Hvordan få jobb når man er 55+

Slik kan du få jobb når du er over 55

Fem tips til hva du bør tenke på.

DYPDYKK: Har du jobbet lenge på et sted, er det vanskeligere å finne ut hva dine kompetanser egentlig er. Ta derfor et dypdykk i CV-en og finn frem til dine styrker på et dypere plan. Foto: Lisa Malvina Wisløff
DYPDYKK: Har du jobbet lenge på et sted, er det vanskeligere å finne ut hva dine kompetanser egentlig er. Ta derfor et dypdykk i CV-en og finn frem til dine styrker på et dypere plan. Foto: Lisa Malvina Wisløff Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): - Det som selger i arbeidslivet er kompetanse, og den man utvikler i første jobb etter studiene går fort ut i dag.

Det forteller Einar Wergeland-Jenssen, administrerende direktør i rådgivningsfirmaet AS3.

De har hjulpet mange seniorer ut i arbeidslivet og samarbeidet med Senter for Seniorpolitikk.

- Hvorfor er det så vanskelig for noen å få jobb etter 55?

- Det finnes åpenbart mange myter om hva som skjer med oss når vi blir eldre, og det er for mye fokus på hva man mister.

- Jeg tror også det er viktig å tenke på det personlige ansvaret hver og en av oss må ta, med å opprettholde sulten etter å lære, mener Wergeland-Jenssen.

Les også: Det ble forbudt i 2013, men aldersdiskrimineringen fortsetter å øke

1. Skaff deg en fordel på CV-en

Det viktigste man gjør innledningsvis er å finne ut hva man lært i løpet av arbeidslivet. Dette kan man klare fint på egenhånd, men det kan også være greit å få en annen sitt synspunkt.

Og da menes ikke konkrete verktøy eller andre ting man er flink til på arbeidsplassen, men kompetanse på et dypere plan. Problemet er at etter et langt arbeidsliv tar mange denne kompetansen for gitt.

GIR RÅD: Einar Wergeland-Jenssen i rådgivningsselskapet AS3. Foto: AS3
GIR RÅD: Einar Wergeland-Jenssen i rådgivningsselskapet AS3. Foto: AS3 Vis mer

- Når man har jobbet lenge på et sted får man tunnelsyn. Ta derfor et dypdykk i egen kompetanse og formuler det i en CV. Nevn eksempler som underbygger denne kompetansen.

Det kan være selvledelse, evnen til å lære, kreativitet, problemløsning, sosial kompetanse og sosial intelligens for eksempel.

- Den må pakkes ut over bordet. Se på egen kompetanse-beholdning med nye øyne. Her kan litt veiledning være til hjelp. Det du ikke ser på som kompetanse, er uansett lettere å få øye på av en utenforstående, sier han.

Les også: Sent karrierebytte? Det kan koste deg mer enn du tror

2. Jobb med holdning

De som kommer i en situasjon der de må søke ny jobb i sen alder, må ofte jobbe mentalt med forestillingen om at de selv tror det blir vanskelig å få jobb.

- At for eksempel 58-åringen ikke får jobb, det er ikke sant! Vår erfaring gjennom å hjelpe godt voksne i ny jobb er at det handler mye om egen innstilling, sier Wergeland-Jenssen.

Man må utfordre den etablerte myten om at hvis du er over 55 år så er du ikke interessant, mener han.

- Vi som jobber med dette ser hver dag at folk over 58 får jobb, og kunne ramset opp mange gode eksempler.

Les også: Fordeler med å ansette seniorer

3. Sørg for å ikke gå ut på dato

God evne og lyst til å lære er viktig.

Derfor; Ikke vent på at kompetanseavdelingen skal komme med kurstilbud.

For å ikke gå ut på dato må den enkelte ta et større ansvar for egen læring og utvikling, mener Wergeland-Jenssen.

- En av mytene om eldre er at man mister «sulten» i jobben. Derfor tror jeg det er viktig å tenke på det personlige ansvaret hver og en av oss har, med å opprettholde sulten etter å lære.

Les mer: Så mye uførepensjon har du rett på

4. Vær tålmodig - det tar tid

De over 55 år bruker ifølge AS3 litt lenger tid enn yngre på å få jobb. Deres erfaring når de hjelper seniorer, er at det ikke er uvanlig å bruke 6 måneder.

- De slåss mot negative stereotypier, og det tar derfor litt lengre tid å få jobb. Av og til tror de på stereotypiene selv. Lang ensidig erfaring er utslagsgivende, ikke alder.

Typisk for mange over 55 år er at de har lang erfaring fra et yrke eller arbeidssted. De bruker som regel lenger tid enn de med variert erfaring.

Les også: Fordeler med å ansette eldre: - De er mindre nevrotiske og mer medmenneskelige

5. Lær deg nettverksbygging

Lærer man seg hvordan arbeidsmarkedet fungerer i dag er det det all grunn til å være optimist på egne vegne.

I stedet for å sitte og vente på at jobbene skal bli annonsert, er det viktig å lære seg hvordan jobbsøking skjer nå for tiden, sier Wergeland-Jenssen.

Lær deg å bruke andre jobbsøkingskanaler enn de som er:

- Be om å et møte hos en bedrift du har lyst til å jobbe i. Start gjerne med noen på et lavere nivå, så kan du eventuelt møte noen på høyere nivå senere. Linkedin er også viktig å kunne - det er den viktigste kanalen for å skape nettverk, avslutter han.

Har du tips til saker om arbeidsliv? Kontakt oss her!

Les også: Knut-Erik (62) tok AFP og startet egen nettavis

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.