Pensjon

Skilt etter 25 år: Fikk eksmannens pensjon

Ny ektefelle fikk hele etterlattepensjonen, men da reagerte eksen - og hun fikk enstemmig medhold: Hun hadde rett på etterlattepensjon etter eksmannen.

SKILT - MEN RETT PÅ PENSJON: Da den tidligere ektefellen tok kontakt med forsikringsselskapet etter eksmannens død, ble kravet om etterlattepensjon avvist. Men hun ga seg ikke, og fikk medhold i klagenemnda: Tidligere ektefelle har rett på etterlattepensjon dersom ekteskapet har vart i mer enn 10 år og gjenlevende ektefelle var minst 45 år på skilsmissetidspunktet. Foto: Shutterstock NTB
SKILT - MEN RETT PÅ PENSJON: Da den tidligere ektefellen tok kontakt med forsikringsselskapet etter eksmannens død, ble kravet om etterlattepensjon avvist. Men hun ga seg ikke, og fikk medhold i klagenemnda: Tidligere ektefelle har rett på etterlattepensjon dersom ekteskapet har vart i mer enn 10 år og gjenlevende ektefelle var minst 45 år på skilsmissetidspunktet. Foto: Shutterstock NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Har du eller din ektefelle en pensjon som omfatter ektefellepensjon, «enkepensjon» eller etterlattepensjon?

Dersom du har offentlig tjenestepensjon, er dette en del av pensjonsordningen. Det kan også være ansatte i det private næringsliv som har dette i pensjonsordningen sin - selv om det ikke er så vanlig lenger.

Men visste du at ektefelle- eller etterlattepensjonen kan måtte deles mellom tidligere og nåværende ektefeller, når det har vært flere ekteskap?

Hvem som har krav på hva og hvilke vilkår som gjelder, kan du lese mer om i denne artikkelen på Vi.no. Der kan du også lese om hvilke vilkår som må være oppfylt for at tidligere ektefeller ikke skal få etterlattepensjon.

- Jeg er berettiget etterlattepensjon

Saken vi omtaler innledningsvis, handler om en fraskilt ektefelle som fikk alle krav om etterlattepensjon avvist, da tidligere ektefelle døde.

Når hun ikke får det hun mener hun har rett på, og ikke blir enig med forsikringsselskapet som skal utbetale pensjonen, klager hun saken inn til Finansklagenemnda. Det er en uavhengig klageinstans for blant annet forsikring- og banksaker.

I korrespondansen med forsikringsselskapet og med klagenemnda, som Vi.no har fått innsyn i, forteller hun om et ekteskap som varte i over 25 år, og som også inkluderer tre felles barn.

Hun sier hun mener at hun og barna har rett på en del av etterlattepensjonen etter tidligere ektemann og far.

Hun stiller spørsmål ved at hun og deres felles barn ikke blir tilgodesett med pensjonsopptjening i perioden hun var gift med avdøde - men at all denne opptjeningen nå, ifølge forsikringsselskapet, tilfaller avdødes nye kone.

For ifølge forsikringsselskapet, er det den nye kona og hennes barn fra tidligere forhold, som er de rettmessige mottakerne av hele etterlattepensjonen. Dette ekteskapet varte i 4,5 år før avdøde døde.

- Jeg har rådført meg med advokat i denne saken, og vi mener klart at jeg er berettiget ektefellepensjon, sier den tidligere ektefellen, med henvisning til når opptjeningen av pensjonen ble gjort og det som står om dette i ekteskapsloven.

Den tidligere ektefellen og forsikringsselskapet blir ikke enige - og saken sendes videre til Finansklagenemnda.

I denne saken får den tidligere ektefellen medhold: Et enstemmig nemndutvalg mener hun har rett på etterlattepensjon etter sin eksmann.

- Rett og rimelig at det blir fordelt mellom ektefellene

Det er klart definert i ekteskapsloven hvem som kan ha rett på ektefelle- eller etterlattepensjon.

Ulike pensjonsavtaler kan også ha egne vilkår om hvem som har rett på etterlattepensjon.

I saken omtalt ovenfor, hvor tidligere ektefelle krever rett til etterlattepensjon, henviser hun til at hun oppfyller alle kravene som stilles i ekteskapsloven for å ha rett på etterlattepensjon:

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

- Kravene til varighet av ekteskapet er oppfylt, med 25 års ekteskap. Og kravene til alder ved skilsmissetidspunkt er fylt, var 50 år, skriver den tidligere ektefellen til forsikringsselskapet.

Ifølge loven, må ekteskapet ha vart i minst 10 år og den fraskilte må ha vært minst 45 år ved skilsmissetidspunktet.

I akkurat dette tilfellet var det snakk om et antall fripoliser som ble samlet i en ny forsikringsavtale etter skilsmissen. Og nettopp det har vært stridens kjerne - hvor tidligere ektefelle mener at hun og hennes barn har like stor rett på etterlattepensjon som avdødes nye familie, selv om det er snakk om en ny pensjonsavtale son ble inngått etter skilsmissen.

- Disse pensjonsordningene har sågar utløst barnepensjon for hans nye kones barn fra tidligere forhold i Tyskland, og har kraftig redusert barnepensjonen til vår felles yngste datter, kommenterer tidligere ektefelle, og krever deres del av etterlattepensjonen.

- Jeg finner det rett og rimelig at samtlige pensjonsordninger blir delt mellom de to ektefeller etter gjeldende regler, uttaler tidligere ektefelle.

Derfor er nemnda enig

Finansklagenemnda er enig med eksen og mener hun har rett på etterlattepensjon.

De viser til fraskiltes rettigheter til etterlattepensjon som defineres i ekteskapslovens §86 og fordelingen som reguleres i ekteskapsloven § 87.

De kommenterer at ektefellens rett ikke faller bort på tross av endringer i arbeidsforhold og fripoliser - og konkluderer med at fraskilt ektefelle vil ha rettigheter etter den nye ordningen med ektefellepensjon.

- Opptjeningen skal ha skjedd i løpet av ekteskapet

- Rettigheter for tidligere ektefeller følger bestemmelsene i ekteskapsloven, sier pensjonsekspert Stian Revheim i DNB.

Han forteller videre at opptjeningen må ha skjedd i løpet av ekteskapet - i tillegg til flere vilkår som må være til stede for at tidligere ektefelle kan ha rett på ektefelle- eller etterlattepensjon.

Øyvind Røst, pensjonsøkonom i KLP, oppfordrer til å alltid melde ifra dersom man mener man har et krav om ektefelle- eller etterlattepensjon. Han sier at mye går automatisk - men at det kan være tilfeller hvor forsikringsselskapet ikke kjenner til tidligere ektefeller.

- Dersom pensjonsleverandøren ikke vet at personen tidligere var gift, kan man miste en rett man har. Og det kan jo være mindreårige barn med i bildet, som har krav på pensjon. Det skal mye til for at ikke det oppdages - men det finnes mange små pensjonskasser. Så man bør uansett melde ifra, sier Røst.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.