Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Skal du slutte i jobben kan du ha krav på dagpenger fra Nav, men når dagpengene faktisk kommer på konto avhenger blant annet av om det er du som sier opp, eller om du er blitt sagt opp:

Nav: Flere tar AFP - og tallet vil øke
Nav skriver på sine nettsider at dersom du ikke hadde rimelig grunn til å si opp, eller at du selv er ansvarlig for at du mistet jobben, vil du ikke få utbetalt dagpenger de første 18 ukene i dagpengeperioden.
De 18 ukene kalles forlenget ventetid, og starter samme dato som du får innvilget dagpenger fra. Tidligere var forlenget ventetid på 12 uker.
Ett eksempel på at du kan måtte vente på dagpengene er hvis du takker ja til sluttavtale, som denne saken fra Trygderetten er et eksempel på.

Inngå sluttavtale? Kan være en risiko for denne aldersgruppen
Vi Pluss
Helse, jobb, trygd og egenandeler: Dette blir nytt i 2023
Skulle sies opp av arbeidsgiver
Personen dette gjelder fikk innvilget dagpenger fra Nav 1. august 2019, med forlenget ventetid, dermed ville dagpengene først komme til utbetaling tolv uker senere.
Han klaget på vedtaket, men Nav Klageinstans mener Nav hadde rett til å gi forlenget ventetid i saken.
Det mener også Trygderetten, som har behandlet den ankede saken.
Selv mener mannen at oppsigelsen ble skrevet fordi han ikke hadde noe annet valg, fordi han ellers ville blitt sagt opp arbeidsgiver. Trygderetten skriver derimot i sitt vedtak at det ikke er dokumentert godt nok at han hadde rimelig grunn til å si opp stillingen sin, og de legger vekt på at det ikke er dokumentert grunner til at han ville bli oppsagt.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi PlussDe påpeker også at det heller ikke er dokumentert forsøk på å ta opp enkelte forhold, som for eksempel arbeidspress og arbeidsmengde, med arbeidsgiver.
Trygderetten viser til Navs rundskriv til folketrygdloven § 4-10 hvor det fremgår at man anses for å ha rimelig grunn til å si opp sin stilling «som alternativ til å bli oppsagt på grunn av innskrenkninger ved bedriften, og det kan dokumenteres at vedkommende ikke hadde noe reelt valg og at oppsigelsen ikke skyldes arbeidstakerens eget forhold».
Skal man unngå forlenget ventetid, gjelder det altså å ha god nok dokumentasjon på at man ikke selv har valgt oppsigelse.

To dager ødela for uføresøknaden

AFP: Foreslår store endringer
Du kan unngå forlenget arbeidstid
Nito skriver på sine nettsider at dersom du aksepterer en sluttavtale, kan du unngå forlenget ventetid dersom arbeidsgiver bekrefter at avtalen ble inngått som et alternativ til oppsigelse i forbindelse med omorganisering, overtallighet eller nedbemanning.
I den saken vi omtaler her, sa mannen opp sin stilling i forbindelse med et drøftelsesmøte med arbeidsgiver. Men også her påpeker Trygderetten at det ikke er dokumentert at den ankende part ville motta oppsigelse i etterkant av drøftelsesmøtet.
«Det foreligger ikke opplysninger som tilsier at arbeidsgiver hadde grunnlag for å gå til oppsigelse av den ankende part. Han har heller ikke anført at så var tilfelle og hva disse grunnene eventuelt skulle være bygget på. Det er da vanskelig å ta stilling til om det eventuelt var grunnlag for å bestride en eventuell oppsigelse fra arbeidsgivers side. Det kan på denne bakgrunn ikke legges til grunn at hans eneste alternativ til å bli sagt opp var å levere oppsigelse», skriver Trygderetten i sitt vedtak.
Altså er Trygderetten enige med Nav og Nav Klageinstans, om at han skulle ha forlenget ventetid før dagpengene ble utbetalt.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.