Pensjon fra Nav

Tidlig pensjon? - Undervurderer konsekvensene

Det kan høres fristende ut med ekstra på konto allerede fra 62 år, men det kan få store økonomiske konsekvenser om du tar ut tidlig pensjon - og særlig for kvinner.

VURDERER DU TIDLIG PENSJON FRA NAV? Du kan selv velge når du vil starte uttak av pensjon etter 62 år - men spesielt for kvinner kan det lønne seg å vente, oppfordrer ekspertene. Dette henger både sammen med forventet levealder og det at kvinnen statistisk sett overlever partneren - og må således regne med å måtte leve på kun én inntekt lenger. Foto: Shutterstock/NTB
VURDERER DU TIDLIG PENSJON FRA NAV? Du kan selv velge når du vil starte uttak av pensjon etter 62 år - men spesielt for kvinner kan det lønne seg å vente, oppfordrer ekspertene. Dette henger både sammen med forventet levealder og det at kvinnen statistisk sett overlever partneren - og må således regne med å måtte leve på kun én inntekt lenger. Foto: Shutterstock/NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vurderer du å ta ut alderspensjon tidligere eller seinere? Kanskje drømmer du om mer tid med familien, mer tid til å reise eller mer tid på hytta? Og kanskje helst mens helsa er med deg?

Etter pensjonsreformen i 2011 ble det åpnet for tidlig alderspensjon fra 62 år. Det betyr at du kan velge å starte uttak av alderspensjon fra folketrygden - altså Nav - allerede fra 62 år. Du kan selv velge uttaksgrad mellom 20 og 100 prosent. Og du kan fremdeles jobbe så mye du vil ved siden av.

Avhengig av blant annet inntekt og skatt, kan du ha spart opp hele 1 million kroner før skatt i løpet av åra fra du fylte 62 til du er 67 år.

Akkurat det høres kanskje vel og bra ut - og så mange som 7 av 10 starter uttak av alderspensjon før de slutter i arbeid. Men det er viktig å vite at dersom du velger å ta ut tidlig alderspensjon så vil dette få økonomiske konsekvenser for deg resten av livet som pensjonist.

Og både Nav og andre pensjonseksperter advarer om at dette er noe spesielt kvinner bør være oppmerksomme på:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.