Forsikringen du alltid må sørge for å ha

- Tenkte han kunne klare seg uten husforsikring et år. Det straffet seg

Har du kontroll på husforsikringen din? Hvis uhellet er ute risikerer du i verste fall å aldri få økonomien på beina igjen.

VIKTIG: Er du ikke godt nok forsikret kan du lide så store tap at du aldri kommer deg på beina igjen. Foto: Shutterstock NTB
VIKTIG: Er du ikke godt nok forsikret kan du lide så store tap at du aldri kommer deg på beina igjen. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

SFølg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Trenger du å spare penger og sysler med tanken på å kutte ut noen av forsikringene dine for en stund? Da bør du tenke deg godt om.

Vi.no har tidligere skrevet at det for noen kan være lurt å sette reiseforsikringen på en liten pause. Andre forsikringer bør du derimot absolutt ha.

Elisabeth Realfsen, fagansvarlig for Forbrukerrådets tjeneste Finansportalen.no, råder deg til å tenke over hvilke tap som vil bety aller mest for deg når du skal tegne forsikringer.

- Hvis du må gjøre en økonomisk prioritering, kan du for eksempel droppe verdigjenstandsforsikring. Det er ikke er like viktig å forsikre bunaden som det er å forsikre boligen din, sier hun.

Risikerer å aldri komme deg opp igjen

Bolig og innbo er noe av det viktigste du forsikrer, ifølge Realfsen.

- Bygningen og innboet representerer som regel verdier på millionbeløp. Disse må du forsikre. Dersom du ikke har forsikret boligen og innboet ditt og mister alt du eier i brann, vil det mest sannsynlig bli et så stort økonomisk tap for deg at du aldri kommer deg opp igjen, sier hun.

Må du gjøre en prioritering, kan det være at du ikke skal forsikre ting du kan erstatte selv med en månedslønn eller to.

Ifølge Realfsen bør du også nedprioritere trygghetsavtaler som tilbys ved kjøp av elektrovarer som mobiltelefon eller vaskemaskin. I de fleste tilfeller er slike elektrovarer dekket gjennom innbo-eller reiseforsikring.

- Tegn en billig innboforsikring med høy egenandel og bruk heller pengene du sparer på å dekke småting selv, råder Realfsen.

Opplevde at huset brant til grunnen

Forsikringsselskapet If gjorde beregninger i 2015 som viste at rundt 10 000 manglet husforsikringer. Analysen var basert på egen statistikk, bransjestatistikk og tall fra SSB.

- Hvis du mangler husforsikring og huset ditt brenner ned, har du mistet alt du eier. Hvis du har lån på huset ditt betyr det at pengene dine har brent opp. Du må fortsatt betale ned lånet og gjenoppbyggingen av huset, sier Sigmund Clementz, informasjonssjef i If, til Vi.no.

Jevnlig dukker det opp historier i nyhetsbildet om folk som opplever at huset brenner ned og at de står på bar bakke uten forsikring.

Clementz viser til et eksempel der en mann hadde mistet jobben:

- Han måtte kutte ned på kostnader, og husforsikringen var en av kostnadene han kuttet ut. Han tenkte at han kunne klare seg et år. Så brant huset til grunnen i løpet av akkurat det året. Det ble en ruin for ham. Han hadde ingen forsikringsselskaper han kunne ringe, sier Clementz.

Undervurderer det vi eier

- Når årene går og livet endrer seg, bør du sjekke at forsikringene dine er riktig tilpasset deg og dine eiendeler, sier siviløkonom Hallgeir Kvadsheim, kjent for mange som økonomisk rådgiver i TV3-programmet Luksusfellen og leder for Pengeverkstedet.no til Vi.no.

En av årsakene til at vi bør ta en runde på forsikringene, er at det er naturlig at vi har flere verdier jo eldre vi blir.

- Etter som årene går og du skaffer deg mer innbo, møbler og andre dyrere eiendeler, bør du sjekke at forsikringen dekker høy nok innboverdi. Vi undervurderer ofte verdien på det vi faktisk eier, sier Kvadsheim.

Kvadsheims råd er å vurdere tilleggsdekning for spesielt verdifulle gjenstander.

- Det er så klart en risiko for at vi ikke oppjusterer verdien i forsikringen når vi kjøper mer innbo. Mange godt voksne mottar også arv, smykker, gull, kunst og andre ting som har en viss verdi, sier han.

Vær obs på at det kan hende det er en begrensning på forsikringen hvis du tar med verdisaker utenfor husets fire vegger.

Bytte av bolig

Skifter du ut leiligheten med et rekkehus, villa eller tomannsbolig, bør du ha egen husforsikring som dekker brann, naturskader og andre uforutsette skader, ifølge Kvadsheim. Kvitter du deg med huset til fordel for en leilighet, blir det motsatt:

- Flytter du til leilighet vil det ofte være nok med en god innboforsikring da sameiet eller borettslaget som regel dekker selve bygningen, ved for eksempel en eventuell brann, med en egen forsikring via felleskostnadene, sier han.

Enkelte husforsikringer har en grense for dekning av skader som sopp eller skadedyr.

- Det tilbys for eksempel en superdekning når du kjøper forsikringen, men den dekker bare hus som er under 60 eller 70 år gamle. Hvis huset går over den aldersgrensen, kan du sjekke om du kan få en separat dekning eller om andre selskaper har en snillere aldersgrense, sier Kvadsheim.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.