Aldri før har salget av utemøbler startet så tidlig på våren. Nå begynner varehusene allerede å tømmes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix
Aldri før har salget av utemøbler startet så tidlig på våren. Nå begynner varehusene allerede å tømmes. Illustrasjonsfoto: Shutterstock/NTB Scanpix Vis mer

Oppussing av hus og hage:

- Snart utsolgt for utemøbler

- I kriser er det nære ting som prioriteres, konstaterer ekspert. Flere har flyttet feriebudsjettet over på interiør og oppussing.

Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Salget av utemøbler startet tidligere enn vanlig i år, ifølge kommunikasjonsrådgiver Stine Odland i Ikea.

- Det er snart utsolgt for utemøbler. Vi har også sett en økning i salg av hyller og esker. Folk rydder i klesskapet og skal ha hyller i boden. Vi begynner nesten å gå tomme, sier hun.

Ifølge Odland er de forberedt på at det blir en hektisk sommer når folk skal være hjemme eller på hytta.

- De ønsker å pusse opp eller begynne med innredningsprosjekter, sier hun.

Noen steder har folk vært mer hissige på utstyr til hagen enn andre. For noen dager siden skrev Dagbladet om butikkansatte i USA som opplever økt konfliktnivå som følge av covid-19-pandemien. Nylig opplevde en butikkinnehaver i California å bli slått til blods i ansiktet av en kunde etter at hun fortalte at de var utsolgt for badebasseng.

Doblet salg av utepeis

Her hjemme melder Norsk Varme, bransjeforening for ilsteds-, skorsteins- og utstyrsbransjen, at forhandlere og leverandører opplever en dobling og tredobling i salg av bålpanner og utepeiser sammenlignet med samme tid i fjor. Flere aktører i byggebransjen har økt sitt salg med 50 prosent eller mer sammenlignet med samme tid i fjor, ifølge Reidar G. Mueller, varehandelsekspert og partner i konsulentselskapet Varde Hartmark.

- Det har vært en enorm vekst i private husholdningers kjøp av byggevarer, maling og beslektede produkter, sier han til Vi.no.

Er du blant dem som bruker sommerferien og feriebudsjettet til å pusse opp hjemme eller på hytta, er du altså ikke alene. Mueller mener mange har flyttet reisebudsjettet over på investeringer hjemme, og mener det kan være økonomisk gunstig:

- Det er med på å bygge varige verdier. Å gjøre vedlikehold er også med på å opprettholde verdien på boligen, sier Mueller.

- I kriser er det nære ting som prioriteres. Det handler om å pynte og oppgradere hjemme. Vi vil ha det kos med mat, vin og pynteting, sier han.

Prioriterer kos

- En ny undersøkelse gjennomført av Ipsos for DNB viser at det er langt flere som skal bruke feriepengene sine på oppussing i år, fra fem prosent i fjor til 12 prosent i år, sier Silje Sandmæl, forbrukerøkonom i DNB til Vi.no.

- Oppussing kan være en god investering i form av at boligen kan øke i verdi. Men husk å prioriter pengene dine i riktig rekkefølge. Det kan være fristende å bruke penger på oppussing, men har du dyre smålån eller mangler en buffer bør det prioriteres først, sier hun.

Trenden bekreftes av Petter Knutsen, kjededirektør i Byggmakker.

Han forteller at byggevarekjeden er forberedt på en sommer hvor nordmenn vil bruke mer tid og penger på å vedlikeholde og gjøre det ekstra pent rundt seg.

- Tidligere i vår hadde vi en stor økning på salg av maling og malingsrelaterte produkter. Utover våren har vi solgt mer av byggematerialer til bygging av terrasse og utstyr til å stelle i hagen, sier han.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer