Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Mottar du penger fra Nav, er det din plikt å gi Nav opplysninger som kan påvirke hva du har krav på av utbetalinger. Og unnlater du med vilje å gi informasjon om for eksempel inntektsendringer, endringer i sivilstatus eller opphold i utlandet, kan det både bety at du får utbetalt feil beløp, og det kan få alvorlige konsekvenser i ettertid.
Det ser vi tydelig i dette konkrete tilfellet, der en mann som gikk på arbeidsavklaringspenger ikke fortalte Nav om flere opphold i utlandet utenfor Europa.
Det skulle koste ham dyrt, viser dommen fra Trygderetten.

Hvor mye skatt trekker Nav på desemberutbetalingen?

Taper penger: Uføretabbene du ikke må gjøre
Vi PlussSkulle «på hytta»
Mannen denne saken gjelder, mottok arbeidsavklaringsperioder fra Nav fra høsten 2010 til og med januar 2017. I samme periode reiste han flere ganger utenlands utenfor EØS, hvor han gjerne oppholdt seg over lengre perioder.
Mannen meldte ikke fra om disse utenlandsoppholdene, derimot hadde han i forkant av flere av utenlandsreisene opplyst til Nav at han skulle isolere seg på hytta og kun kunne kontaktes på e-post.
Da Nav Kontroll mottok et anonymt tips om utenlandsoppholdene, innhentet de kontoopplysninger som viste at mannen oppholdt seg i utlandet i flere perioder.
Trygderetten, som har behandlet saken, er enig med Nav i at mannen har opptrådt forsettelig. Dermed må han betale tilbake ikke bare 708 628 kroner som han har fått utbetalt feil, men også et rentetillegg på 10 prosent, totalt 805 823 kroner.

Hva skjer med lånet ditt om du blir ufør, må på AAP - eller privatøkonomien plutselig endrer seg?
Vi Pluss
Desember-utbetalinger? Pengene kan komme tidligere
Opphold i utlandet? Dette er avgjørende
Som kjent har Nav over en lengre periode operert med for strenge regler knyttet til utenlandsopphold i EØS-landene, som brøt med EØS-reglene. Dette førte til at et titalls nordmenn ble uskyldig dømt for trygdesvindel, og flere av disse har også sittet inne.
Reglene tillater altså at man tar med seg en rekke stønader til utlandet, men dette gjelder EØS-land. Også varigheten på oppholdet kan spille inn. På Navs nettsider kan du lese mer om hvilke regler som gjelder.
Mannen vi skriver om i eksempelet over, reiste altså til land utenfor EØS. Dermed er det andre regler som trår i kraft.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.