Stadig flere kan få betalingsproblemer

Høyere gjeldsgrad, bruk av forbrukslån og stadig flere inkassosaker blant eldre skaper bekymring.

GJELD OG INKASSO: Flere eldre har høyere gjeldsgrad enn før, og det er også stadig flere eldre som får betalingsproblemer, ifølge inkassoselskapet Lindorff. Illustrasjonsfoto: NTB
GJELD OG INKASSO: Flere eldre har høyere gjeldsgrad enn før, og det er også stadig flere eldre som får betalingsproblemer, ifølge inkassoselskapet Lindorff. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I forbindelse med rapporten Finansielt utsyn for juni i år, uttrykte Finanstilsynet bekymring for den historisk høye gjeldsbelastningen til norske husholdninger - som ikke bare gjelder de yngre aldersgruppene.

Også blant godt voksne er gjeldsbelastningen høyere enn før.

- Mens de yngste aldersgruppene har det meste av gjelden, har de eldre en høyere andel av formuen. De siste årene har imidlertid de eldre aldersgruppenes andel av den samlede gjelda økt, forteller Jo Gjedrem, seksjonssjef i Finanstilsynet, til Vi.no.

Økende gjeld blant 50+

Gjedrem forklarer videre at gjelden i norske husholdninger har økt kraftig de siste par tiårene, men at husholdningenes gjeld og formue er svært ujevnt fordelt mellom aldersgrupper. Det er aldersgruppen 30 til 39 år som i gjennomsnitt hadde den høyeste gjeldsbelastningen i 2020, med 338 prosent.

- Aldersgruppen 50-59 år har noe lavere gjeldsbelastning, cirka 250 prosent), men den har vært økende også i denne gruppen, sier Gjedrem.

Gjeldsbelastning vi altså si husholdningens totale gjeld i forhold til disponibel inntekt.

- Finanstilsynet er bekymret for den økende gjeldsbelastningen i husholdningene, både når det gjelder aldersgruppen 50-59 år og for de yngre gruppene som i snitt har høyere gjeld og lavere formue. Mange husholdninger har svært høy gjeld i forhold til inntekten og boligens verdi og kan derfor være sårbare ved inntektsbortfall, boligprisfall økte utlånsrenter og andre utgifter, sier Gjedrem til Vi.no.

Norges Bank skrev i sin blogg Bankplassen i oktober i fjor, at andelen eldre med små finansielle buffere er liten, men at det fremover er grunn til å tro at gjeldsnivået vil øke.

- Stopper boligprisveksten opp, kan andelen eldre i en vanskelig finansiell situasjon øke, skriver de, og legger til at også pensjonsreformen kan bidra til økt usikkerhet, og at de som ikke kan stå lenge i jobb, vil i årene fremover kunne oppleve et større inntektsfall når de går fra arbeidslivet til pensjon.

Flere godt voksne med forbrukslån og inkasso

På et annet område er de over 50 sterkt representert, og det er andelen av de som tar opp forbrukslån i Norge:

Ved utgangen av 2021 hadde låntakere mellom 50 og 59 år 26 prosent av utlånene, forteller Gjedrem, og legger til at trenden her er økende.

Gruppen mellom 40 og 49 hadde 27 prosent av utlånene, mens de over 60 år hadde 20 prosent av utlånene.

Også de i alderen 50 til 59 år er sterkt representert i inkassosaker med 21,7 prosent av inkassosakene knyttet til forbruksgjeld som den nest største gruppen etter de i tredve- og førtiårene som har rundt 27 prosent av inkassosakene knyttet til forbruksgjeld, ifølge Gjedrem.

Også inkassoselskapet Lindorff forventer en sterk økning i antall eldre med betalingsproblemer.

- Våre analyser viser at i overkant av 40.000 personer over 66 år vil ha en eller flere betalingsanmerkninger i år 2030. Fra dagens nivå på 17.706 vil det være snakk om mer enn en dobling, skriver de på sine nettsider.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.