Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
En ny norm som trer i kraft 1. november, stiller nye krav til hva bankene må tilby av tjenester for ikke-digitale kunder.
Normen er utarbeidet av Finans Norge og gjelder alle de drøyt 130 bankene som er tilknyttet finansforbundet.
Normen uttaler et minstekrav om hva slags tjenester som banken må tilby - og retter seg mot ikke-digitale kunder og deres pårørende.
Men som fagsjef i Finans Norge, Hilde E. Johansen, understreker når hun forrige uke presenterte den nye normen for finansbransjen:
- Dette er minstekrav, men det er fullt mulig å tilby bedre tjenester utover minstekravene i bransjenormen.
Du kan lese mer om hva bankene nå forplikter seg til å tilby av ikke-digitale tjenester i artikkelen.
Men direktør Inger Lise Blyverket i Forbrukerrådet uttaler på lanseringen:
- Vi hadde større forventninger. Vi opplever at normen er for kort, for tynn og for lite forpliktende.
Som Finans Norge også understreker: Dette er en norm - og de har ingen sanksjoner å møte eventuelle brudd på normen med. Men det er vanlig at medlemmene, altså bankene, retter seg etter normer fra forbundet.

Kommunen kan ta av pensjonssparingen din
Vi Pluss
Fremtidsfullmakten kan avvises og erklæres ugyldig: Slik unngår du fellene
Vi Pluss- Det mest positive er fullmakten
Det normen stiller krav til, er blant annet analoge basistjenester, veiledning i bruk av digitale tjenester, rådgivning og informasjon for den ikke-digitale kundegruppen - og det skal være enkelt å opprette fullmakt for pårørende eller annen person dersom man trenger hjelp til å utføre banktjenester.
Og akkurat dette siste punktet, om fullmakt, er det som Blyverket mener er det beste med hele den nye normen:
- Det tror jeg veldig mange - også av oss som er digitale og som skal hjelpe de som er analoge eller som er på vei til å bli analoge, virkelig imøteser.
Hun setter imidlertid spørsmål ved hva som menes med enkelt - og påpeker at det kan være et definisjonsspørsmål:
- Hva er «enkelt», enkelt for hvem, og hvordan blir dette i praksis?
Hun påpeker også at nordmenn har en lovpålagt rett til grunnleggende banktjenester - og er kritisk til om den nye normen egentlig tilfører noe mer enn det som allerede er lovbestemt. Forbrukerrådet etterlyser at normen burde sagt noe om bankens plikter når det kommer til innskudd, tilgang på kontanter, bankkort og lån.

Ny BankID: - Lurt å ta i bruk allerede nå

Ny BankID-app: Disse bankene har en annen løsning
Dette er normen
Den nye normen kalles «Bransjenorm finansiell inkludering» - og målgruppen er ikke-digitale kunder, samt deres pårørende.
- Det gjelder de eldre, men også andre ikke-digitale, sier Johansen, og legger til:
- Normen skal bidra til at kunden kan ha kontroll på sin egen økonomi, uavhengig av digitale ferdigheter og utvikling.
Den sier hvordan bankene som et minimum skal forholde seg til og behandle ikke-digitale kunder samt kunder som går fra å være digitale til å bli analoge.

Ny nettleie kan diskriminere - og gi høyere regninger

Rettigheter og arv etter dødsfall: Her kan du få hjelp og oversikt
Vi Pluss600 000 ikke-digitale nå: Tror problemet vil vedvare
Beregninger gjort av Digitaliseringsdirektoratet viser at det er 600 000 ikke-digitale voksne i Norge i dag. Dette omfatter både de som ikke bruker noen digitale verktøy overhodet, samt de som har svake digitale ferdigheter men som har lært seg det elementære.
Målgruppen for den nye normen er både kunden selv - men også pårørende som assisterer med banktjenester for sine nærmeste. Og gruppen som går fra digitale til analoge kunder er ikke noe som man kan forutsette forsvinner etter hvert som den «ikke-digitale generasjonen» dør.
- Alle vi som sitter her i dag kommer til å bli gamle en dag; vi kommer til å se dårlig og høre dårlig og kanskje ikke være helt oppdatert på de nye løsningene og grensesnittene på nettbanken og alt som kommer etter hvert. Så dette er ikke et problem som kommer til å gå over, dette er er problem som kommer til å vedvare, uttaler statssekretær Gunn Karin Gjul i Kommunal- og distriktsdepartementet under lanseringen av den nye bransjenormen på Finans Norges forbrukerkonferanse om digitalisering nylig.

Banklån på uføretrygd eller AAP? - Uføre er høyt prioritert
Vi PlussHva skal det koste?
Analoge tjenester koster mer enn digitale. Me den nye normen sier ingenting om prising av banktjenestene for ikke-digitale kunder.
- Pris er ikke tatt med fordi det kan ikke bankene snakke sammen om. Det er ulovlig å ha prissamarbeid. Men det betyr ikke at ikke bankene kan tilby rimelige, analoge tjenester. Det er fullt mulig, det er fullt mulig å konkurrere på det området. Men man kan altså ikke samarbeide, påpeker Johansen.

Er du i faresonen for å bli minstepensjonist? Her får du svar
Vi Pluss
Nav med klar konto-oppfordring

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.