Pensjon fra Nav

Tidlig pensjon? - Undervurderer konsekvensene

Det kan høres fristende ut med ekstra på konto allerede fra 62 år, men det kan få store økonomiske konsekvenser om du tar ut tidlig pensjon - og særlig for kvinner.

VURDERER DU TIDLIG PENSJON FRA NAV? Du kan selv velge når du vil starte uttak av pensjon etter 62 år - men spesielt for kvinner kan det lønne seg å vente, oppfordrer ekspertene. Dette henger både sammen med forventet levealder og det at kvinnen statistisk sett overlever partneren - og må således regne med å måtte leve på kun én inntekt lenger. Foto: Shutterstock/NTB
VURDERER DU TIDLIG PENSJON FRA NAV? Du kan selv velge når du vil starte uttak av pensjon etter 62 år - men spesielt for kvinner kan det lønne seg å vente, oppfordrer ekspertene. Dette henger både sammen med forventet levealder og det at kvinnen statistisk sett overlever partneren - og må således regne med å måtte leve på kun én inntekt lenger. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vurderer du å ta ut alderspensjon tidligere eller seinere? Kanskje drømmer du om mer tid med familien, mer tid til å reise eller mer tid på hytta? Og kanskje helst mens helsa er med deg?

Etter pensjonsreformen i 2011 ble det åpnet for tidlig alderspensjon fra 62 år. Det betyr at du kan velge å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden - altså Nav - allerede fra 62 år. Du kan selv velge uttaksgrad mellom 20 og 100 prosent. Og du kan fremdeles jobbe så mye du vil ved siden av.

Avhengig av blant annet inntekt og skatt, kan du ha spart opp hele 1 million kroner før skatt i løpet av åra fra du fylte 62 til du er 67 år.

Akkurat det høres kanskje vel og bra ut - og så mange som 7 av 10 starter uttak av alderspensjon før de slutter i arbeid. Men det er viktig å vite at dersom du velger å ta ut tidlig alderspensjon så vil dette få økonomiske konsekvenser for deg resten av livet som pensjonist.

Og både Nav og andre pensjonseksperter advarer om at dette er noe spesielt kvinner bør være oppmerksomme på:

Kvinner har høyere forventet levealder enn menn, som betyr at de statistisk sett vil få mer igjen for å vente med uttaket slik at de får en høyere pensjon i flere år. Med høyere levealder har kvinner også større risiko for å bli enslig - og må dermed klare seg på kun en inntekt.

Hvor mye det å ta ut tidlig pensjon kan ha å si økonomisk, kan du lese mer detaljert om i denne artikkelen.

- Undervurderer konsekvensene

Ifølge Statistisk sentralbyrås ferskeste statistikk, har cirka 30 prosent av den bosatte befolkningen i alderen 62-66 år valgt å ta ut alderspensjon i 2020.

Nav hevder at noen undervurderer konsekvensene av å ta ut alderspensjonen tidlig - og viser til en spørreundersøkelse fra 2013 som avslører at fire av ti undervurderer konsekvensene av å ta ut alderspensjonen tidlig.

Ifølge Nav, kan uttak fra 62 år ofte gi deg 25–30 prosent lavere årlig alderspensjon resten av livet sammenliknet med om du venter til du er 67. Vi.no viser deg også konsekvensene dette vil kunne få for tjenestepensjonen din i denne artikkelen.

Nav, pensjonsselskapene og alle pensjonseksperter oppfordrer deg til å sette deg godt inn i hvilke økonomiske konsekvenser det kan få for deg dersom du velger å ta ut tidligpensjon. Dette kan du selv sjekke ved hjelp av pensjonstjenester som Din pensjon (en Nav-tjeneste) og Norskpensjon.no.

Ekspertene er også enige om en annen ting: Med mindre man med sikkerhet vet når man skal dø - er det umulig å si når det lønner seg å starte uttak av pensjon.

Men man kan selvsagt gjøre sine egne kalkuleringer basert på kjønn, livsstil, yrke, kjente helseutfordringer og så videre.

I en rapport fra Nav som handler om når det lønner seg å starte uttak av alderspensjon, kommenterer de eksempelvis dette basert på statistikk om forventet levealder i ulike yrkesgrupper:

- Isolert sett vil dette gjøre tidlig uttak av alderspensjon mer attraktivt for personer i yrker med lav forventet levealder. Særlig vil dette være aktuelt for menn siden menn i utgangspunktet har lavere forventet levealder.

- Alt annet likt kommer uttak fra 62 år best ut for menn med minst 4 år lavere levealder enn gjennomsnittet, skriver Nav i rapporten.

Flere menn tar ut tidligpensjon

Ifølge SSB, er det flere menn enn kvinner som tar ut tidlig alderspensjon:

  • 42,6 prosent av mennene mellom 62 og 66 år har tatt ut alderspensjon - mot 18,5 prosent av kvinnene.
  • De siste åra har det vært en reduksjon i andelen som tar ut alderspensjon før de fyller 67 år, spesielt blant menn.
  • Andelen menn med alderspensjon mellom 62 og 66 er redusert fra 46,2 prosent i 2016. Tilsvarende tall for kvinner i 2016 var 18,6 prosent.

- Noe av årsaken ser ut til å være at en større andel av kvinnene i denne aldersgruppen mottar uføretrygd eller offentlig AFP. I tillegg er det flere av kvinnene som mangler tilstrekkelig opptjening av pensjon for tidlig uttak, uttaler Aslak Hetland, rådgiver i SSB, til Vi.no.

Det er en forutsetning for å kunne ta ut tidlig pensjon, at du har høy nok opptjening: Vilkåret er at den pensjonen du vil få når du fyller 67 år minst må tilsvare minste pensjonsnivå («minstepensjon»).

Geografiske forskjeller

Studien til SSB om tidlig uttak av alderspensjon viser også at det er geografiske ulikheter når det kommer til tidlig uttak av pensjon:

Det er størst andel mottakere av alderspensjon i aldersgruppen 62-66 år i Rogaland, med 37 prosent og minst i Oslo med 22,9 prosent.

Det er også Rogaland som har størst andel både blant kvinner og menn med henholdsvis 21,8 og 51,9 prosent.

Minst andel av kvinner med alderspensjon i aldersgruppen 62-66 år finner vi i Nordland med 16 prosent og blant menn i Oslo med 29,1 prosent.

PENSJON: Pensjonen din er delt inn i tre deler. I videoen forklarer spare- og forbrukerøkonom Cecilie Tvetenstrand hver enkelt del. Video: Storebrand. Vis mer

Ifølge SSB, må geografiske forskjeller i uttak av tidlig alderspensjon sees i sammenheng med uttak av ytelser som ikke kan kombineres med alderspensjon - som for eksempel uføretrygd og AFP.

De kommenterer også at noe av forskjellene kan forklares med forskjellene i hvilke næringer det er i de ulike fylkene - for eksempel at en meget høy andel av 62-åringene med tidlig uttak av alderspensjon var ansatte innen bergverksdrift og utvinning - som jo er en dominerende næring i Rogaland.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.