Bank

Skjerper kravene om enkle banktjenester - også for pårørende

Nå må bankene forplikte seg til å ha visse enkle basistjenester for de som ikke er like heldigitale - og deres pårørende.

VANSKELIG MED NETTBANK? Fra 1. november forplikter bankene seg til å tilby visse tjenester for sine ikke-digitale kunder og deres pårørende. Blant annet skal det være enkelt å opprette fullmakt i nettbanken slik at andre kan hjelpe med enkle banktjenester uten at man må disponere en annens BankID - noe som forekommer men som ikke er lov. Foto: Kristin Sørdal
VANSKELIG MED NETTBANK? Fra 1. november forplikter bankene seg til å tilby visse tjenester for sine ikke-digitale kunder og deres pårørende. Blant annet skal det være enkelt å opprette fullmakt i nettbanken slik at andre kan hjelpe med enkle banktjenester uten at man må disponere en annens BankID - noe som forekommer men som ikke er lov. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

En ny norm som trer i kraft 1. november, stiller nye krav til hva bankene må tilby av tjenester for ikke-digitale kunder.

Normen er utarbeidet av Finans Norge og gjelder alle de drøyt 130 bankene som er tilknyttet finansforbundet.

Normen uttaler et minstekrav om hva slags tjenester som banken må tilby - og retter seg mot ikke-digitale kunder og deres pårørende.

Men som fagsjef i Finans Norge, Hilde E. Johansen, understreker når hun forrige uke presenterte den nye normen for finansbransjen:

- Dette er minstekrav, men det er fullt mulig å tilby bedre tjenester utover minstekravene i bransjenormen.

Du kan lese mer om hva bankene nå forplikter seg til å tilby av ikke-digitale tjenester i artikkelen.

Men direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet uttaler på lanseringen:

- Vi hadde større forventninger. Vi opplever at normen er for kort, for tynn og for lite forpliktende.

Som Finans Norge også understreker: Dette er en norm - og de har ingen sanksjoner å møte eventuelle brudd på normen med. Men det er vanlig at medlemmene, altså bankene, retter seg etter normer fra forbundet.

- Det mest positive er fullmakten

Det normen stiller krav til, er blant annet analoge basistjenester, veiledning i bruk av digitale tjenester, rådgivning og informasjon for den ikke-digitale kundegruppen - og det skal være enkelt å opprette fullmakt for pårørende eller annen person dersom man trenger hjelp til å utføre banktjenester.

Og akkurat dette siste punktet, om fullmakt, er det som Blyverket mener er det beste med hele den nye normen:

- Det tror jeg veldig mange - også av oss som er digitale og som skal hjelpe de som er analoge eller som er på vei til å bli analoge, virkelig imøteser.

Hun setter imidlertid spørsmål ved hva som menes med enkelt - og påpeker at det kan være et definisjonsspørsmål:

- Hva er «enkelt», enkelt for hvem, og hvordan blir dette i praksis?

Hun påpeker også at nordmenn har en lovpålagt rett til grunnleggende banktjenester - og er kritisk til om den nye normen egentlig tilfører noe mer enn det som allerede er lovbestemt. Forbrukerrådet etterlyser at normen burde sagt noe om bankens plikter når det kommer til innskudd, tilgang på kontanter, bankkort og lån.

Dette er normen

Den nye normen kalles «Bransjenorm finansiell inkludering» - og målgruppen er ikke-digitale kunder, samt deres pårørende.

- Det gjelder de eldre, men også andre ikke-digitale, sier Johansen, og legger til:

- Normen skal bidra til at kunden kan ha kontroll på sin egen økonomi, uavhengig av digitale ferdigheter og utvikling.

Den sier hvordan bankene som et minimum skal forholde seg til og behandle ikke-digitale kunder samt kunder som går fra å være digitale til å bli analoge.

600 000 ikke-digitale nå: Tror problemet vil vedvare

Beregninger gjort av Digitaliseringsdirektoratet viser at det er 600 000 ikke-digitale voksne i Norge i dag. Dette omfatter både de som ikke bruker noen digitale verktøy overhodet, samt de som har svake digitale ferdigheter men som har lært seg det elementære.

Målgruppen for den nye normen er både kunden selv - men også pårørende som assisterer med banktjenester for sine nærmeste. Og gruppen som går fra digitale til analoge kunder er ikke noe som man kan forutsette forsvinner etter hvert som den «ikke-digitale generasjonen» dør.

- Alle vi som sitter her i dag kommer til å bli gamle en dag; vi kommer til å se dårlig og høre dårlig og kanskje ikke være helt oppdatert på de nye løsningene og grensesnittene på nettbanken og alt som kommer etter hvert. Så dette er ikke et problem som kommer til å gå over, dette er er problem som kommer til å vedvare, uttaler statssekretær Gunn Karin Gjul i Kommunal- og distriktsdepartementet under lanseringen av den nye bransjenormen på Finans Norges forbrukerkonferanse om digitalisering nylig.

Hva skal det koste?

Analoge tjenester koster mer enn digitale. Me den nye normen sier ingenting om prising av banktjenestene for ikke-digitale kunder.

- Pris er ikke tatt med fordi det kan ikke bankene snakke sammen om. Det er ulovlig å ha prissamarbeid. Men det betyr ikke at ikke bankene kan tilby rimelige, analoge tjenester. Det er fullt mulig, det er fullt mulig å konkurrere på det området. Men man kan altså ikke samarbeide, påpeker Johansen.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.