Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Skatteoppgjøret for inntektsåret 2021 er nå klart og viser at cirka 4,2 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende har betalt 637 milliarder i skatt og avgift på inntekt og formue.
Nesten 3 millioner lønnstakere, pensjonister og personlig næringsdrivende fikk tilbakebetalt penger, et snittbeløp på 11 266 kroner, og 918 000 betalte restskatt på et snittbeløp på 46 562 kroner.
393 000 selskaper har betalt til sammen 121 milliarder i skatt. I tillegg har petroleumsselskap betalt 299,2 milliarder i petroleumsskatt.

Helsetoppenes lønn: Nav-sjefen tjente mer enn både Guldvog og Stoltenberg i 2021
Det er stor forskjell på inntekt både blant lønnstakere og blant pensjonister. Og den tiden vi er inne i nå, med høye strømpriser, høye renter på lån og dyrere mat, er utfordrende for veldig mange - og spesielt for de som tjener minst.
Og mens strømselskapene tjener gode penger på de høye strømprisene, sliter mange med å betale regningene.
For 2021 meldte for eksempel Agder Energi om et historisk resultat; 4.582 millioner kroner mot 628 millioner kroner i 2020 – en økning på 630 prosent. Resultatene for 2022 er ikke klare.
Netto driftsinntekter for Statkraft for tredje kvartal i år er på 13,2 milliarder kroner.
Men at lederlønningene i statlige strømselskaper er høye, viser årets skattelister. Her er det snakk om 7 og 9 millioner i inntekt på det høyeste.

Privat AFP: Alders- og uføretabbene som kan koste deg over 1 million
Vi Pluss
Tabben som kan gi deg ekstra skattetrekk i desember
Dette får minstepensjonisten
Ved utgangen av september i år var det i alt 1 014 800 million alderspensjonister i Norge - mange av disse er minstepensjonister:
Ifølge de siste rapportene fra Nav, var det 137 141 minstepensjonister blant alderspensjonistene ved utgangen av september 2022. Rundt 40 000 har lav sats mens den største gruppen har særskilt sats som forsørger ektefelle over 60 år.
Særskilt sats for personer som forsørger ektefelle over 60 år er 328 009 kroner mens lav sats er 173 025 kroner.
Dette til stor forskjell for strømtoppene som du kan se nedenfor.
Alderspensjonister fikk utbetalt 258 696 kroner i gjennomsnittlig årlig alderspensjon fra folketrygden i 2021 (før skatt), ifølge Nav.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Millionsmell for uføre: 223 000 kr mindre utbetalt - hvert år
Vi PlussStrømtoppene
Vi.no har hentet ut inntekten for ledere i fem statlige energi- og strømselskaper. Noe å merke seg er også at de tre toppene Rynning-Tønnesen i Statkraft, Tonne i Statnett og Nakstad i Enova, ikke er tilknyttet Statens lederlønnsystem - mens de to på plass fire og fem er omfattet av Statens lederlønnsystem - som nå er foreslått avviklet.
Du kan selv se inntektstallene nedenfor. Men for å ta toppene her (inntektene er for 2021):
Det er Hilde Tonne, konsernsjef for Statnett, som er oppført med den største lederlønna blant strømtoppene: 9 258 819 kroner. Her er det imidlertid viktig å være oppmerksom på at Tonne startet i Statnett i mars 2021. Før det var hun leder hos Rambøll.
Christian Rynning-Tønnesen, konsernsjef i Statkraft, er nummer to, med en inntekt ifølge skattelistene på 7 389 039 kroner. I 2020 hadde han en inntekt på 7.370.470 kroner.
Nils Kristian Nakstad er administrerende direktør i Enova, Kjetil Lund er direktør i NVE og Torhild H. Martinsen er ekspedisjonssjef i Olje- og eneregidepartementet.

Vanskelig økonomi eller gjeld? Dette skal Nav gi deg
Vi Pluss
Da alle kunne bla i skattelistene
Dette sier egentlig tallene i skattelistene
Rolf Lothe, fagsjef i Skattebetalerforeningen, forklarer hva tallene i skattelistene egentlig kan fortelle:
- Tallene i skattelistene viser den enkelte persons nettoinntekt, nettoformue og skatt.
- Den reelle inntekten er ofte høyere enn nettoinntekten som fremgår av skattelistene. Det er fordi inntekten som står i skattelistene er etter at alle fradrag er trukket i fra. Har man en normal lønnsinntekt, vil en for eksempel få mer enn 100 000 kroner i minstefradrag. Og har man gjeld, vil nettoinntekten være etter at renteutgiftene er trukket i fra.
- Også den reelle formuen er oftere høyere enn nettoformuen som fremgår av skattelistene. Det er fordi mange eiendeler i skattemeldingen er verdsatt lavere enn virkelig verdi. Dette gjelder for eksempel egen bolig (normalt verdsatt til 25 prosent av virkelig verdi), fritidseiendommer (verdsatt til maksimalt 30 prosent av virkelig verdi) , og aksjer (normalt verdsatt til 55 prosent av virkelig verdi). For de fleste vil derfor den reelle verdien av formuen være høyere enn den som står i skattelistene.
-

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Matbutikken med den beste rabatten
Vi Pluss
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.