Skatt på pensjon

Stoler ikke på Vedums skatteløfter: - Rammer de med minst pensjon

Pensjonistforbundets Jan Davidsen frykter skattesjokk for norske pensjonister, også for minstepensjonistene. De stoler ikke på regjeringens lovnader om lavere skatt.

SKATT TIL PENSJONISTER: Feil beregningsgrunnlag gir høyere skatt til de med lavest pensjon, ifølge Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet
SKATT TIL PENSJONISTER: Feil beregningsgrunnlag gir høyere skatt til de med lavest pensjon, ifølge Pensjonistforbundet. Foto: Pensjonistforbundet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge Pensjonistforbundet fikk pensjonistene økt skatt i fjor og vil få økt skatt i år, på tross av regjeringens løfte om lavere skatt for alle med vanlige inntekter, skriver de i en pressemelding.

Forbundsleder Jan Davidsen sier at selv om finansministeren og statsministeren lover at det samlede skattetrykket ikke skal øke i neste års budsjett, har de liten grunn til å stole på dette.

Davidsen viser til beregninger forbundet har gjort, som tyder på at blant annet enslige minstepensjonister får urimelige skatteutslag.

Urimelige skatteutslag

- Våre beregninger viser blant annet at enslige minstepensjonister må betale 4 283 kroner i inntektsskatt i 2023, noe som bryter med prinsippet om at minstepensjonister ikke skal betale inntektsskatt.

- Nå må regjeringen rydde opp og bruke revidert budsjett til å rette opp de urimelige skatteutslagene, krever Davidsen.

Han viser til at regjeringen i fjor lovet at skattesystemet skulle virke mer omfordelende, og at personer med inntekter under 750 000 kroner skulle få redusert skatt.

Pensjonistforbundet har beregnet at regjeringen brøt løftet for pensjonistene. Mens skattesystemet forbedret kjøpekraften for arbeidstakerne med en inntekt inntil 600 000 kroner, fikk pensjonistene økt eller uendret skatt i 2022, skriver de i pressemeldingen.

Prisvekst høyere enn anslått

De mener at skattesystemet derimot virker innstrammende for alle med pensjon under 600 000 kroner - og at en pensjon på 300 000 kroner fikk en skatteøkning på 0,3 prosentpoeng i fjor og vil få en skatteøkning på 0,9 prosentpoeng i år. Årsaken til det de mener er et urimelig utslaget for pensjonister er at regjeringen legger opp til en prisvekst på 2,8 prosent i årets statsbudsjett, mens ferske prognoser indikerer en prisvekst på nærmere 5 prosent.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Ettersom pensjonsveksten følger gjennomsnittet av lønns- og prisveksten, og regjeringen bruker for lave anslag, blir følgefeilen at skattesatser, fradrag og beløpsgrenser blir oppjustert for lavt, mener Pensjonistforbundet.

Dermed får de laveste pensjonene den kraftigste skatteskjerpelsen som følge av at skattesystemet ikke er justert i tråd med oppdaterte anslag på lønns- og prisvekst, mener Pensjonistforbundet.

Minstepensjonistene avhengige av at det tas grep

- Vi er inne i en tid hvor det er svært vanskelig å få endene til å møtes for alle med lav inntekt. Svært mange minstepensjonister lever med vedvarende lavinntekt, uten egne muligheter for å forbedre sin inntektssituasjon. De er fullstendig avhengige av at Stortinget tar grep dersom de skal løftes ut av fattigdom, sier Davidsen, og legger til at selv om skattesystemet rammer alle pensjonister, er det helt uakseptabelt at regjeringen innfører skatt på minstepensjon.

- Vi forventer at regjeringen retter opp i dette, sier Jan Davidsen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.