Når kommer skatteoppgjøret 2023

Skattepengene kan komme i mars

Mange hundre tusen nordmenn fikk i fjor skatteoppgjøret allerede i mars, som er mulig etter at Skatteetaten lanserte den nye versjonen av skattemeldingen. Her er det du bør vite om årets skatteoppgjør.

NÅR KOMMER SKATTEPENGENE? Leverer du skattemeldingen tidlig, kan du få skatteoppgjøret for 2022 allerede i mars. Foto: Berit B. Njarga
NÅR KOMMER SKATTEPENGENE? Leverer du skattemeldingen tidlig, kan du få skatteoppgjøret for 2022 allerede i mars. Foto: Berit B. Njarga Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Årets utsending av skattemeldinger for 2022 starter i midten av mars: Skatteetaten skriver på sine nettsider at de starter utsending av skattemeldingen den 14. mars, og sender ut fortløpende til 31. mars. Dette gjelder både skattemeldingen på papir og digitalt, for lønnstakere og pensjonister.

Når Skatteetaten har behandlet skattemeldingen din, får du varsel på e-post eller SMS når skatteoppgjøret er klart.

Og ganske mange kan få dette allerede i mars.

Ny skattemelding gir tidligere skatteoppgjør

Tidligere var skatteoppgjøret, som viser om du har skatt til gode eller skylder skatt, noe du tidligst fikk i juni måned. De siste årene har dette derimot endret seg, og med ny skattemelding kan også skatteoppgjøret komme ekstra tidlig.

- I 2020 (for inntektsåret 2019) lanserte Skatteetaten en helt ny elektronisk skattemelding for lønnsmottakere og pensjonister. Den nye skattemeldingen gjør det enklere å forstå og sjekke tallene, blant annet ved at skattemeldingen gir deg veiledning og hjelp underveis mens du er logget inn i løsningen. Den nye løsningen gjorde det også mulig, med noen forbehold, å gjøre skatteoppgjørene ferdig i løpet av en til to uker etter at skattemeldingen ble levert, forteller Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten, til Vi.no.

I fjor fikk hele 450 000 skattepliktige sitt skatteoppgjør for 2021, i mars, forteller Gjengedal.

Hvordan få skatteoppgjøret tidlig?

Vi har bedt Skatteetaten om en forklaring på hovedårsakene til at noen får skatteoppgjøret sitt ekstra tidlig.

- Som nevnt gjør nye tekniske løsninger det mulig å sende ut skatteoppgjørene i løpet av en til to uker etter at skattemeldingen ble levert. For å kunne få skattepenger tidligere er det noen betingelser, forklarer Gjengedal:

  • Du bruker ny skattemelding
  • Du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • Du må ha skatt til gode
  • Skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Husk å levere skattemeldingen

Gjengedal påpeker og at for å få skatteoppgjøret tidlig, må du trykke på knappen for å levere skattemeldingen.

- Hvis du ikke gjør det, men benytter leveringsfritak, vil du tidligst kunne få skatteoppgjøret i juni, sier hun til Vi.no.

Skatteetaten skriver på sine nettsider at de fleste lønnstakere og pensjonister får skatteoppgjøret sitt i løpet av perioden mars–juni hvert år. Hvis du ikke får skatteoppgjøret ditt innen 29. juni er neste mulighet tidligst 17. august. deretter sendes skatteoppgjør ut frem til alle har fått i slutten av november.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.