Statsbudsjettet 2022 pensjonister

Støre-regjeringens statsbudsjett: - Kan slå uheldig ut for gjeldfrie pensjonister

Støre-regjeringens tillegg til statsbudsjettet for 2022 er dårlig nytt for pensjonister med god råd. Vi gir deg regnestykket som viser hvor mye du kan tape i kjøpekraft.

STATSBUDSJETTET 2022: Støre-regjeringen har lagt fram sine tillegg til Solberg-regjeringens statsbudsjett for 2022 - men forslagene i budsjettet må vedtas av partiene på Stortinget i desember. Foto: Peter Mydske/Stortinget
STATSBUDSJETTET 2022: Støre-regjeringen har lagt fram sine tillegg til Solberg-regjeringens statsbudsjett for 2022 - men forslagene i budsjettet må vedtas av partiene på Stortinget i desember. Foto: Peter Mydske/Stortinget Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En av de siste tingene Solberg-regjeringen gjorde før de forlot regjeringsposten, var å presentere forslag til statsbudsjett for 2022.

I dette forslaget ligger det flere endringer som kan få konsekvenser for eldre og pensjonister - og en av tingene som er foreslått og som økonomene ved statsbudsjettframleggelsen kommenterte er økningen av formuesskatt på eiendom.

Pensjonister som sitter på store boligverdier og har lite gjeld i kombinasjon med normal pensjonsinntekt, kan bli rammet, sa blant annet forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB til Vi.no.

Og ifølge ekspertene blir det ikke bedre med Støre-regjeringens forslag:

- Budsjettet bærer preg av det de har signalisert gjennom hele valgkampen, nemlig at «vanlige folk» får det «bitte litt» bedre, mens de med bedre økonomi enn gjennomsnittet må belage seg på å betale mer i skatt, sier Per-Ole Hegdahl, advokat i Skattebetalerforeningen, til Vi.no.

Sandmæl påpeker at Støre-regjeringen ikke kom med noe spesielt for alderspensjonister i sitt tilleggsbudsjett, men at de kom med tydelige grep på formuesskatten:

- Og for gjeldfrie pensjonister kan det slå uheldig ut, uttaler hun.

Akkurat hvordan det kan slå ut i penger og kjøpekraft, kan du se nedenfor.

REDUSERT KJØPEKRAFT: Pensjonister med store formuer i bolig og med lite gjeld og normal pensjonsinntekt, kan få det dårligere økonomisk med det nye statsbudsjettet, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet
REDUSERT KJØPEKRAFT: Pensjonister med store formuer i bolig og med lite gjeld og normal pensjonsinntekt, kan få det dårligere økonomisk med det nye statsbudsjettet, ifølge forbrukerøkonom Silje Sandmæl i DNB. Foto: Frank Karlsen / Dagbladet Vis mer

- Formuende pensjonister må betale mer

- Formuesskatt betaler du av summen på verdsettelsen av alle verdiene dine, minus gjeld, og som er over det bunnfradraget som nå foreslås å øke til 1,65 millioner per person, forklarer Sandmæl.

At gjeldfrie pensjonister som sitter på høye boligverdier vil være blant taperne i årets statsbudsjett er både Sandmæl og Hegdahl enige om.

- Godt voksne – typisk pensjonister – er ofte gjeldfrie samtidig som de eier bolig og/eller fritidsbolig. Mange av disse vil derfor merke at formuesskatten øker. At fribeløpet øker fra 1,5 (eller fra 1,6 millioner kroner i forhold til Solberg-regjeringens forslag) til 1,65 millioner kroner er et skritt i riktig retning for de som er i formuesposisjon, men så lenge prosentsatsen for formuesskatt økes fra 0,85 prosent til 0,95 prosent samtidig med at flere av de verdiene som tas med i formuesberegningen økes, så vil mange formuende pensjonister oppleve at de vil måtte betale mer i formuesskatt, forklarer Hegdahl.

PENSJONIST MED GOD RÅD? Mange formuende pensjonister vil oppleve at de må betale mer i formuesskatt, forteller Per-Ole Hegdahl, advokat i Skattebetalerforeningen .Foto: Bo Mathisen/Skattebetalerforeningen
PENSJONIST MED GOD RÅD? Mange formuende pensjonister vil oppleve at de må betale mer i formuesskatt, forteller Per-Ole Hegdahl, advokat i Skattebetalerforeningen .Foto: Bo Mathisen/Skattebetalerforeningen Vis mer

Sandmæl forklarer at for å finne verdsettelsen på verdiene dine regnes det en prosent av markedsverdien. I dag er det 25 prosent av markedsverdien på boligen din som blir tatt med i regnestykket når den eventuelle formuesskatten skal regnes ut.

- Eier du en dyr bolig, over 10 millioner, vil verdsettelsen av markedsverdien som overstiger 10 millioner nå øke fra 25 prosent til 50 prosent. Formuesverdiene av fritidsboliger oppjusteres med 25 prosent. Verdsettelsen av aksjer og driftsmidler økes til 65 prosent. Så summen av det som kommer med i beregningsgrunnlaget for formuesskatt øker, samtidig som formuesskattesatsen øker til 0,95 prosent, fra 0,85 prosent, forklarer Sandmæl, og poengterer:

- Dette betyr økt formuesskatt. Hvis du eksempelvis er gjeldfri og har en bolig til 12 millioner og en aksjeformue på 2 millioner vil du betale 8 000 kroner mer i formuesskatt med regjeringens opplegg.

Hva vil kutt i elavgiften ha å si?

Regjeringen foreslår å redusere elavgiften som et tiltak mot de høye strømprisene.

I vintermånedene, fra januar til mars, kuttes elavgiften med cirka 48 prosent. Resten av året kutter de med cirka 9 prosent.

- I praksis betyr det 10 øre lavere avgift per kilowattime i januar, februar og mars. Det kan bety 500-1000 kr i spart strømutgifter i løpet av året - noe som ikke utgjør mye nå som strømmen er skyhøy og mange får flerdoblet strømregninga si, sier Sandmæl.

Hun oppfordrer derfor til å passe på at du ikke betaler mer i strøm enn nødvendig.

- Og bruk minst mulig strøm i de dyreste timene på døgnet som gjerne er mellom 07:00-10:00 om morgenen og mellom 16:00-19:00 om ettermiddagen. Vær også oppmerksom på hvilken strømleverandør og hvilke tjenester du betaler for. Alle strømleverandører har en månedspris som varierer kraftig, noen tilbyr produkter du kanskje har sagt ja til som du ikke trenger.

Hun påpeker også at det kan være lurt å sjekke hva avtalen din egentlig er - for har du falt for et lokketilbud er kanskje prisen satt opp siden du takket ja.

- Den billigste strømmen over tid er spotpris, men har du trang økonomi og ikke tåler uforutsigbare utgifter kan fastpris være et alternativ, er rådet fra forbrukerøkonomen.

- Vil aldri lønne seg å ha gjeld

- Med høye strømpriser i kombinasjon med høye priser på drivstoff og økt formuesskatt og økt skatt på aksjer vil nok de pensjonistene som har bedre økonomi enn «vanlig folk» oppleve at den økonomiske hverdagen blir forverret, sier Hegdahl, og understreker:

- Og fortsatt er budsjettet ikke ferdigbehandlet. Nå skal det forhandles med SV og vi ser ikke bort ifra at særlig satsen for formuesskatt økes enda mer.

Men selv om statsbudsjettet for 2022 ser ut til å være dårlig nytt for formuende pensjonister, understreker Hegdahl at det å ha gjeld ikke er en løsning:

- Det vil aldri lønne seg å ha gjeld. Det er først når låneopptak brukes til å investere i noe som gir gevinst på sikt, at gjeld kan være lønnsomt. En del eldre tror gjeld og gjeldsrenter i seg selv er lønnsomt - men det er feil, påpeker advokaten.

Egenandel og minstefradrag

Hegdahl poengterer at Støre-regjeringen også foreslår en økning av egenandelstaket med 461 kroner, fra 2460 kroner i dag til 2921 kroner.

- Og det vil jo merkes noe for mange eldre, påpeker Hegdahl.

At minstefradraget for pensjonsinntekt foreslås økt, fra 37 prosent til 40 prosent, vil ifølge skatteadvokaten ikke ha så mye å si:

- Slik jeg ser det så er dette også en mindre endring som ikke betyr mye i kroner og øre, så «summa summarum» så ender vi opp med at den største endringen skjer for de som har positiv nettoformue over 1,65 millioner kroner - og jo høyere nettoformue utover denne grensen, jo mer øker skattetrykket, sier han, og forklarer:

- For hver 1 millioner kroner over 1,65 millioner kroner må alle nå betale 9500 kroner i skatt – og det uavhengig av om denne formuen gir inntekter eller gevinster i dag. Det er jo formuesskattens uheldige side, nemlig at den må betales uavhengig av om skattyter har sammenfallende inntekter eller gevinster.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.