Tjen ekstra penger på å leie ut

Slik kan du leie ut skattefritt

Har du kjellerleilighet i huset og ønsker å leie den ut, må du selv bo i huset for å slippe skatt.

EKSTRA INNTEKT: Mange velger å leie ut sokkelleiligheten for å tjene litt ekstra per måned. Foto: NTB Scanpix
EKSTRA INNTEKT: Mange velger å leie ut sokkelleiligheten for å tjene litt ekstra per måned. Foto: NTB Scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Å leie ut en del av huset kan være en gunstig måte å spe på inntekten på, særlig som pensjonist.

For at det skal være skattefritt må du selv bo i huset der du leier ut. Nye regler gjør at du også må leie ut sammenhengende i minst 30 dager for å slippe å betale skatt.

Korttidsleie på mindre enn 30 dager, typisk utleie til feriegjester via Airbnb, er nå skattepliktig. De første 10.000 kronene er skattefrie, men resten må det skattes av.

- Ved slik korttidsutleie skjer beskatningen etter en sjablongregel, hvor skattepliktig inntekt blir 85 prosent av den delen av inntekten som overstiger 10.000 kroner. Leier du for eksempel ut en sokkelleilighet på korttidsutleie for til sammen 20.000 kroner, betyr det at skattepliktig inntekt blir 8.500 kroner. Du må betale skatt av dette beløpet, sier fagsjef Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen.

Slik regner du ut utleieverdi

I en enebolig der man selv bor, kan man skattefritt langtidsleie ut alt som er mindre enn halvparten av hele boligen.

- Ved langtidsutleie er utleieinntekten normalt skattefri, og det er da ingen beløpsgrense for når man må betale skatt. Et typisk eksempel er langtidsutleie av sokkelleilighet i enebolig, som vil være skattefri så lenge man bor i den største delen av huset selv. Hvis du ikke selv bor i huset der du leier ut, er det skatteplikt fra første krone, forklarer Lothe.

Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen
Rolf Lothe i Skattebetalerforeningen. Foto: Bo Mathisen Vis mer

Grense på 20.000

Du kan leie ut hele huset uten å bo der hele tiden, men da må du huske på 20.000 kroners grensen:

- Hvis en vanligvis bor i boligen, kan en leie ut hele boligen skattefritt i en periode, forutsatt at inntekten ikke overstiger 20.000 kroner. Skal man to måneder til utlandet og leier ut hele boligen sin i denne perioden, er inntekten altså ikke skattepliktig hvis den er under 20.000 kroner til sammen. Forutsetningen er at det ikke er snakk om korttidsutleie, sier Rolf Lothe.

Oppfyller du ikke kravene må du skatte 23 prosent av overskuddet, det vil si brutto leieinntekter minus fradragsberettigede kostnader.

For eksempel: Leier du ut for 100.000 i året, har 20.000 i utgifter til kommunale avgifter og forsikring, skal du skatte 23 prosent av 80.000.

Er kjellerdelen seksjonert ut og du eier begge deler, kan du ikke leie ut skattefritt.

- Da er det nemlig en tomannsbolig og delene behandles hver for seg, forklarer Lothe.

Må du søke?

I utgangspunktet trenger man ikke å søke om å få kjelleren godkjent som utleiedel, med mindre du må gjøre endringer der.

- Du kan selv undersøke hva som er godkjent boareal i kjelleren, enten i papirene fra når huset ble bygd, eller i dokumenter hos kommunen. Dersom kjelleren ikke er godkjent for varig opphold, må man søke til kommunen for å gjøre endringer, sier advokat i Huseiernes Landsforbund, Espen Kheradmandi.

Slik finner du en god leietaker

For å unngå problemer med for eksempel leiebetaling og støy, er det viktig å sjekke referanser. Tenk også på hvem du vil ha i kjelleren:

- Alt føles mye nærere når man leier ut i eget hus, så da er man ofte enda mer nøye med hvem man leier ut til, sier Kheradmandi.

Hold visning og ta en prat med dem som skal leie, er rådet hans.

- Sjekk også referanser, enten det er fra arbeidsgiver eller tidligere utleier. De kan bekrefte hvordan personen er. I underetasjen vil man kanskje ha litt roligere personer, så da burde man ikke leie ut til fire ungdommer.

- En stor fordel når man leier ut i underetasjen er at man har lov til å velge korttidskontrakt på 1 år, til forskjell på vanlig på 3 år, legger han til.

Gå til Vi.no-forsiden

KRAV TIL UTLEIEDEL:

 • Takhøyden kan være ned til to meter.
 • Det er nok med ett vindu i hvert rom, så lenge det er like stort som et rømningsvindu: Summen av lengde og bredde på vinduet skal være minst 150 cm, og vinduet må være minst 50 cm bredt og 60 cm høyt.
 • På stue, kjøkken, soverom og arbeidsrom må det være en dør eller et vindu som kan åpnes mot fri luft.
 • Det stilles ikke krav til utsyn fra vinduet, men det må være mot friluft.
 • Bodplass bestemmer du selv.
 • Rommet må være isolert, men det er opp til deg hvor mye isolasjon rommet trenger. Rommet skal kunne holde en temperatur på minst 19 grader om vinteren. Rommet kan luftes med ventil og vindu hvis uteluften er god nok.
 • Rommet må være isolert og ventilert slik at det blir behagelig inneklima uten støy.
 • Det er ikke krav om at rommet skal være tilgjengelig for rullestolbrukere eller andre med nedsatt funksjonsevne.
 • Det er ikke krav til radonsperre og radonbrønn.
 • Rommet skal bygges brannsikkert.
 • Bærekonstruksjonene skal være sikre.
 • Du må bygge så det ikke blir fukt, sopp og råte i rommet.

Kilde: Huseiernes Landsforbund

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer