Skattemelding

Skattemeldingen på papir er helt ny

Over en halv million nordmenn får skattemeldingen på papir - som i år ser helt annerledes ut enn de er vant til. De gamle postene fra den «vanlige» skattemeldingen på papir er borte.

SKATTEMELDINGEN 2022? Nei, det er skattemeldingen 2021 du nå får. Og nytt av året er at alle som får skattemeldingen på papir nå får den i ny versjon som ser helt annerledes ut enn tidligere. Foto: Skatteetaten
SKATTEMELDINGEN 2022? Nei, det er skattemeldingen 2021 du nå får. Og nytt av året er at alle som får skattemeldingen på papir nå får den i ny versjon som ser helt annerledes ut enn tidligere. Foto: Skatteetaten Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

16. mars markerte startskuddet for Skatteetatens utsendelse av skattemeldingen (selvangivelsen). Og selv om de aller fleste får skattemeldingen digitalt, er det faktisk ganske mange som får den på papir:

- I fjor fikk 640 000 skattemeldingen sin på papir. 45 000 av disse leverte skattemeldingen sin på papir - og antall innleverte papirskattemeldinger er fallende, sier divisjonsdirektør Marta Johanne Gjengedal til Vi.no.

Hun sier videre at tallene for årets papirskattemelding tidligst vil være klar når de har sendt ut alle skattemeldingene den 4. april.

- Dette fordi folk når som helst i perioden fram til 4. april kan ombestemme seg og bli elektroniske brukere.

Ny skattemelding på papir

Tidligere år har skattemeldingen på papir blitt sendt ut seinere enn den elektroniske.

Men i år starter altså utsendelsen av skattemeldingen på papir samtidig med utsendelsen digitalt. Det vil si at papirskattemeldingen vil bli sendt ut fortløpende fra 16. mars til 4. april, som den elektroniske.

Og i år er det en helt ny versjon av skattemeldingen som møter de som får den i posten:

Den nye papirskattemeldingen er basert på den nye, elektroniske skattemeldingen som har blitt gradvis innført siden 2020.

Dette er nytt

Den nye papirskattemeldingen ser helt annerledes ut enn den gamle:

- Den nye papirskattemeldingen bygger på samme prinsipper som den elektroniske, og har derfor fått et nytt utseende, sier Gjengedal.

De tradisjonelle, gamle postene er borte - og skattemeldingen er i stedet inndelt i temaer:

  • Arbeid, trygd og pensjon
  • Bank, lån og forsikring
  • Bolig og eiendeler
  • Familie og helse
  • Finans
  • Gave og arv
  • Andre forhold

Du kan likevel levere elektronisk

Hvis du mottar skattemeldingen på papir, skal du sjekke at alt er riktig, gjøre eventuelle endringer og sende den.

Og husk: Selv om du mottok skattemeldingen på papir, kan du velge å logge inn og levere elektronisk.

Har du ingen endringer, trenger du ikke sende skattemeldingen. Dette gjelder også for deg som får skattemeldingen på papir.

Merk deg imidlertid at for å ha mulighet til å få skatteoppgjøret tidlig, forutsetter det også at du leverer skattemeldingen tidlig.

- Alle skal få hjelp

Den nye elektroniske skattemeldingen er innført gradvis for alle lønnstakere og pensjonister siden 2020 - og også den nye papirskattemeldingen har gjennomgått brukertester før de nå sender den ut.

- Vi tror det er enklere og mer oversiktlig når data som naturlig hører sammen er samlet, sier Gjengedal.

Mange vil kanskje ha behov for veiledning når de møter en helt ny skattemelding? Er det slik at Skatteetaten tenker det nå kan bli flere som kontakter dem med spørsmål?

- Våre veiledere skal gi alle som har behov for hjelp den veiledningen de måtte trenge, svarer Gjengedal.

SKATTEMELDINGEN: I denne videoen viser skatteetaten hvordan man går gjennom skattemeldingen og hvordan man legger til eller endrer opplysninger. Video: Skatteetaten. Vis mer

Hun sier de har lang erfaring med å tilpasse ressursene på en best mulig måte når skattemeldingsperioden starter.

- I perioden fra utsending til innleveringsfristen for skattemeldingen varierer pågangen fra uke til uke. Vi legger opp til en dynamisk bemanning, det vil si at vi bemanner kanalene våre etter når og i hvilken kanal henvendelsene kommer.

Du kan kontakte Skatteetaten med spørsmål om skattemeldingen både på telefon, chat, @skattenmin på Facebook eller via skatteetaten.no.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.