Stadig flere kan få betalingsproblemer

Høyere gjeldsgrad, bruk av forbrukslån og stadig flere inkassosaker blant eldre skaper bekymring.

GJELD OG INKASSO: Flere eldre har høyere gjeldsgrad enn før, og det er også stadig flere eldre som får betalingsproblemer, ifølge inkassoselskapet Lindorff. Illustrasjonsfoto: NTB
GJELD OG INKASSO: Flere eldre har høyere gjeldsgrad enn før, og det er også stadig flere eldre som får betalingsproblemer, ifølge inkassoselskapet Lindorff. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I forbindelse med rapporten Finansielt utsyn for juni i år, uttrykte Finanstilsynet bekymring for den historisk høye gjeldsbelastningen til norske husholdninger - som ikke bare gjelder de yngre aldersgruppene.

Også blant godt voksne er gjeldsbelastningen høyere enn før.

- Mens de yngste aldersgruppene har det meste av gjelden, har de eldre en høyere andel av formuen. De siste årene har imidlertid de eldre aldersgruppenes andel av den samlede gjelda økt, forteller Jo Gjedrem, seksjonssjef i Finanstilsynet, til Vi.no.

Økende gjeld blant 50+

Gjedrem forklarer videre at gjelden i norske husholdninger har økt kraftig de siste par tiårene, men at husholdningenes gjeld og formue er svært ujevnt fordelt mellom aldersgrupper. Det er aldersgruppen 30 til 39 år som i gjennomsnitt hadde den høyeste gjeldsbelastningen i 2020, med 338 prosent.

- Aldersgruppen 50-59 år har noe lavere gjeldsbelastning, cirka 250 prosent), men den har vært økende også i denne gruppen, sier Gjedrem.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.