Bestille pass og ID-kort

Slik kan passkøene ramme også deg som ikke skal ha nytt pass

Køene på passkontorene kan ramme også deg som egentlig ikke skal ha nytt pass - men som bare trenger ny legitimasjon når bankkort med bilde forsvinner.

ID-KORT: Med et nytt, nasjonalt ID-kort kommer det også mange nye sikkerhetselementer. Disse skal blant annet gjøre forfalskning vanskelig. Foto: Politiet. Reporter: Embla Hjort-Larsen. Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

I pressområdene er det allerede månedslange ventetider på å få time hos politiets passkontor.

Og selv om det er mange som skal bestille nytt pass, vil passkøene også ramme de som ikke skal ha pass - men som trenger en ny og gyldg legitimasjon når bankkort med bilde nå forsvinner.

Nasjonalt ID-kort bestilles på passkontoret på samme måte som pass.

- 550 000 pass går ut på dato

- Det er mange pass som vil gå ut på dato i år, samt at det var færre enn vanlig som søkte om fornyet pass i 2020. Det er cirka 550 000 pass som vil gå ut på dato de neste 12 månedene, forteller leder for ID-seksjonen i Politidirektoratet, Arne Isak Tveitan, til Vi.no.

Nå melder Politidirektoratet og flere lokale passkontorer om at de forventer stor pågang på pass- og ID-kontorene etterhvert som flere får vaksine mot covid-19 og smittesituasjonen forbedrer seg.

Og én ting er pass; en annen ting er du som kanskje får behov for ny legitimasjon når bankkortet ditt med bilde blir ugyldig.

Bankkort med bilde er nemlig på vei ut hos de aller fleste bankene - og da er det de nye nasjonale ID-kortene som er ment å skulle overta som legitimasjon.

Og trenger du ID-kort, må du vente i den samme køen som de som skal ha nytt pass.

Det er nemlig politiets passkontor som utsteder de nasjonale ID-kortene.

- Bestill nå!

Og her bør du passe på: Allerede nå kan det være lange køer for time hos passkontorene.

Politiet i Sørvest gikk fredag ut og oppfordret innbyggerne til å sjekke passets utløpsdato.

– Bestill pass nå, sier Leif Ole Topnes, leder for Felles enhet for utlending og forvaltning i Sør-Vest politidistrikt.

Han frykter at mange vil oppleve at de får reisen sin kansellert fordi de ikke har benyttet muligheten til å bestille nytt pass i god nok tid.

– Ingen vet når samfunnet er tilbake til normal situasjon, men det som er sikkert er at det ikke er kapasitet til å møte passbehovet dersom mange venter med å bestille pass, sier han.

Også Møre og Romsdal politidistrikt har tidligere oppfordret innbyggerne til å bestille time for pass tidlig.

Ingen ledige timer

Politidirektoratet uttaler at det kan være ulik kapasitet ved pass- og ID-kontorene og at ventetida for å få time til nytt pass og nasjonalt ID-kort akkurat nå kan være lang.

- Det er beklageligvis lengst ventetid på Østlandet, og i noen av de større byene i resten av landet. Dette er blant annet fordi det er her det har vært strengest smitteverntiltak, som igjen har påvirket åpningstider og antallet pass vi kan utstede, sier Tveitan til Vi.no.

Per 19. april er 27. juli den første ledige timen for pass- eller ID-kortbestilling på Grønland politistasjon i Oslo.

I Sandvika (Bærum) er første ledige time 14. juni. I Drammen er første ledige time 22. april; i Trondheim er første ledige time 10. juni og i Bergen kan vi få time for pass på dagen.

I Ski (Viken, som er i Øst politidistrikt) er det imidlertid ingen ledige timer å oppdrive. Ved kontakt til passkontoret får vi vite at de med ujevne mellomrom legger ut timer for en begrenset tidsperiode - men at de ikke kan si når nye timer legges ut. Oppfordringen er å følge med, og også å sjekke tilgjengeligheten på andre passkontorer.

Du kan selv sjekke timer i bookingtjenesten til politiet, som du finner under «Pass og ID-kort» på politiet.no.

- Sjekk igjen seinere

Så hva kan du gjøre, dersom du må ha pass eller ID-kort og det ikke er en time å oppdrive?

- Vi legger ut timer fortløpende på politiet.no. Dersom du ikke finner ledig time, oppfordrer vi deg til å sjekke igjen seinere, sier Tveitan.

Før coronapandemien rammet, var det muligheter for drop-in-timer ved mange passkontor - slik at du kunne møte opp og stille deg i kø dersom du ikke kunne vente på ledig time i bestillingssystemet.

Ifølge Tveitan, kan det være aktuelt med drop-in, i tillegg til at det sees på andre løsninger:

- Det legges nå planer i alle politidistriktene for hvordan vi skal møte økt etterspørsel. Ett eksempel på tiltak er utvidete åpningstider der smittesituasjonen tillater det. Drop-in kan være aktuelt noen steder, det blir i så fall informert om der det gjelder.

I Oslo vil det ikke legges ut drop-in timer, men de vil legge ut ekstra timer hver uke, ifølge presseavdelingen til Oslo politidistrikt.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.