
Vi.no trenger din hjelp
(Vi.no): Det er mange myter om godt voksne i jobb: At de har mer sykefravær, er redde for ny teknologi, er uvillige til omstilling og har et ønske om å surfe frem til pensjon, skriver nettstedet Nyjobb50+.
Men å ansette godt voksne kan først og fremst være en fordel for bedriftene.
I en fersk FoU-rapport, «Aldringens betydning for helse, arbeidskapasitet og arbeidsprestasjoner», oppsummeres fordeler og ulemper med å bli eldre.
Studier av personlighet tyder på at når man blir eldre blir man mindre nevrotisk, mindre ekstrovert, mer medmenneskelig og mer planmessig.
Noe blir altså bedre med alderen, men mer slitasje på kroppen og økning for ulike lidelser er ting som reduseres.
- Alder sier veldig lite om hva du kan bidra med på en arbeidsplass. Det finnes neppe forskningsmessig belegg for å påstå at eldre arbeidstagere som gruppe presterer dårligere enn sine yngre kolleger, sier Kari Østerud, leder for Senter for Seniorpolitikk.
Les også: Å bytte jobb sent kan bli en dyr lærepenge. Dette bør du vite

Knut-Erik (62) tok AFP og startet egen flynettavis
- Eldre plukkes ikke opp
Østerud er opptatt av å ikke generalisere og trekke frem personlighetstrekk for en hel aldersgruppe, men sier hovedproblemet er at mange som skal ansette ikke en gang vurderer søknadene fra de eldste søkerne.
- Da kan du som arbeidsgiver gå glipp av veldig mye! Så det viktigste er vel at man legger til side sine fordommer og vurderer alle søkere uavhengig av alder.
Rekrutteringsselskapet Hammer & Hanborg mener det er på tide at bedriftene tenker nytt.

- Vi er veldig lite opptatt av alder, men ser heller på personlige egenskaper, barrierer og potensial. Det er fordommer mot alle aldre, som at alle 30-åringer for eksempel er superdigitale. Jeg tror det er på tide at man tenker litt utenfor boksen, og ser på folk som folk uavhengig av alder, sier Celina Bålerud, kommunikasjonskonsulent i Hammer & Hanborg.
Les også: Her er tabbene du bør unngå på jobbintervju
- Ingen stiller spørsmål om alderen til Rune Bjerke
- Senter for seniorpolitikk sier hovedproblemet er at mange som skal ansette ikke en gang vurderer søknadene fra de eldste søkerne. Hva tenker dere om det?
- Det er helt merkelig. Det er ingen som stiller spørsmål om alder når Kristin Skogen Lund eller Rune Bjerke bytter jobb. Aldersmangfold er dessuten utrolig viktig. Mangfold dreier seg ikke bare om kjønn, det gjelder også alder, forteller Bålerud.
Østerud er derimot kritisk til sammenligningen.
- Folk flest er ikke Kristin Skogen Lund eller Rune Bjerke. Folk flest er helt vanlige mennesker. Og mange blir ikke vurdert, sier hun.
Les også: Faser ut eldre medarbeidere med sluttpakker og AFP
Har bedre digitale ferdigheter på jobb
Fordommer og myter om voksne i arbeidslivet lever i beste velgående sier Østerud i Senter for seniorpolitikk, men man ser en positiv utvikling.
- Alderen for når man er for gammel til å bli innkalt på jobbintervju, har gått opp fra 56 til 58,6. Det har stått stille lenge, så vi tror vi har nådd et tak.
Bedrifter som innfører ny teknologi i dag foretrekker likevel å bruke yngre ansatte, sier hun.

- De eldre får ofte ikke muligheten til å lære seg det en gang. Yngre bruker mye tid på digitale verktøy, men forskning antyder at de yngste arbeidstakerne er de som er dårligst på å omsette sine digitale ferdigheter på arbeidsplassen.
- Vær nysgjerrig!
Det er både bedriftens og arbeidstakerens eget ansvar å sørge for at man ikke går ut på dato når man kommer opp i en viss alder.
- Det er viktig med et opplegg for kompetanseutvikling og at man stiller de samme kravene til eldre og yngre, sier Østerud.
Bålerud tror mye også handler om innstilling til egen utvikling - og oppfordrer til nysgjerrighet.
- Så lenge man er man nysgjerrig, tilegner man kunnskap raskt. For bedriftene er det veldig viktig at man legger til rette for evig utvikling. At man går ut på dato er utdatert, sier hun.
Les også: Disse holder lengst ut i jobben

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.