Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mannen startet uttak av alderspensjon fra Nav allerede som 62-åring, men fortsatte å jobbe til han var 70.
Det skulle koste ham dyrt.
Samordningsreglene som gjelder for ansatte med offentlig tjenestepensjon gjør nemlig at pensjonen fra Nav og pensjonen fra arbeidsgiver skal regnes sammen for å komme fram til en total pensjon som kan innebære en garantipensjon på 66 prosent av sluttlønna.
Og dette gjør at pensjonisten får mye mindre utbetalt i pensjon enn han mener han har blitt lovet.
Her kan du lese hvordan tjenestepensjonen kan tape seg 100 000 kroner ut fra hvor gammel du er når du går av som pensjonist.

Pensjonsregel kan «koste deg» 100 000 kroner i tjenestepensjon
Vi Pluss
Kommune krevde brødre for 260 000 kr etter morens død
- Jeg fulgte oppfordringen om å stå lenger i arbeidslivet enn til 67 år. Det sparte pensjonskassa for å utbetale pensjon til meg i tre år. I tillegg straffes jeg med et vedtak fra som gir meg en til dels kraftig reduksjon for all framtidig pensjon!, uttaler pensjonisten i sin klage til Trygderetten.
- Hvis dette blir konsekvensene av å lytte til nasjonal seniorpolitikk; at pensjonskassa tjener penger på det - mens den enkelte arbeidstaker taper penger på det, så bør staten informeres om det, derfor sendes kopi av denne anken til statsministeren.
Men på tross av anke og brev til statsministeren:
Pensjonisten når ikke fram med argumentene sine - og han må dermed leve resten av livet med mye mindre i pensjon enn han hadde trodd han skulle få.

Snart kommer skattemeldingen

- Et stort framskritt for uføresøkere
Trodde han skulle få 66 prosent
I korte trekk handler saken om beregning av alderspensjon fra Kommunal Landspensjonskasse (KLP), som er kun en av flere pensjonskasser for offentlig tjenestepensjon.
Reglene om samordning er imidlertid de samme for alle med offentlig tjenestepensjon, uavhengig av pensjonsselskap.
Mannen mener at pensjonskassas beregninger for hva han skal ha utbetalt i pensjon er feil - og at han har krav på mer. Han har hele tiden trodd han var lovet en pensjon som skulle utgjøre 66 prosent av sluttlønna - som jo er slik det har vært og er for mange med offentlig tjenestepensjon som er pensjonister i dag.
Men mannen benyttet seg av muligheten til å ta ut tidlig alderspensjon allerede ved 62 år - og fortsatte å jobbe frem til han var 70.
Og da pensjonsselskapet da skulle beregne pensjonen hans, ble regnestykket et helt annet enn det pensjonisten hadde forestilt seg.
På grunn av samordningsreglene som gjelder for hans generasjon, ender han opp med en betydelig redusert pensjon - som han må leve med livet ut.
Selv sier han i klagen at han har beregnet tapet til 173 789 kroner per år.
Han vinner imidlertid ikke fram med klagen sin - og beregningen fra KLP blir stående.

Nye førerkortkrav rammer tusenvis av diabetespasienter
Årsaken er samordningsreglene
Hovedårsaken er at han fortsatte å jobbe til han var 70 år - med de konsekvensene det har etter samordningsreglene:
Garantipensjonen på 66 prosent av sluttlønn forutsetter samtidig uttak av pensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon.
Det er også slik at samordningsfradraget, som er et fradrag som beregnes ut fra størrelsen på folketrygdpensjonen, skal beregnes ut fra den folketrygdpensjonen man ville hatt om uttaket fra folketrygdpensjonen startet samtidig med uttaket av tjenestepensjon ved 67 år - eller seinere.

Ny nasjonal helsesjekk fra i år

Uventet kjempeøkning
I denne saken oppstår tapet av pensjon fordi det fiktivt beregnede samordningsfradraget øker jo lenger man står i jobb.
For dem som står i jobb etter 67 år, avkortes tjenestepensjonen mot en høyere beregnet årlig folketrygd som om den var tatt ut ved pensjonering.
I denne saken er det beregnet et samordningsfradrag på en Nav-pensjon som er mye høyere enn det som er tilfellet for denne pensjonisten - og den totale pensjonen årlig blir dermed også mye lavere enn det han hadde forventet.
- KLP skriver i rettspapirene at de har beregnet den totale pensjonen for denne pensjonisten til 468 017 kroner.
- Hadde han ventet med uttak av pensjon fra folketrygden og tatt ut dette samtidig med tjenestepensjonen som 70-åring, ville han imidlertid fått 636 235 kroner.
Det er en forskjell på 168 218 kroner per år, som han altså får mindre i pensjon enn han kunne ha gjort.
For oppvoksende generasjoner er det et helt annet system som gjelder for pensjon fra folketrygden og offentlig tjenestepensjon. Men enn så lenge er det gamle regler for samordning som gjelder for nåværende og en god del kommende pensjonister. Mer om dette i denne artikkelen på Vi.no.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.