Stor endring for fremtidsfullmakter

Statsforvalteren har opplevd en femdobling i stadfesting av fremtidsfullmakt de siste åra.

FREMTIDSFULLMAKT: Statsforvalteren forteller om en kjempestor økning i stadfestelser av fremtidsfullmakter. Og hele 1 av 5 avtaler oppfyller ikke kravene - og avvises. Foto: NTB/Shutterstock
FREMTIDSFULLMAKT: Statsforvalteren forteller om en kjempestor økning i stadfestelser av fremtidsfullmakter. Og hele 1 av 5 avtaler oppfyller ikke kravene - og avvises. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I 2019 ble det stadfestet 480 fremtidsfullmakter i Norge - og i 2022 var tallet 2489. Det har altså vært en femdobling på fire år, ifølge NRK.

– Vi har en formidabel oppsving når det gjelder framtidsfullmakter. Det har økt med over 50 prosent på ett år, sier fagdirektør Gunnar Munkerud hos Statsforvaltaren i Agder til NRK.

En framtidsfullmakt er en privatrettslig avtale der du utpeker en du stoler på til å ta beslutninger på dine vegne, dersom du på et tidspunkt i livet ikke lenger blir i stand til å ivareta dette selv.

Mange gjør feil

I Norge finnes det ikke noen oversikt eller register over fremtidsfullmakter, slik det gjør i for eksempel Danmark. Man vet derfor ikke hvor mange fremtidsfullmakter som er skrevet i de tusen hjem.

Men det man vet, er hvor mange fremtidsfullmakter som Statsforvalteren stadfester hvert år - og det er altså det tallet som er femdoblet siden 2018.

Fremtidsfullmakten trer i kraft når du på grunn av for eksempel demens eller alvorlig sykdom ikke lenger er i stand til å ivareta egne interesser. Noen institusjoner, som for eksempel banken, krever at fullmakten må være stadfestet av Statsforvalteren.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.