Oppfyll hyttedrømmen

Slik får du «egen» hytte uten banklån

Kom og gå når du vil, uten å bestille på forhånd. Kan åremålsleie oppfylle hyttedrømmen – uten at du må arve eller vinne i lotte først?

HYTTEKOS: Mange drømmer om å sette sitt eget preg på en hytte. Hvis du ikke har lyst eller råd til å kjøpe, kan du oppnå mye av det samme gjennom åremålsleie. Foto: NTB scanpix
HYTTEKOS: Mange drømmer om å sette sitt eget preg på en hytte. Hvis du ikke har lyst eller råd til å kjøpe, kan du oppnå mye av det samme gjennom åremålsleie. Foto: NTB scanpix Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

– Åremålsleie gir deg en fantastisk mulighet til å finne ut om hyttelivet er noe for deg, uten at du trenger å gå i banken og be om lån, sier Mette Karlsrud Stene-Johansen, redaktør i magasinet Hytteliv.

– Det er jo kjedelig å finne ut at du ikke trives så godt på hytta – eller i området, etter at du har brukt en masse penger på å kjøpe en eiendom, påpeker hun.

Med åremål menes en tidsbegrenset kontrakt, men leieavtalen løper gjerne over mer enn høstferien eller en helg. Som betegnelsen åremål indikerer, leier du gjerne hytta i flere år.

– Men selv om du bare leier hytta, kan du som regel gjøre den litt til «din». Kanskje du kan få snekre litt eller male, og du kan sette igjen tingene dine. Altså bruke hytta som din egen, sier Stene-Johansen.

Les også: Slik kan du leie ut skattefritt

FJELLDRØMMEN: Mange åremålshytter ligger i skogen eller på fjellet. Her fra Hemsedal. Foto: Berit Keilen
FJELLDRØMMEN: Mange åremålshytter ligger i skogen eller på fjellet. Her fra Hemsedal. Foto: Berit Keilen Vis mer

Litt «din» hytte

Per september ligger det cirka 250 åremålshytter til leie, fra både private og profesjonelle utleiere, på finn.no. Landets største grunneier, Statskog, har dessuten rundt 300 hytter utleid på åremål – om lag 15 av dem er ledige. Seniorkonsulent i Statskog, Torkel Skoglund, bekrefter at du som regel får gjøre åremålshytta litt til «din egen»:

– Hvordan du møblerer hytta, legger vi oss ikke opp i, og du setter selvsagt igjen private eiendeler. Det er dessuten stort sett greit å for eksempel male litt innvendig, men husk uansett å avtale med eier før du går i gang med snekring og oppussing, råder han.

LEIEPRIS: Denne hytta på Onsøy i Østfold leies ut for 65.000 kroner per år gjennom finn.no. Utgifter til for eksempel strøm kommer i tillegg til leieprisen. Foto: Yvonne Valle
LEIEPRIS: Denne hytta på Onsøy i Østfold leies ut for 65.000 kroner per år gjennom finn.no. Utgifter til for eksempel strøm kommer i tillegg til leieprisen. Foto: Yvonne Valle Vis mer

En åremålsavtale bør være en skriftlig kontrakt som inneholder punkter om leieforholdets varighet, årlig leiesum og eventuelt ansvar for vedlikehold og løpende utgifter.

Det er vanlig at eier betaler for eksempel kommunale avgifter, forsikring og eiendomsskatt, mens du selv kanskje må sørge for blant annet snømåking, strømutgifter, ved til peisen og vask av hytta.

Skulle du ønske å avslutte leieforholdet, er det dessuten viktig at kontrakten fastsetter en gjensidig oppsigelsestid.

– Vi bruker standardkontrakter på fire til fem år, med seks måneders oppsigelse, opplyser Skoglund hos Statskog.

– Men overholder du kontrakten, betaler leie og ellers oppfører deg ordentlig, pleier det ikke å være noe problem å forlenge kontrakten. Det er jo bare gunstig for begge parter, mener han.

Eie eller leie?

Trives du godt i hytteområdet og med hyttelivet, eller ønsker du ikke å risikere at utleier sier opp kontrakten, kan du vurdere om du skal kjøpe i stedet for å leie. Men det er flere faktorer som avgjør om det lønner seg – rent økonomisk.

– Skal du kjøpe fritidsbolig, koster en «gjennomsnittshytte» om lag to millioner kroner – avhengig av beliggenhet, størrelse og standard. Og åremålsleieprisene vil ha de samme variablene. I populære hyttestrøk er både kjøpspris og åremålsleie høyere enn andre steder, sier Mathias Dannevig hos Norges Hytteforbund.

LEIE ELLER EIE: Det skal godt gjøres å komme ned i årlige kostnader på 10.000 kroner for en hytte du låner penger til å kjøpe, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea
LEIE ELLER EIE: Det skal godt gjøres å komme ned i årlige kostnader på 10.000 kroner for en hytte du låner penger til å kjøpe, sier Elin Reitan, forbrukerøkonom hos Nordea. Foto: Nordea Vis mer

Kjøpsprisene på fjellhytter ligger, i gjennomsnitt, under to millioner kroner, mens sjøhytter som regel koster mer. Ifølge Elin Reitan, forbrukerøkonom i Nordea, kan de årlige utgiftene til en «kjøpehytte» til for eksempel 2,5 millioner fort beløpe seg til opp mot 80.000 kroner, i gjennomsnitt over 25 år.

– I regnestykket må du ta hensyn til alt fra rentekostnader, kommunale avgifter, eventuell eiendomsskatt og forsikring, til strøm og vedlikehold på hytta. Årlige låneavdrag på rundt 85.000 kroner kommer i tillegg til de skisserte utgiftene, men avdrag er jo penger du «betaler til deg selv», som en slags tvungen sparing, understreker Reitan.

Enkle leiehytter

På finn.no finnes åremålshytter fra 10.000 kroner per år for en enkel ettromshytte med utedo, til 650.000 kroner i året for et fullt utstyrt trepalass med alle fasiliteter og sengeplass til 22 personer.

De fleste leieprisene ligger i imidlertid mellom 20.000 og 80.000 kroner i året. Statskogs åremålshytter er gjerne enkle koier, som koster mellom 10.000 og 20.000 kroner i årlig leie.

– Det skal godt gjøres å komme ned i årlige kostnader på 10.000 kroner for en hytte du låner penger til å kjøpe, mener Elin Reitan hos Nordea, og påpeker:

– Det er dessuten viktig å være klar over at det er mye mer usikkert å investere i hyttemarkedet enn i boligmarkedet. Det kan derfor lønne seg – rent økonomisk – å leie fremfor å eie.

Les også: Få støtte til solcelleanlegg på hytta

Gå til Vi.no-forsiden

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.