Eie hytte sammen

Slik unngår dere at hyttedrømmen blir et mareritt

KOMMENTAR: Drømmen om en fjellhytte kan være lettere å realisere om man er flere.

Hyttedrømmen: Det kan absolutt være lurt å eie hytte sammen - men husk at økonomi, vedlikehold og selve bruken av hytta bør ha klare avtaler. Foto: Shutterstock
Hyttedrømmen: Det kan absolutt være lurt å eie hytte sammen - men husk at økonomi, vedlikehold og selve bruken av hytta bør ha klare avtaler. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Men husk at et vellykket sameie forutsetter at det er inngått klare avtaler om både bruk og vedlikehold.

Slik unngår dere at hyttedrømmen blir et mareritt

Om artikkelforfatteren

Artikkelforfatter Christina Steimler er utdannet jurist og jobber som advokat. Hun driver Indem Advokatfirma i Oslo, som bistår forbrukere innenfor blant annet arv- og familierett, personskadeerstatning og arbeidsrett.

Steimler er fast spaltist i Allers.

Hyttedrømmen kan koste mer enn den smaker hvis man skal kjøpe alene eller kjøpe ut medarvinger. Dagens fjellhytter har gjerne samme standard som bolighus, og koster deretter i innkjøp og vedlikehold.

Å eie sammen med familie eller venner kan derfor være løsningen. Det gjør finansieringen lettere, men å eie sammen kan også̊ by på utfordringer.

Her oppstår hyttekonfliktene

Den store fordelen ved å eie fritidsbolig sammen med søsken, annen familie eller venner er at man er ere til å bære kostnadene både ved kjøp og drift og vedlikehold. Hytter krever jevnlig vedlikehold på linje med hus, og med ere eiere er det ere til å gjøre det som trengs. En felles dugnad på hytta kan også̊ være en hyggelig sosial begivenhet.

Et hyttesameie kan imidlertid også̊ være krevende. Man bør derfor tenke nøye gjennom om, med hvem og på hvilke vilkår man skal eie hytte sammen.

Hvem skal på hytta når?

En vanlig årsak til konflikt er hvem som skal bruke hytta og når. Særlig fjellhytter vil man helst bruke i jula, vinterferien, påsken, fellesferien og høstferien, og alle vil gjerne bruke hytta til samme tid.

Det beste rådet for å unngå̊ problemer er å lage en klar avtale om hvordan man skal fordele bruken, både i høysesong og lavsesong. En slik avtale bør være skriftlig. For eksempel kan man hvert år bytte på hvem som har hytta i henholdsvis påsken og jula, eller dele feriene opp i to med en halvdel hver, for så å bytte periode året etter.

En hytte blir slitt

Bruken av hytta vil også̊ kunne variere fra familie til familie, og derav også̊ slitasjen på hytta. Ulik bruk og slitasje kan gi grobunn for irritasjon og konflikt. Ved sameie bør man derfor være bevisst på og ta høyde for dette. En generell regel man kan bruke, er at den som påfører skade utover normal bruksslitasje, må̊ dekke reparasjon. Er det tale om normal bruksslitasje, er det nok noe man må̊ regne med. Hytta er jo en bruksgjenstand.

Avtale og åpenhet

Lag en avtale om bruk og vedlikehold med en gang.

Hvis alle vet hva de skal forholde seg til, blir konflikt- nivået stort sett mindre.

Er man åpen og innstilt på samarbeid, gjør det sameiet enklere.

Økonomiske konflikter

Økonomiske konflikter oppstår gjerne rundt behov for og omfang av vedlikehold og oppgraderinger av hytta. Ønsker og behov vil o e være ulike. Den økonomiske situasjonen til den enkelte vil også̊ styre mulighet og ønske om å bruke penger på oppgradering av hytta.

Igjen er det sentralt å ha klare og tydelige forutsetninger på plass før konflikten oppstår. Helst bør man ha en avtale allerede ved kjøpet av hytta. Denne kan selvfølgelig revideres senere om man ønsker.

Ha en klar avtale

Alt i alt handler det meste om klare avtaler og rammer og vilje til samarbeid. Like forutsetninger for kjøpet og (tilnærmet) lik økonomisk situasjon kan bidra til mindre konflikt.

To parter med ulik inntekt vil gjerne ha ulike muligheter til å påkoste eller vedlikeholde hytta, noe som kan skape konflikt.

Hvis man derimot går inn i kjøpet med like forutsetninger og klare retningslinjer for hvordan sameierskapet skal fungere, har man større mulighet for å lykkes. ​

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer