Nav pensjon

Tabben som kan gi deg ekstra skattetrekk i desember

Forventer du en trekkfri utbetaling eller halv skatt i desember, må du passe på å ikke gjøre denne tabben.

MINDRE SKATT I DESEMBER? Pass på dette om du har lagt inn et frivillig skattetrekk på utbetalingene dine. Foto: NTB
MINDRE SKATT I DESEMBER? Pass på dette om du har lagt inn et frivillig skattetrekk på utbetalingene dine. Foto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ved utgangen av september i år var det i alt 1 014 800 alderspensjonister her til lands, som er en økning på 1,7 prosent fra samme periode i fjor, ifølge tall fra Nav.

Normalt har alderspensjonistene skattetrekk på sin pensjonsutbetaling - med ett unntak: Desember er trekkfri måned på pensjonsutbetalingen, som i år kommer 12. desember.

På flere andre stønader utbetalt av Nav er det halvt skattetrekk i desember. Her får du en større oversikt over hvilke skattetrekk som gjelder de forskjellige Nav-utbetalingene.

For enkelte vil det likevel kunne gjennomføres skattetrekk også i desember - nemlig hos de som har lagt inn et frivillig skattetrekk.

Frivillig skattetrekk på utbetaling fra Nav?

Ifølge Nav vil frivillig skattetrekk når det registreres, gjelde ut året. De som mottar pensjon og uføretrygd kan selv legge inn dette når de logger inn på Nav.no. For andre ytelser kan man sende beskjed når man er logget inn digitalt, eller per post, for å be om et frivillig skattetrekk.

Du ber om ekstra skattetrekk i kroner eller i prosent.

Hvis du selv har lagt inn et frivillig skattetrekk, påpeker Nav at dette vil bli trukket også i desember - selv om du i utgangspunktet skal ha en trekkfri utbetaling, eller halvt skattetrekk.

Ønsker du ikke det frivillige skattetrekket denne måneden, må du selv melde ifra om at det skal stoppes, skriver Nav.

Ekstra skattetrekk hos arbeidsgiver?

Er du i jobb og har lagt inn ekstra skattetrekk hos arbeidsgiver gjelder gjerne det samme der, nemlig at du sier ifra om du ikke ønsker det ekstra skattetrekket i desember.

Samtidig kan skattebetaleren selv ifølge Skattebetalerforeningen velge ikke å bli trukket halv skatt i perioden. Da plikter arbeidsgiver å gjennomføre trekk etter tabell på skattekortet, dersom ønsket fremlegges tidlig.

– Men om du mener du ligger an til å få baksmell kan det være en god løsning å be arbeidsgiver om å trekke ordinær skatt, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Når kommer pengene fra Nav på konto i desember?

Som kjent er desember en måned der man gjerne har økte utgifter, og både lønninger og utbetalinger fra Nav kommer ekstra tidlig.

Hvis du venter på desember-utbetalingen fra Nav, skal de aller første stønader være på konto senest mandag 12. desember. Det betyr altså at pengene kan komme allerede før helgen.

Her får du hele oversikten over utbetalingsdatoer for forskjellige stønader.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.