Nav

Stor økning i AAP

Nå er det veldig mange flere som får AAP, ifølge Nav.

NAV OG AAP: Det er flere som mottar AAP - og psykiske lidelser samt muskel- og skjelettlidelser er de største årsakene. De fleste som får AAP er i alderen 50-59 år. Foto: Morten Holm / NTB
NAV OG AAP: Det er flere som mottar AAP - og psykiske lidelser samt muskel- og skjelettlidelser er de største årsakene. De fleste som får AAP er i alderen 50-59 år. Foto: Morten Holm / NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Ved utgangen av mars 2022 mottok 136.600 personer arbeidsavklaringspenger (AAP). I løpet av 1. kvartal økte antallet med nær 4100 personer, skriver Nav i en pressemelding.

4 prosent av befolkningen i alderen 18 til 66 år mottok arbeidsavklaringspenger ved utgangen av mars 2022, og andelen av befolkningen som er på AAP er nå på nivå med 2. kvartal i 2018.

Nav forklarer økningen med normale sesongvariasjoner og forlengelsen av AAP-perioden som gjør at flere fortsetter på AAP, utover det som har vært maks stønadsperiode.

Regjeringen har foreslått å endre på flere av reglene for arbeidsavklaringspenger (AAP) - og vil at endringene skal virke fra 1. juli 2022. De har blant annet foreslått å fjerne karensperioden i AAP-regelverket. Forslagene har vært på høring og er fortsatt under behandling.

Flest AAP-mottakere i 50-åra

Nav melder at det er færre nye AAP-mottakere første kvartal 2022 sammenliknet med samme periode i 2021 - og at reduksjonen er spesielt tydelig i aldersgruppen 50 til 59 år, og 60 år og eldre.

Likevel er det i aldersgruppa 50-59 år det er flest AAP-mottakere:

I mars 2022 mottok 4,5 prosent av befolkningen i denne aldersgruppa AAP, tett fulgt av aldersgruppa 40-49 år, hvor 4,4 prosent er på AAP.

Det er også overtall av kvinner som mottar AAP:

I mars 2022 mottok totalt 4,8 prosent av norske kvinner (19 år eller eldre) AAP, mens tilsvarende tall for menn er 3,2 prosent.

For kvinner er det flest AAP-mottakere i aldersgruppa 40-49 år (5,7 prosent), mens for menn er det flest i alderen 50-59 år (3,6 prosent).

Økning i muskel- og skjelettlidelser

De største årsakene til AAP er psykiske lidelser (42 prosent per mars 2022) og muskel- og skjelettlidelser (30 prosent).

Ifølge Nav er det størst økning i muskel- og skjelettlidelser: Sammenliknet med samme periode i 2021 har denne diagnosegruppen økt med over 2700 personer 7 prosent.

Om vi ser på hva slags muskel- og skjelettlidelser som gjør at arbeidstakere mottar AAP, er det desidert flest med diagnosen «andre muskel- og skjelettlidelser» (16,6 prosent per mars 2022). Deretter følger rygglidelser (7,4 prosent) og nakke-, skulder- og armlidelser (6,1 prosent).

Men likevel: Psykiske lidelser er den største gruppen - og der er det aller flest med diagnosen angst og depressive lidelser (19,4 prosent).

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.