Nav opphold i utlandet

Skulle «alene på hytta», var i utlandet: Må betale Nav 800 000 kroner

Mannen mottok arbeidsavklaringspenger på feil grunnlag over flere år: Da han til Nav sa at han skulle isolere seg på hytta, oppholdt han seg egentlig i utlandet. Dermed må han betale tilbake alle pengene han har fått utbetalt i perioden.

NAV-STØNAD I UTLANDET? Hvilke stønader du kan ta med deg utenlands avhenger blant annet av hvilket land du reiser til. Og husk å melde ifra til Nav. Illustrasjonsfoto: NTB
NAV-STØNAD I UTLANDET? Hvilke stønader du kan ta med deg utenlands avhenger blant annet av hvilket land du reiser til. Og husk å melde ifra til Nav. Illustrasjonsfoto: NTB Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mottar du penger fra Nav, er det din plikt å gi Nav opplysninger som kan påvirke hva du har krav på av utbetalinger. Og unnlater du med vilje å gi informasjon om for eksempel inntektsendringer, endringer i sivilstatus eller opphold i utlandet, kan det både bety at du får utbetalt feil beløp, og det kan få alvorlige konsekvenser i ettertid.

Det ser vi tydelig i dette konkrete tilfellet, der en mann som gikk på arbeidsavklaringspenger ikke fortalte Nav om flere opphold i utlandet utenfor Europa.

Det skulle koste ham dyrt, viser dommen fra Trygderetten.

Skulle «på hytta»

Mannen denne saken gjelder, mottok arbeidsavklaringsperioder fra Nav fra høsten 2010 til og med januar 2017. I samme periode reiste han flere ganger utenlands utenfor EØS, hvor han gjerne oppholdt seg over lengre perioder.

Mannen meldte ikke fra om disse utenlandsoppholdene, derimot hadde han i forkant av flere av utenlandsreisene opplyst til Nav at han skulle isolere seg på hytta og kun kunne kontaktes på e-post.

Da Nav Kontroll mottok et anonymt tips om utenlandsoppholdene, innhentet de kontoopplysninger som viste at mannen oppholdt seg i utlandet i flere perioder.

Trygderetten, som har behandlet saken, er enig med Nav i at mannen har opptrådt forsettelig. Dermed må han betale tilbake ikke bare 708 628 kroner som han har fått utbetalt feil, men også et rentetillegg på 10 prosent, totalt 805 823 kroner.

Opphold i utlandet? Dette er avgjørende

Som kjent har Nav over en lengre periode operert med for strenge regler knyttet til utenlandsopphold i EØS-landene, som brøt med EØS-reglene. Dette førte til at et titalls nordmenn ble uskyldig dømt for trygdesvindel, og flere av disse har også sittet inne.

Reglene tillater altså at man tar med seg en rekke stønader til utlandet, men dette gjelder EØS-land. Også varigheten på oppholdet kan spille inn. På Navs nettsider kan du lese mer om hvilke regler som gjelder.

Mannen vi skriver om i eksempelet over, reiste altså til land utenfor EØS. Dermed er det andre regler som trår i kraft.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.