Svindel 2022

Svindlet av «kjæresten»: - De fortsetter å tappe ofrene for penger helt til de ikke har mer

- En stor påkjenning for offeret, sier svindelekspert Sebastian Claydon Takle i DNB om svindelformen som går under navnet kjærlighetsbedrageri. Særlig kvinner i alderen 60-75 år blir rammet.

KJÆRLIGHETSSVINDEL: Avdelingsleder Sebastian Claydon Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center, forteller at nordmenn fra 20 til 90 år blir lurt av personer de har et tillitsforhold til. Foto: DNB
KJÆRLIGHETSSVINDEL: Avdelingsleder Sebastian Claydon Takle i DNBs Financial Cyber Crime Center, forteller at nordmenn fra 20 til 90 år blir lurt av personer de har et tillitsforhold til. Foto: DNB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Se for deg at du møter en person på nett, som du liker. Følelsene virker gjensidige, og din nettflamme vil gjerne at dere chatter privat. Når tillitsforholdet er etablert, dukker et spørsmål om pengehjelp opp. Plutselig er du blitt et offer for det som kalles kjærlighetsbedrageri.

- Det er mange problemer med denne kriminalitetsformen. For det første er det ofte en stor økonomisk påkjennelse for offeret, men det er også et enormt tillitsbrudd og mange ofre opplever dessverre mye skam, forteller Sebastian Claydon Takle, avdelingsleder for DNBs Financial Cyber Crime Center (FC3).

For selv om phishing i form av SMS er bedrageriformen DNB ser mest av, har de ikke sett noen reduksjon av betydning i hverken kjærlighetsbedrageri eller investeringsbedrageri rettet mot privatpersoner.

Det amerikanske Federal Trade Commission rapporterte tidligere i år om rekordhøye tilfeller av kjærlighetsbedragerier i 2021, der ofrene i mange tilfeller har sendt penger gjentatte ganger: de tror de hjelper noen de bryr seg om. Men alt er løgn.

Ofrene er både menn og kvinner

- Selv om mange kjærlighetsbedragerier handler om noen som tror de har fått en kjæreste på nett, så gjør ikke alle det. Noen tror de har fått en venn eller at de hjelper noen i en vanskelig situasjon, forteller Takle i FC3 til Vi.no.

Uansett om forholdet mellom svindler og offer er vennskapelig eller romantisk, er folk i hele aldersspekteret utsatt, påpeker han.

- Både menn og kvinner går på kjærlighetsbedragerier, og vi har ofre fra rundt 20 til over 90 år. På de under 30 år er det veldig få saker, men da er det menn som oftest går på. Etter 30 år er det kvinner som går på mest og det er flest saker på de mellom 60 og 75 år, forteller Takle.

Brukes til hvitvasking av penger

De som faller for kjærlighetsbedrageri brukes også relativt ofte til å hvitvaske penger for de kriminelle, ifølge Takle. Nylig fortalte Vi.no hvordan Europol observerer utstrakt bruk av eldre som pengemuldyr for svindlere i Europa - og problemet er økende.

- De kriminelle sier at de har en venn som skal sende dem penger men ikke kan overføre til utlandet. Så sendes pengene til den som har blitt lurt av bedrageren som igjen sender det til «kjæresten» sin, forklarer Takle.

- Hvor store beløp er enkeltpersoner blitt svindlet for det siste året, i slik svindel?

- Det største enkelttapet vi har på kjærlighetsbedragerier så langt i år er 620.000. Det finnes mange saker med lavere beløp som også har alvorlige konsekvenser, og vi stopper relativt ofte beløp på over 200.000, forteller han.

- Det er vanlig at de kriminelle fortsetter å tappe ofrene for penger helt til de ikke har mer å ta eller de blir stoppet, legger han til.

Samtidig stopper banken svindel for mange millioner i året, både kjærlighetsbedrageri og blant annet investeringsbedrageri og falsk IT-support, som også er utbredt.

- Det er litt dystre tall, men i 2021 forsøkte kriminelle å bedra banken og bankens kunder for 920 millioner. Av dette stoppet vi 736 millioner, så det er ikke helt håpløst, sier Takle.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.