Skattemelding og skatteoppgjør

Skattepengene kan komme allerede neste uke

De første kan få skattemeldingen onsdag 16. mars. Og allerede uka etter kan skattepengene være på vei.

SKATTEMELDINGEN 2022? Det er skattemeldingen for 2021 du når får. Og allerede uka etter at de første får skattemeldingen starter Skatteetaten utsending av skatteoppgjøret - som betyr at noen kan få penger tilbake neste uke. Men da må du levere først! Foto: Skatteetaten.no
SKATTEMELDINGEN 2022? Det er skattemeldingen for 2021 du når får. Og allerede uka etter at de første får skattemeldingen starter Skatteetaten utsending av skatteoppgjøret - som betyr at noen kan få penger tilbake neste uke. Men da må du levere først! Foto: Skatteetaten.no Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Selvangivelse, skattemelding og skatteoppgjør? Uansett hva du måtte omtale den som:

Onsdag denne uka, altså 16. mars, starter Skatteetaten å sende ut skattemeldinga både digitalt og til de som får den på papir. Men ikke alle får skattemeldingen samtidig:

- Skattemeldingen sendes ut i perioden 16. mars til 4. april. Dette gjelder både de som er elektroniske brukere, og de som leverer skattemeldingen på papir. Elektroniske brukere får melding på sms eller e-post når skattemeldingen er klar, forteller Erlend Fossbakken i Skatteetatens informasjonsavdeling til Vi.no.

Skatteetaten kan ikke si akkurat hvor mange som får skatemeldingen første dag utsendelsen starter, men de sier at de sender ut noen hundre tusen skattemeldinger i snitt daglig - og at antallet kan variere.

Du kan lese mer om skattemeldinga og skattepengene - og hva som kan gjøre at noen får det tidlig eller seint, lenger nede i artikkelen.

Men for å ta det som for mange er den store gladnyheten først:

Skattepengene kan være på vei allerede neste uke

- Den første puljen skatteoppgjør sendes ut 23. mars med påfølgende ukentlige puljer, forteller Fossbakken.

Onsdag 23. mars er kun ei uke etter at de første kan få skattemeldingen.

- Skatteoppgjøret kan, med noen forbehold, være ferdig i løpet av en til to uker etter at du leverer skattemeldingen, skriver Skatteetaten, og de forteller videre:

- Hvis du har penger til gode, vil du få disse utbetalt kort tid etter at du har mottatt beskjed om at skatteoppgjøret ditt er klart.

Skatteetaten understreker overfor Vi.no at det i prinsippet er mulig å få skatteoppgjøret én til to uker etter at du leverer skattemeldingen, men poengterer:

- Men det er ingen garanti at du får den så raskt og vi kan ikke gi deg en konkret dato for når ditt skatteoppgjør er klart.

For å kunne få skattepenger så tidlig er det noen betingelser:

  • du bruker ny skattemelding
  • du og eventuell ektefelle må levere skattemeldingen
  • du kan ikke ha ubetalte krav
  • skattemeldingen din må ikke ha blitt tatt ut til kontroll

Husk: For å få skattepengene så tidlig som mulig, må du også levere skattemeldingen så tidlig som mulig.

Og akkurat dette med leveringen er noe Skatteetaten understreker når de svarer på hvor mange som erfaringsmessig har fått skatteoppgjøret første dag - eller første uke:

- Erfaringsmessig er det forholdsvis få som mottar skatteoppgjøret i første runde fordi det er relativt få som har levert skattemeldingen på dette tidspunktet, svarer Skatteetaten.

Pass også på at kontonummeret du har registrert hos Skatteetaten, er riktig!

Leverer du ikke? Da kommer oppgjøret seinere

Med den nye typen skattemelding som vi har nå, er det ikke strengt nødvendig å faktisk levere skattemeldingen aktivt - også kalt «leveringsfritak». Men dersom du benytter deg av dette, og altså ikke foretar deg noe for å levere, får du skatteoppgjøret tidligst i juni.

- I år får mange lønnstakere og pensjonister skatteoppgjøret sitt i perioden mellom 2. april og 24. juni. De fleste får 24. juni. Vi kan ikke si når akkurat ditt oppgjør er klart, ifølge Skatteetaten.

De understreker overfor Vi.no at vanligvis har cirka 9 av 10 fått skatteoppgjøret innen slutten av juni.

- Og vi venter at også i år vil de fleste lønnstakere og pensjonister få skatteoppgjøret i april, mai eller juni. Du får beskjed av oss når skatteoppgjøret ditt er klart, svarer Skatteetaten i en e-post til Vi.no.

Det er bare de med penger til gode som kan få skatteoppgjøret allerede neste uke. Skatteoppgjør med restskatt sendes ut fra juni. Og noen siste pulje skatteoppgjør sendes ut seinest 1. desember.

Men husk: Dersom du ønsker å få skattepengene tidlig, betyr det også at du må levere før fristen:

Når må skattemeldingen leveres?

Mange tenker kanskje at den kommende skattemeldingen er skattemeldinga 2022 - men det er altså skattemeldingen 2021 som kommer nå.

Fristen for å levere skattemeldingen er 30. april - som er samme dato hvert år. Med systemet for den nye skattemeldingen som vi har nå, kan det imidlertid lønne seg å levere raskere - i alle fall dersom det frister å få fortgang i prosessen med å få eventuelle penger til gode tilbake.

Skatteetaten påpeker også:

  • Etter at din skattemelding er levert, må Skatteetaten behandle den. Når skattemeldingen din er ferdig behandlet, lager vi et skatteoppgjør. Hvor lang tid dette tar, varierer.
  • Hvis du har sendt inn endringer og venter på et nytt skatteoppgjør, vil du få varsel når dette er klart.
  • Skatteetaten kan ikke gi deg en konkret dato for når du får oppgjøret ditt, selv om du kontakter dem.

Hvorfor får noen skattemeldingen seinere?

- I utgangspunktet vil alle motta skattemeldingen i perioden 16. mars til 4. april, sier Skatteetaten til Vi.no.

Så hva er det som eventuelt kan gjøre at noen får skattemeldinga seinere enn andre?

- For skattepliktige som får skattemeldingen på papir vil postgangen kunne påvirke når skattemeldingen mottas, svarer Fossbakken.

Seinere skatteoppgjør for dem med Nav-ytelser?

I fjor var pensjonister og andre med Nav-utbetalinger blant dem som fikk skatteoppgjøret seint. Noen måtte vente helt til siste pulje med skatteoppgjør som var mellom 19. august og 25. november.

- Hva er det som kan gjøre at noen får skatteoppgjøret seinere?

- De fleste skattepliktige får sitt skatteoppgjør tidlig – det vil si før sommerferien. Dersom det er forhold i skattemeldingen som krever saksbehandling, vil skatteoppgjøret foreligge seinere, svarer Skatteetaten.

Noen årsaker til forsinket skatteoppgjør, er at du for eksempel har levert skattemeldingen på papir; du har søkt om utsettelse; du betaler kildeskatt på pensjon; du har krevd særfradrag for liten skatteevne eller at ektefellen din får skatteoppgjøret sitt seint.

En annen grunn kan også være at du har fått etterbetalt en ytelse fra Nav eller andre pensjonsutbetalere i 2020 som gjelder tidligere år. Du kan lese mer om dette her.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.