Oppussing av hus og hage:

- Snart utsolgt for utemøbler

- I kriser er det nære ting som prioriteres, konstaterer ekspert. Flere har flyttet feriebudsjettet over på interiør og oppussing.

Aldri før har salget av utemøbler startet så tidlig på våren. Nå begynner varehusene allerede å tømmes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Aldri før har salget av utemøbler startet så tidlig på våren. Nå begynner varehusene allerede å tømmes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Salget av utemøbler startet tidligere enn vanlig i år, ifølge kommunikasjonsrådgiver Stine Odland i Ikea.

- Det er snart utsolgt for utemøbler. Vi har også sett en økning i salg av hyller og esker. Folk rydder i klesskapet og skal ha hyller i boden. Vi begynner nesten å gå tomme, sier hun.

Ifølge Odland er de forberedt på at det blir en hektisk sommer når folk skal være hjemme eller på hytta.

- De ønsker å pusse opp eller begynne med innredningsprosjekter, sier hun.

Noen steder har folk vært mer hissige på utstyr til hagen enn andre. For noen dager siden skrev Dagbladet om butikkansatte i USA som opplever økt konfliktnivå som følge av covid-19-pandemien. Nylig opplevde en butikkinnehaver i California å bli slått til blods i ansiktet av en kunde etter at hun fortalte at de var utsolgt for badebasseng.

Doblet salg av utepeis

Her hjemme melder Norsk Varme, bransjeforening for ilsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen, at forhandlere og leverandører opplever en dobling og tredobling i salg av bålpanner og utepeiser sammenlignet med samme tid i fjor. Flere aktører i byggebransjen har økt sitt salg med 50 prosent eller mer sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge Reidar G. Mueller, varehandelsekspert og partner i konsulentselskapet Varde Hartmark.

- Det har vært en enorm vekst i private husholdningers kjøp av byggevarer, maling og beslektede produkter, sier han til Vi.no.

Er du blant dem som bruker sommerferien og feriebudsjettet til å pusse opp hjemme eller på hytta, er du altså ikke alene. Mueller mener mange har flyttet reisebudsjettet over på investeringer hjemme, og mener det kan være økonomisk gunstig:

- Det er med på å bygge varige verdier. Å gjøre vedlikehold er også med på å opprettholde verdien på boligen, sier Mueller.

- I kriser er det nære ting som prioriteres. Det handler om å pynte og oppgradere hjemme. Vi vil ha det kos med mat, vin og pynteting, sier han.

Prioriterer kos

- En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at det er langt flere som skal bruke feriepengene sine på oppussing i år, fra fem prosent i fjor til 12 prosent i år, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til Vi.no.

- Oppussing kan være en god investering i form av at boligen kan øke i verdi. Men husk å prioriter pengene dine i riktig rekkefølge. Det kan være fristende å bruke penger på oppussing, men har du dyre smålån eller mangler en buffer bør det prioriteres først, sier hun.

Trenden bekreftes av Petter Knutsen, kjededirektør i Byggmakker.

Han forteller at byggevarekjeden er forberedt på en sommer hvor nordmenn vil bruke mer tid og penger på å vedlikeholde og gjøre det ekstra pent rundt seg.

- Tidligere i vår hadde vi en stor økning på salg av maling og malingsrelaterte produkter. Utover våren har vi solgt mer av byggematerialer til bygging av terrasse og utstyr til å stelle i hagen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.