Eldre arbeidssøkere

- Sliter med å få seg jobb

- Vi kan ikke utestenge eldre arbeidstakere slik arbeidsmarkedet vil se ut fremover, sier likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. Han mener det er et problem at mange eldre arbeidssøkere ikke får jobb.

ET PROBLEM: Mange eldre arbeidstakere sliter med å få seg jobb, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. Foto: LDO
ET PROBLEM: Mange eldre arbeidstakere sliter med å få seg jobb, ifølge Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon. Foto: LDO Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Fra 1. juli har ikke danske arbeidsgivere lov til å spørre jobbsøkere om alder. Målet er å sikre at eldre ikke blir utsatt for diskriminering når de skal søke jobb og slik også bidra til å avhjelpe mangelen på arbeidskraft.

I forkant av arbeidet med lovforslaget la det danske Arbeidsdepartementet frem en rapport i februar som viser at halvparten av de arbeidsledige over 50 år har opplevd å bli valgt bort på grunn av alder.

Ifølge likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon er det mange av de eldste arbeidstakerne og arbeidssøkende på det norske arbeidsmarkedet som sliter med å få seg jobb. Ombudet jobber også for en lovendring - men en annen enn den som nå er innført i Danmark.

- Sliter på arbeidsmarkedet

- Til tross for rekordmange ledige jobber i Norge, sliter mange av de eldste arbeidstakerne og arbeidssøkende på arbeidsmarkedet. Av de i 50-årene som slutter i jobben, er hele 60 prosent av dem fremdeles uten jobb etter tre år. Nær 50 000 arbeidsdyktige mellom 50 og 64 år lever av arbeidsavklaringspenger. Det er et stort problem, sier Thon til Vi.no.

Han forteller videre at ombudets veiledningsavdeling jevnlig får inn henvendelser fra de som føler de blir forbigått i arbeidslivet og som forteller at dette skyldes alder.

- Det er veldig synd fordi arbeidsgivere går glipp av masse kompetanse. Per i dag står rundt 70 000 jobber ubesatte, og arbeidsstokken vil bare bli eldre med årene som kommer. Vi kan ikke utestenge eldre arbeidstakere slik arbeidsmarkedet vil se ut fremover, understreker Thon.

- Dette handler om fordommer og holdninger, og det er ikke riktig at eldre arbeidstakere er treige eller ikke behersker digitale verktøy, påpeker han.

Nøler med å innkalle 60+ til intervju

Direktør Kari Østerud i Senter for seniorpolitikk sier til Vi.no at utfordringer knyttet til det å bli eldre og søke jobb i norsk arbeidsliv er noe de undersøker i den årlige undersøkelsen «Norsk seniorpolitisk barometer».

- Da spør vi blant annet et representativt utvalg av ledere i Norge om «Omtrent hvor gammel skal en kvalifisert søker til en stilling være før du vil nøle med å innkalle vedkommende til intervju på grunn av alder?», forteller hun, og sier at gjennomsnittsalderen for hvor gammel en kvalifisert søker skal være før lederne vil nøle med å innkalle vedkommende til intervju på grunn av alderen i år er 59 år.

- Dette er 0,2 år høyere enn ved forrige gjennomføring, og en økning på 2 år om vi ser tilbake til 2008. Det virker altså å være en positiv trend her; ledere vurderer stadig eldre og eldre arbeidstakere når de kaller inn til jobbintervju, sier Østerud.

I realityserien «Norges sprekeste» møter vi ti pensjonister mellom 68 og 77 år som skal konkurrere om å bli «Norges sprekeste». Programleder er Erik Solbakken. Video: TV2 Vis mer

Samtidig vil ledere i privat sektor nøle med å innkalle ved en betydelig lavere alder (58 år) enn ledere i offentlig sektor (62,7 år), sier undersøkelsen ifølge Østerud.

Også i mindre virksomheter med 10-14 ansatte vil ledere begynne å nøle ved en gjennomsnittsalder på 58 år, mens i virksomheter med over 50 ansatte er gjennomsnittet på 61,4 år.

Etterspør lovendring

Likestillings- og diskrimineringsombud Bjørn Erik Thon sier til Vi.no at de jobber med en lovendring også i Norge, nærmere bestemt med å endre den delen av likestillings- og diskrimineringsloven som handler om arbeidsgivers aktivitets- og redegjørelsesplikt.

- I dag er det sånn at alle arbeidsgivere må jobbe aktivt for å hindre diskriminering på flere grunnlag, men ikke alder. En lovendring vil pålegge arbeidsgiverne en plikt til å jobbe med holdninger i egen bedrift for å få bort aldersdiskrimineringen, sier Thon.

- Hva gjelder lovendringen i Danmark, så er dette noe vi foreløpig ikke har diskutert grundig. Det blir spennende å se hva slags effekt lovendringen vil ha på aldersdiskrimineringen i Danmark, og vi ser frem til å se nærmere på erfaringene, sier han som kommentar til den nye danske lovendringen.

- Vi kjenner ikke til om man vurdere tilsvarende lovendring i Norge, og vi har ikke tilstrekkelig kunnskapsgrunnlag for å kunne hevde at dette vil ha effekt. Men, det blir interessant å følge utviklingen i Danmark, uttaler Østerud i Senter for seniorpolitikk til Vi.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.