Hvordan avslutte TV-lisensen

Slik slipper du å betale TV-lisens

Og snart kan det bli slutt på hele kringkastningsavgiften.

TV-LISENS: Alle som eier en fjernsynsmottaker må betale en kringkastningsavgift. Men det finnes måter å slippe unna dette. Vi forteller deg hvordan i artikkelen under. Foto: Shutterstock.
TV-LISENS: Alle som eier en fjernsynsmottaker må betale en kringkastningsavgift. Men det finnes måter å slippe unna dette. Vi forteller deg hvordan i artikkelen under. Foto: Shutterstock. Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Noen betaler gladelig kringkastningsavgiften hvert år, eller NRK-lisensen som mange kaller den. Andre irriterer seg grønn over avgiften.

Men du kan slippe unna hele TV-lisensen.

Her får du vite hvordan.

Derfor betaler du TV-lisens

Først: Kringkastingsavgiften for 2018 er 2970,24 kroner, fordelt på to betalinger.

NRK får mye tyn for dette, men det mange ikke klar over er at kringkastningsavgiften ikke er betaling for å se på NRKs sendinger, men en avgift som alle husstander som har en fjernsynsmottaker, må betale. Har du fjernsynsmottaker, har du lineær-TV, og lisensen må du betale uavhengig av om du bruker den eller ikke, og uavhengig om du ser på NRK eller ikke.

Lineær-TV er TV-sendinger sendt på tradisjonelle TV-kanaler, der TV-kanalen og distributørene bestemmer hvilket innhold som skal sendes, og når det skal sendes. I Norge står NRK, TV2, TVNorge og TV3 for brorparten av lineær-TV-sendingene.

For å kunne se på disse kanalene, trenger du en fjernsynsmottaker. Det betyr alt utstyr som kan ta i mot fjernsynssignaler og videreformidle dem direkte, altså utstyr som inneholder en «tuner». Det vil si alt med antenneinngang, samme om det for eksempel er en TV, en DVD-opptaker, en dekoder-boks eller en PC med TV-kort.

Smutthull

Velger du derimot å ha såkalt plombert TV, behøver du ikke å betale lisens, for dersom du plomberer antenneinngangen på din flatskjerm, så har du per definisjon ikke lenger en fjernsynsmottaker.

Utstyr uten en tuner er som hovedregel ikke en fjernsynsmottaker. Det vil for eksempel si en Apple TV, PC uten TV-kort, Chromecast, PC-skjermer og plombert utstyr. Slikt utstyr kan som hovedregel brukes til å se på NRK NettTV, TV2 Sumo og VGTV i tillegg til internasjonale medier som Netflix og HBO, uten at du plikter å betale noe for det.

DinSide forklarer her hvordan du plomberer TV.

Kan bli slutt på TV-lisens

Vegar Jansen, journalist i Tek.no, mener derimot at tiden har løpt fra plomberingstrikset.

- Regjeringen har innsett at dagens lisensmodell er håpløst utdatert og ser etter alternativer. I løpet av et par år tipper jeg vi har en modell som går på beskatning – enten på hver enkelt person eller hver enkelt husstand, forklarer Jansen til Vi.no.

Han tror at allerede før dette, kan plomberings-smutthullet stenges helt.

- Jeg mener altså at plombering ikke lenger er aktuelt i det hele tatt. Det ligger et forslag ute til høring som blant annet sikter til nettopp dette, sier Jansen.

Her kan du lese alt om forslaget.

Forsvinner i Danmark

Men enn så lenge må alle med fjernsynsmottaker i Norge fortsette å betale for det.

Våre naboer i Danmark har derimot bestemt seg for å fjerne hele lisensen.

I mars i år skrev Aftenposten at den borgerlige regjeringen ble enig med Dansk Folkeparti om å fjerne TV-lisensen. I stedet skal lisensen finansieres over skatteseddelen, ved lavere personfradrag.

Så gjenstår det å se om vår egen regjering vil komme til samme konklusjon.​

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.