Ferie når du fyller 60

Spesialregelen du bør kunne om ekstra ferie

Alle får ekstra ferie når de fyller 60 år - men reglene for når du kan ta ut «senioruka» er annerledes enn for annen ferie.

SKÅL FOR EKSTRA FERIE OG FERIEPENGER: Alle over 60 får ekstra ferie - og dertil ekstra feriepenger. Foto: NTB/Shutterstock
SKÅL FOR EKSTRA FERIE OG FERIEPENGER: Alle over 60 får ekstra ferie - og dertil ekstra feriepenger. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ferien er over oss, med kaos på flyplassene både i Norge og i utlandet. Kanskje venter du kjempeinnrykk på hytta av hele storfamilien - eller kanskje du er av dem som heller skygger banen og venter til hovedferien er over for de fleste på seinsommeren?

Godt voksne med voksne barn har jo mulighet til å nyte ferien når prisene er lavere og stresset har lagt seg både på feriestedene langs Middelhavet og hytta på Tjøme - om arbeidsgiver tillater det, da.

Noe ferie kan du i alle fall plotte inn i skuldersesongen eller utenfor høysesong om du ønsker det, i alle fall om du har passert 60:

Alle over 60 år får ekstra ferie - og den har du mye mer selvbestemmelse over enn den øvrige, vanlige ferien.

Arbeidsgiver bestemmer - men ikke over «senioruka»

- Arbeidstakere har litt større frihet til å selv bestemme når man skal ha denne ekstraferien. Dette i motsetning til den øvrige ferien, som arbeidsgiver kan bestemme, sier Vigleik Mikal Aas, seksjonsleder i Arbeidstilsynet, til Vi.no.

Alle arbeidstakere har krav på minst 25 virkedager ferie hvert år. Du kan ikke selv bestemme fritt når du skal ta ut ferie, for det er arbeidsgiver som har siste ord om når i hovedferieperioden du skal ha ferie. Men du har krav på å få vite når du skal ha ferie, minst to måneder i forkant. Hovedferieperioden er 1. juni–30. september.

Når det kommer til senioruka, ekstraferien for de over 60 år, er det i hovedsak du som bestemmer. Aas forteller at kravet er at du må varsle arbeidsgiver seinest to uker i forkant for å kunne bruke disse feriedagene.

«Arbeidstaker over 60 år bestemmer selv tiden for avvikling av ekstraferien, med mindre annet er avtalt. Ekstraferien kan tas samlet eller med en eller flere dager om gangen,» heter det i ferieloven.

- I praksis er det ofte lite forskjell likevel, fordi de aller fleste arbeidsgivere forsøker å strekke seg langt for å hensynta arbeidstakernes ønsker om når de vil ha ferie, så langt det lar seg gjøre innenfor virksomhetens rammer, sier Aas.

Mange spørsmål om ferie

Aas forteller at Arbeidstilsynet får en god del spørsmål om ferie generelt - og ikke minst spørsmål om feriepengene. Det er da gjerne spørsmål om hvordan de opparbeides og når de skal utbetales.

- Og dette er jo ikke så rart; ferie betyr mye for folk, og noen av reglene kan være litt vanskelig å forstå. Spesielt er det mange arbeidstakere fra andre land som blir usikre på reglene, siden de ikke har det samme systemet i de landene de kommer ifra, sier Aas.

Og til deg som kanskje er pensjonist, har startet uttak av pensjon eller er på uføretrygd, arbeidsavklaringspenger eller får en annen ytelse fra Nav: Her er alt du trenger å vite om feriepenger og skatt på juni-utbetalingene fra Nav.

60 pluss: Seks dager - eller ei uke?

«Arbeidstaker som fyller 60 år i løpet av ferieåret, skal gis ekstraferie på 6 virkedager. Deles ekstraferien, kan arbeidstaker bare kreve å få fri så mange arbeidsdager som vedkommende normalt har i løpet av ei uke,» ifølge ferieloven.

Hva betyr egentlig dette? Og vil det si at alle over 60 dermed har seks ukers ferie, ettersom de øvrige lovfestede 25 feriedagene for mange blir fem uker?

- Dette er litt avhengig av om man er tilsluttet en tariffavtale eller ikke, og hva den avtalen inneholder, sier Aas, og forklarer:

- Etter loven har alle krav på 25 virkedager (lørdag teller som virkedag i loven), som i praksis da gir fire uker pluss én dag for de fleste som jobber en vanlig arbeidsuke. Er man over 60 får man 6 virkedager i tillegg. Veldig mange tariffavtaler innebærer en ekstra ferieuke for alle ansatte uavhengig av alder.

Alder eneste kriterium

- Ekstra ferie er noe du får som arbeidstaker fra det året man fyller 60. Alder er det eneste kriteriet for å få denne ekstraferien, understreker Aas.

- Må den enkelte arbeidstaker selv passe på at man får denne ekstra ferieuka, eller er dette noe som går automatisk?

- Etter loven er det arbeidsgiver som er pålagt ansvaret med å passe på at alle ansatte får tatt den ferien de skal ha. Dette gjelder både de som er over og de som er under 60 år, poengterer Aas.

Slik lager du varme pølser og Rett i koppen på flyet! Ta med termos gjennom sikkerhetskontrollen, fyll den opp med varmt vann på en kafé og slipp unna den dyre flymaten. Video: Ole Petter Baugerød Stokke Vis mer

Mer i feriepenger

En ting er mer feriefritid - men seniorer på 60 pluss skal også ha mer i feriepenger, som følge av de ekstra feriedagene.

Aas forklarer at etter ferieloven har alle ansatte en rett til feriepenger på minst 10,2 prosent av feriepengegrunnlaget (det man fikk i lønn året før). Og de som er over 60 har krav på 2,3 prosent mer enn dette, for å gi dekning for den ekstra ferieuka. Arbeidstakere over 60 år har dermed rett på minimum 12,5 prosent.

- Disse satsene er lovens minimumskrav, og svært mange tariffavtaler har en bedre ordning både mht. feriedager og feriepenger, sier Aas.

Dersom virksomheten er bundet av tariffavtale som gir fem ferieuker, er den ordinære satsen 12 prosent - og for arbeidstakere over 60 år er satsen da 14,3 prosent.

Den femte ferieuka og den forhøyede satsen er en del av lønnsoppgjøret mellom partene, og ikke en del av ferieloven, understreker Arbeidstilsynet.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.