Applepay, appless og «tæpp»

Slik bruker du de nye betalingsløsningene

Coronatida har gitt oss enda flere digitale betalingsløsninger. Vi forklarer deg hvordan de brukes.

Ser du et skilt som dette på kafé, kan du bestille og forhåndsbetale ved bordet og unngå trengsel ved disken. Du trenger smarttelefon og betalingsappen Vipps. Foto: Karin Madshus
Ser du et skilt som dette på kafé, kan du bestille og forhåndsbetale ved bordet og unngå trengsel ved disken. Du trenger smarttelefon og betalingsappen Vipps. Foto: Karin Madshus Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Du har sikkert sett det: Skriftlige beskjeder i butikkene hvor handlende oppfordres til å unngå kontantbetaling for å begrense coronasmitte. Flere utesteder har også gjort det mulig for kundene å betale og bestille det de ønsker med smarttelefonen.

Den siste tida er det kommet flere tekniske løsninger som kan hjelpe deg med å betale uten at sedler og mynter må skifte hender og potensielt spre coronasmitte.

Enkel bestilling og betaling

Her er noen av løsningene som finnes:

  • Med Apple Pay kan du handle i butikk uten bankkort, men ved å holde din iPhone eller Apple Watch nær kortterminalen så lenge butikken tar i mot kontaktløs betaling. Ifølge Tek.no er det flere banker i Norge som støtter Apple Pay. Ifølge Danske Bank, en av bankene som støtter Apple Pay, er denne måten å betale på trygt og sikkert fordi kortnummeret ditt aldri lagres av Apple. Kortnummeret blir aldri delt med butikkene.
  • Kontaktløs betaling vil si at du sveiper betalingsmiddelet, bankkort eller smarttelefon med apple pay, over betalingsterminalen. Du slipper å taste kode og dermed ta på samme tastatur som andre har tatt på. Dette kalles «tæpping».
  • Google Pay er konkurrenten til Apple Pay. Flere banker tilbyr betaling via Google Pay. For å bruke Google Pay må du ha android-telefon. Du betaler på samme måte ved å sveipe telefonen over betalingsterminalen.
  • Flere utesteder og kafeer har tatt i bruk bordbestilling med QR-kode for å unngå bruk av fysiske menyer og kø ved disken. Det fungerer ved at du scanner koden som er spesifikk for ditt bord, velger varer fra en meny, og sendes til Vipps-appen for betaling. Du bestiller og betaler ved bordet, og får enten bordservering eller beskjed når varene kan hentes ved disken.
  • Vipps er en digital betalingstjeneste for smarttelefoner som ble lansert av DNB i 2015, og senere skilt ut som eget selskap. Du kan ta i bruk Vipps uavhengig av hvilken bank du er kunde i. For å bruke Vipps må du laste ned appen fra App Store eller Google Play.
  • Enkelte butikkjeder har lansert sine egne betalingsløsninger med apper for medlemmer hvor man blant annet kan registrere bonus. Eksempelvis har dagligvarekjeden Coop mobilbetaling i alle sine butikker med Coopay, som er integrert i Coops app for medlemmer.

Vi bruker mindre kontanter

Bruken av kontaktløs kortbetaling uten kode har skutt i været de siste to månedene, ifølge leder for personmarkedet i DNB, Ingjerd Blekeli Spiten. Hun kaller det en «tydelig corona-effekt».

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.