav om uføretrygd. Årsakene til dette er flere, men skyldes ofte at kravene om hensiktsmessig behandling og arbeidsrettede tiltak ikke er oppfylt. Du kan lese mer om avslag på uføretrygd i denne artikkelen.

I tillegg er tilstrekkelig dokumentasjon av blant annet helseplagene dine, viktig for å få søknaden innvilget. Les mer om hvilke kriterier som må være oppfylt for å få uføresøknaden innvilget i artikkelen under.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.