Spareappene Spiff, Dreams og Spare

Sparetipsene som hjelper deg å nå store drømmer

Sparing trenger ikke bare handle om bolig og pensjon. Nye apper vil hjelpe deg med å spare til det som er gøy.

NOK TIL Å REISE: Sliter du med å spare til drømmereisemålet? Kanskje en spareapp kan hjelpe deg med å oppnå målet ditt? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
NOK TIL Å REISE: Sliter du med å spare til drømmereisemålet? Kanskje en spareapp kan hjelpe deg med å oppnå målet ditt? Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Vi.no er både en nettavis og en Facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): Sparing er i vinden som aldri før. Den siste tida er det dukket opp en rekke bloggere som tar for seg temaet sparing, og de største avisene skriver om supersparerne. Ikke overraskende er det også kommet apper som skal motivere deg til å spare til det du ønsker deg. Appene lover også å hjelpe deg med å droppe unødvendige kjøp i hverdagen.

Dreams og Spiff er to av appene på markedet som lover sparing på en enkel og motiverende måte.

Oppskriften er enkel: Avstå fra små ting her og nå slik at du kan oppnå større og viktigere ting i framtida.

«Gi pengene mening»

På sin nettside lover Dreams å hjelpe deg med å «gi pengene dine mening». Appen gir deg små «belønninger» for å spare. Disse skal erstatte den kortvarige gleden man får av unødvendige småkjøp som den ekstra sjokoladen i butikken eller den daglige kaffen fra den lokale baristaen på vei til jobb.

I Dreams-appen kan du for eksempel legge inn bilder av drømmene dine som visualiserer målet med sparingen. Etter hvert som du nærmer deg målet kommer det en grønn strek rundt bildet, så det er lett å se hvor lang vei det er igjen. «Drømmen» i appen kan være alt fra den fine jakka du ønsker deg til helgeturen med kjæresten, en langtidsferie eller dyrt sportsutstyr.

Ikke bare bolig og pensjon

«De fleste av oss tenker på bolig eller pensjon når man snakker om sparing. Det handler også like mye om de mindre tingene i hverdagen,» står det på nettsiden til spareappen Spiff.

Lise Vermelid Kristoffersen er supersparer og driver podkasten Pengesnakk og bloggen pengesnakk.no.

Nylig testet hun Spiff og forteller at den er enkel i bruk. Sparemålene ser du nedover på skjermen. Du velger hva du skal spare til og om du vil ha en frist. Appen regner ut hvordan du må spare i måneden.

En hvit stripe signaliserer hvor langt du har kommet med sparingen.

- Det er jo motiverende å se at stripen fyller seg opp jo nærmere sparemålet man kommer, men for meg er det ikke så viktig. Jeg sparer uansett, men jeg ser at det kan være et godt verktøy for mange andre, sier Vermelid Kristoffersen.

Hun påpeker at mange av oss er visuelle og blir motivert av å se små bevis på at målet er innen rekkevidde.

- Det er veldig lett å spare til ulike ting man ønsker seg sammenlignet med sparing på sparekonto, sier hun.

I appen kan man også spare sammen med andre.

- Jeg prøvde å spare med flere til en jentetur, men folk ville spare hver for seg. En spareapp kan fungere bra hvis man vil gjøre det til en sport, men det går fint an å spare i banken sin også. Det passer for noen, men ikke for andre. Det kommer an på hvem du er og hva du motiveres av.

Kan hjelpe til å spare mer

- Hvorfor spare i en app når man har sparekonto?

- Det vet man ikke svaret på før man har begynt. Noen opplever at de sparer mer med en app. Den synliggjør hvordan småbeløp blir store over tid. Det er også enkelt og trygt fordi man logger inn i appen med en Bank-id.

Selv liker Vermelid Kristoffersen å spare rett etter at hun har fått lønn.

- For de som ikke gjør det kan en app fungere bra. Hvis du vil spare til neste sommerferie, men sliter med å komme i gang, kan en app hjelpe.

Superspareren mener det er best å bruke spareapper til kortsiktige sparemål som for eksempel en ferie eller ny sykkel.

- Har du et langsiktig mål bør du spare på en konto som gir litt mer avkastning. Sparer du i Spiff får du én prosent rente, det blir som en sparekonto. Men renta spiller egentlig ingen rolle hvis appen får deg til å spare mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.