Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Hvordan skal man løse et arveoppgjør i en familie der foreldrene eier to hytter og arven skal fordeles på tre søsken? Denne problemstillingen møter familien Stephansen på i Arveoppgjøret på NRK.
Spesielt vanskelig er det å finne ut hvordan familien skal løse situasjonen med den ene hytta som ligger i Nevlunghavn. I tillegg til sentimentalverdi er også denne sjøhytta spesielt verdifull i kroner og øre. Bør hytta fordeles på alle søsknene eller skal bare en av dem overta denne hytta?

Arv av hytte: Kan det gjøres rettferdig?
Vi Pluss
Arv mellom søsken må ikke fordeles likt
Vi PlussVille beholde den i familien
- Det største ønsket for alle var at vi skulle beholde hytta i familien. Men vi var usikre på hvilken løsning vi skulle gå for, sier Øystein Kalvø Stephansen til Vi.no.
I Arveoppgjøret forteller han om den gode følelsen han får hver gang han kommer til foreldrenes hytte i Nevlunghavn.
- Det er et magisk sted som betyr utrolig mye. Jeg har feriert der i alle år som barn og har vært der hver sommer med egne barn. Det er vårt sommersted og det er nesten ikke ferie uten at vi har vært på hytta, sier han.
Det er likevel ikke til å komme bort fra at det er en dyr hytte å ta over. Spesielt når han selv bor i Ålesund. Det gjør også søstrene hans Solveig og Synnøve.
- Markedsprisen er høyere enn vår bruksmulighet. Det setter premisser for hvor mye jeg har kunnet ta over for. Samtidig har vi i familien snakket om at vi aldri hadde fått tak i en sånn plass igjen hvis vi hadde kvittet oss med den, sier han.

Ufør før alderspensjon? Dette må du passe på
Vi Pluss
Arv: - Jeg var redd for konflikter på grunn av noe så idiotisk som penger
Vanskelig å unngå skjevfordeling
Far Niels Christian Stephansen forteller at familien har satt seg inn i alle mulige alternativer for hvordan de kunne løse situasjonen med hytta i Nevlunghavn.
Et ønske fra ham og kona Berit var at ingen av barna skulle måtte betale noe for å arve. At ingen av barna hadde mulighet til å overta hytta og kjøpe ut de andre til markedspris måtte med i vurderingen.
- Vi kom fram til at det var vanskelig å unngå skjevfordeling selv om vi hadde et ønske om å gi likt til alle. En skjevfordeling måtte til for at vi skulle få beholde hytta i familien. Alle var inneforstått med det. Det var umulig å løse det på noen annen måte, sier han og påpeker også at det er langt fra Ålesund til Larvik.

- Hytta skal også vedlikeholdes og det er vanskelig å gjennomføre mens man er i arbeid, sier han.
Skal alle få bruke hytta?
I Arveoppgjøret strekker Øysteins søstre Solveig og Synnøve seg langt for at broren skal få overta hytta. De hadde selv et sterkt ønske om at hytta skulle forbli i familien. Ingen av dem ønsket å ta over hytta selv.
- Det var stor velvilje fra dem for å finne en løsning, sier Øystein.
For at søstrene også skal få noe arv på forskudd har Øystein tatt opp et lån på en million.
- Den ene millionen spytta jeg inn for å gjøre fordelingen litt mer rettferdig. Jeg skulle gjerne ha kjøpt ut hytta til markedspris hvis den hadde vært i nærheten av der vi bor, men bruken blir på maks fire uker i året, sier han.
I tillegg skal søstrene få mulighet til å bruke hytta selv om de ikke kommer til å ha bruksrett.
- De har mitt ord på at de skal få bruke hytta de og. Vi ser for oss at vi skal få til en god løsning uten at de føler seg lurt. Det er også lagt til rette for at mamma og pappa skal få bruke den. Vi føler oss trygge på at vi har fått til en god avtale, understreker Øystein.

Kjøpe feriebolig i utlandet? Dette må du vite
Vi PlussGod kommunikasjon
Denne sommeren blir den siste hvor foreldrene står som eiere av hytta. I september tar Øystein over.
- Det er en god følelse å bli enige. Vi har hatt en veldig gullkantet ordning hittil. Foreldrene våre har stått for alt av vedlikehold og brukt hytta lite selv. Vi har fått bruke hytta som om vi eide den.
Øystein forteller at familien er tett på hverandre og tør å prate om det meste.
- Det har hjulpet oss på veien. Vi har to foreldre som har vært klare på hvordan vi skal kommunisere og behandle andre. Vi kan være uenige, men har respekt for hverandre likevel. Det er himla viktig i sånne diskusjoner. Det er vanskelig å diskutere ting som både kan være emosjonelt og som handler om store verdier. Folk reagerer ulikt på å diskutere sånne ting, sier han.

Her er slott og herskapshus forlatt og overlatt til naturen
Forskudd på arv
Øystein overtok hytta som forskudd på arv og kommer til å bli avkortet senere.
- Han får ikke mer i arv når vi kommer dithen. Samtidig vil de andre få mindre i kroneverdi. Vi klarte å løse det fordi alle hadde et sterkt ønske om at hytta skulle få bli i familien, sier far Niels Christian.
Og selv om foreldrene fortsatt skal få lov til å bruke hytta understreker Niels Christian at det er barna som skal ha førsterett på bruken i sommerferiene.
- Vi har stor mulighet til å bruke hytta høst og vår utenom skoleferien.

Dette står du fritt til å gi bort - uavhengig av arverett
Vi Pluss
Slik løser du familiens hytteutfordringer
Vi PlussFordeler og ulemper med juridisk avtale
- Er dere trygge på at barna ikke kommer til å bli uvenner på grunn av hytta?
- Avtalen er ikke så juridisk vanntett som den kunne vært. Søstrene har ikke bruksrett og kan ikke kreve én til to uker hver sommer, men de har bruksmulighet. Det kan ikke være sånn at Øystein skal gi fra seg bruksrett hvert år. Det vil sette begrensninger for hans familie, sier Niels Christian.
Han påpeker at å lage en juridisk avtale hvor alt reguleres ned til minste detalj ikke har vært ønskelig for familien.
- Det kan også være ulemper ved det for da blir alt låst.
Han forteller at familien har vært gode til å samarbeide om bruk av familiehyttene i mange år.
- Alle bor her i byen og har mye kontakt gjennom hele året. Hyttene har blitt brukt mye da alle har hatt mulighet og ønske om å bruke dem. Det er grobunn for at vi vet at det går an å samarbeide.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.