Ytelser fra Nav

Støre åpner for økte ytelser: Se når du kan få mer penger

Regjeringen har lenge henvist til trygdeoppgjøret ved spørsmål om økte ytelser til de med dårlig økonomi på ytelser fra Nav. Nå åpner Støre i tillegg for økte ytelser utover det generelle trygdeoppgjøret.

MER PENGER FRA NAV? Støre møter internt Ap-opprør og åpner for å øke ytelser, ifølge NRK. Men når kan dette resultere i mer penger på konto? Foto: NTB/Shutterstock
MER PENGER FRA NAV? Støre møter internt Ap-opprør og åpner for å øke ytelser, ifølge NRK. Men når kan dette resultere i mer penger på konto? Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

NRK skriver i dag at det er et veritabelt trygdeopprør under oppseiling i Arbeiderpartiet, tre uker før partilandsmøtet:

Flere fylkeslag krever nå en generell økning av ytelser som uføretrygd og alderspensjon, økte satser for sosialhjelp og økt barnetrygd.

Økte ytelser er også etterlyst av fra flere hold i løpet av vinteren og våren, både politiske stemmer, fra forskere og frivillige organisasjoner - som du kan lese mer om nedenfor. Der kan du også se fakta om når økte ytelser kan komme på konto.

At stadig flere får sosialhjelp i tillegg til Nav-ytelse som uføretrygd eller arbeidsavklaringspenger (AAP), er et bevis på at trygdeytelsene er for lave, sier Ap's ordførerkandidat i Oslo, Rina Mariann Hansen til NRK.

Nå åpner Støre for å se på nivået på ytelsene, skriver NRK - og forteller at statsministeren ikke vil love økte ytelser annet enn justeringen av ytelser som arbeidsavklaringspenger og uføretrygd i trygdeoppgjøret.

Trygdeoppgjøret handler imidlertid om justeringer med hensyn til prisveksten. Når det kommer til eventuell øvrig økning av ytelsene sier Støre til NRK at han ikke kan gå inn i enkeltordninger i forkant - men understreker at man skal kunne leve et trygt liv på ytelsene på velferdsstaten. Han viser også til justeringer som allerede er gjort i forhold til strømutgifter og høye priser.

Støre lukker imidlertid ikke døra for å styrke noen av ytelsene eller ordningene spesielt, skriver NRK, og siterer Støre:

– Jeg er ikke prinsipielt imot noe av det. Vi må se dette samlet.

- Sterkt behov for økte ytelser

Det er mange som sliter økonomisk - som har vært mye omtalt i avisene i løpet av vinteren. Og det har ikke manglet på varsko om den umulige situasjonen som mange nå befinner seg i:

Frelsesarmeen har fortalt om økende køer i matutdelingen og at brukerne blir henvist til dem fra Nav. De mener stønadene fra Nav er for lave, som gjør at mange sliter med å ha råd til det mest nødvendige.

- De økte kostnadene vi ser i Norge merkes mest hos de som er på minsteytelsene. Vi ser et sterkt behov for at ytelsene økes, både grunnbeløpet, sosialhjelp og ikke minst når det gjelder barnetrygd, sier assisterende sosialsjef i Frelsesarmeen, Elin Herikstad, i februar i denne artikkelen på Vi.no.

I midten av mars presenterte forsker Christian Poppe ved Forbruksforskningsinstituttet SIFO, OsloMet, en undersøkelse om hvordan uføre og hushold med ekstra daglige utgifter til sykdom klarer seg i dyrtida - som viser en tydelig trend:

Blant de som sliter mest dominerer de uføre og de med økte utgifter knyttet til sykdom og nedsatt funksjonsevne.

– Over seks av ti av personene som er ille ute økonomisk, er uføre. Funnene tyder på at enda mer kan gjøres for å gi disse gruppene økonomisk bistand for å håndtere dyrtida, sier Poppe her, i en artikkel på Vi.no.

– Norge har et sjenerøst velferdstilbud, men spørsmålet er om dette er tilstrekkelig for å beskytte dem i dagens økonomiske klima, uttaler han videre.

Ønsker ekstraordinære ytelser

Vi.no omtalte for litt siden et forslag om å framskynde trygdeoppgjøret, som endte med avslag i Stortinget. Stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson var en av dem som tok til orde for dette. Han påpeker at selv om de ikke fikk støtte for å framskynde trygdeoppgjøret, er det likevel fremdeles mulig med ekstraordinære ytelser:

- Det som derimot fremdeles er mulig er ekstraordinære økninger i de minste ytelsene, både når det gjelder pensjon, uføretrygd og arbeidsavklaringspenger. Det holder ikke med bare et godt trygdeoppgjør, mener stortingsrepresentant Mímir Kristjánsson.

Og han mener dette bør gjøres allerede til sommeren.

- Det koster 13,3 milliarder kroner å løfte alle på ytelser opp til fattigdomsgrensen. For staten er det bare en brøkdel av de enorme kraftinntektene vi får, sier Kristjánsson, og legger til:

- Vi forventer et godt trygdeoppgjør. Men det holder likevel ikke med et godt trygdeoppgjør, sier Kristjánsson til Vi.no.

- Poenget er at minstesatsene i velferdsstaten må løftes betydelig mer enn både lønns- og prisvekst. De ligger langt under fattigdomsgrensa, og er i dag ikke mulig å leve av for mange. Regjeringen må derfor ta grep. Vi kan ikke godta at folk blir fattige i Norge bare fordi de blir syke eller gamle.

På slutten av 2022 avslørte Nav selv i en egen rapport at mottakere av ulike Nav-stønader er blant gruppene som i størst grad opplever lavinntekt - og at dette i økende grad rammer både alderspensjonister, aleneboende minstepensjonister og uføretrygdede.

Når kommer økte trygdesatser på konto?

Når kommer trygdeoppgjøret på konto, lurer du kanskje?

Ny sats i trygdeoppgjøret vil gjelde fra 1. mai 2023 – og gjør at du vil få etterbetalt pensjonen med ny sats for mai, på utbetalingen i juni.

Utbetalingsdato for alderspensjon og uføretrygd fra Nav er 20. juni. Da kommer også etterbetalingen for etterslepet for 2022:

Pensjonistforbundet anslår at etterslepet for 2022, som altså handler om differansen mellom forventet prisvekst (3,4 prosent) og faktisk prisvekst (5,8 prosent) tilsvarer rundt 5500 kroner per pensjonist per år.

-

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.