Taxfreehandel i sommer? Det viktige å vite nå

Skal du på utenlandsferie og kanskje ønsker å handle med deg varer, alkohol eller annet hjem? Her er reglene du bør vite om nå.

SHOPPING PÅ TAXFREE ELLER I UTLANDET? Parfyme, alkohol, klær, sminke, reiseeffekter og solbriller: Taxfreebutikkene bugner av varer - men pass på om fristelsene blir mange og store, så du ikke tabber deg ut. Illustrasjonsfoto: NTB
SHOPPING PÅ TAXFREE ELLER I UTLANDET? Parfyme, alkohol, klær, sminke, reiseeffekter og solbriller: Taxfreebutikkene bugner av varer - men pass på om fristelsene blir mange og store, så du ikke tabber deg ut. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mange av oss er bekymret for hva utenlandsferien vil koste grunnet den svake kronekursen. I tillegg truer økte boliglånsrenter og dyrere varer her hjemme. Likevel er det ikke så mange som velger bort utenlandsferien helt.

For mange inkluderer en utenlandsferie også litt shopping, det være seg på flyplassen eller på destinasjonen. Tenker du å bruke noe av feriebudsjettet på nye solbriller, en deilig parfyme eller påfyll til vinskapet, er det best å ha kontroll på reglene.

Husk at det er forskjell på regler for varer handlet på taxfree eller på destinasjonen. Og pass på de nye kvotereglene som trådte i kraft fra nyttår.

Her er viktige regler å ha kontroll på om du tenker å handle på taxfree eller utenlands i ferien:

Forskjellen på kvoten og verdigrensa

En ting er kvoten - en annen ting er verdigrensa. Og for deg som ønsker å få med deg maks av hva du kan da med deg fra utenlandsturen, bør du huske dette:

  • Verdigrensa for innførsel av varer ved utenlandsopphold på mer enn 24 timer, er 6000 kroner.
  • Verdigrensa ved opphold på mindre enn 24 timer er 3000 kroner.
  • Men: Verdien av alkohol- og tobakkskvoten holdes utenfor verdigrensa. Du kan altså ha med deg varer for 6000/3000 kr - og i tillegg det du betaler for alkohol- eller tobakksvarer.

Taxfree-forbud

For deg som gjerne handler tobakk eller alkohol med fra utlandet, er det viktig å passe på følgende:

Ved utenlandsopphold på mindre enn ett døgn kan du én gang i løpet av 24 timer ta med deg alkohol- og tobakkskvoten hvis du kan dokumentere at du har betalt avgifter i et EØS-land.

Med andre ord: Du kan derfor ikke handle dette på taxfree.

Du kan kjøpe varene i butikk eller utsalg på destinasjonen, for der betaler du avgiftene til landet du handler i. Men du kan altså ikke handle på for eksempel tax-free-butikken på Gardermoen eller på båten. Du må kunne dokumentere at du har betalt avgifter i et EØS-land.

Nye kvoteregler for tobakk

Fra 1. januar 2023 ble tobakkskvoten for reisende som har folkeregistrert bostedsadresse i Norge endret.

Reglene er nå: 100 sigaretter, 125 gram andre tobakksvarer eller 100 gram nikotinvarer og 100 sigarettpapir.

Hva er kvoten?

Her er kvoten for alkohol og tobakk per 2023:

  • Brennevin/sprit/likør og liknende over 22 % til og med 60 %: 1 liter
  • Vin og liknende over 2,5 % til og med 22 %: 1,5 liter
  • Øl over 2,5 % (også sterkøl), eller rusbrus o.l. over 2,5 til og med 4,7 %: 2 liter
  • Sigaretter eller annen tobakk (for eksempel snus): 100 stk. sigaretter eller 125 gram annen tobakk (snus, sigarer og sigarillos regnes i gram)
  • Sigarettpapir og -hylser: 100 stk.

Bytteregler: Brennevinskvoten kan byttes i 1,5 liter av enten vin eller øl, mens vinkvoten kan byttes i øl, liter for liter. Vin og øl kan ikke byttes i sterkere drikke. Du kan ikke bytte tobakkskvoten med vin eller øl.

Tolletaten har en Kvoteapp der du kan sjekke kvoten så du veit at du en innafor - og du kan fortolle direkte i appen dersom du handler mer enn kvoten tilsier. Du finner mer info om hvordan du laster ned kvoteappen hos Tolletaten på nett.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.