Nav, skatt og pensjon

Siste frist før sommeren: Ennå ikke fått skatteoppgjøret? Etterbetaling fra Nav eller pensjon kan være grunnen

Onsdag 29. juni er det siste frist for å få skatteoppgjøret før sommeren. Neste mulighet er tidligst 19. august.

IKKE FÅTT SKATTEOPPGJØRET? De som ennå ikke har fått skatteoppgjøret må belage seg på å vente enda lenger, for nå tar Skatteetaten en pause i utsendelse av oppgjørene fram til 19. august. Foto: NTB
IKKE FÅTT SKATTEOPPGJØRET? De som ennå ikke har fått skatteoppgjøret må belage seg på å vente enda lenger, for nå tar Skatteetaten en pause i utsendelse av oppgjørene fram til 19. august. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Mens de første fikk skatteoppgjøret allerede 23. mars, er det fremdeles noen som venter. Og venter. Og de mange hundre tusener som ennå ikke har fått skatteoppgjøret sitt i løpet av dagen i dag, 29. juni, må belage seg på å vente enda mye lenger:

Nå tar Skatteetaten en pause i utsendelsene av skatteoppgjør.

- Vi sender ikke ut skatteoppgjør i sommer, så neste mulighet er 19. august. Deretter sender vi ut skatteoppgjør fortløpende utover høsten. Vi kan ikke gi en konkret dato på når den enkeltes skatteoppgjør er klart, men når det er klart blir du varslet, sier Marta Johanne Gjengedal, divisjonsdirektør i Skatteetaten.

Absolutt siste frist for å motta skatteoppgjøret er slutten av november.

De som ikke har fått skatteoppgjøret

Hvor mange det gjelder som ikke har fått skatteoppgjøret når vi skriver 29. juni, er ikke helt klart ennå.

- Nøyaktig antall vet vi først etter 29. juni, men vanligvis er det sånn at nesten 9 av 10 får skatteoppgjøret innen slutten av juni, sier Gjengedal, og forteller at per 23. juni var det cirka 1,3 millioner som ikke hadde fått skatteoppgjøret, sier Gjengedal til Vi.no.

Så hvem er det som ennå ikke har fått skatteoppgjøret?

Gjengedal sier at Skatteetaten jobber fortløpende med å behandle skattemeldingene og med å produsere skatteoppgjør.

- Blant de skatteoppgjørene som tar lengre tid er personer som mottar skattemeldingen på papir, avdøde, diplomater, personer bosatt på Svalbard og næringsdrivende, sier Gjengedal - og legger til at det også kan være andre årsaker til at noen får skatteoppgjøret senere enn andre.

- Vi kan ikke si noe om hvorfor akkurat du ikke har fått ditt, men det kan være alt fra at du har en komplisert skattemelding til at du er tatt ut i tilfeldig kontroll. Du får beskjed når skatteoppgjøret er klart, uttaler hun.

De som har levert skattemeldingen på papir vil motta skatteoppgjøret sitt fra og med 17. august.

Etterbetalt ytelse fra pensjon eller Nav

På nett lister Skatteetaten opp flere årsaker til at man ikke har fått skatteoppgjøret ennå, blant annet at du er oppført med feil kontaktinformasjon; at ektefellen din får skatteoppgjøret sent; at du har krevd særfradrag for liten skatteevne eller at du har fått etterbetalt en ytelse fra Nav eller andre pensjonsutbetalere i 2021 som gjelder tidligere år.

Sakene med etterbetalinger krever manuell behandling for å sikre at den enkelte ikke betaler mer skatt enn de må, sier Gjengedal.

Hun forteller at det er cirka 370 000 personer som har fått rapportert etterbetalte beløp fra Nav eller andre pensjonsutbetalere i 2021, det vil si ytelser som ble utbetalt i 2021, men som gjelder for tidligere år.

- Disse skal tas med til beskatning i skatteberegningen for 2021, men det skal gjøres en beregning av hva skatten ville blitt dersom inntektene hadde blitt skattlagt på de årene utbetalingen gjelder. Dersom en slik fordeling ville gitt en lavere samlet skatt på det etterbetalte beløpet får man et skattefradrag i skatteoppgjøret for 2021 tilsvarende det beløpet man ville spart på å fordele inntektene på de aktuelle årene, forklarer hun, og poengterer:

- Dette er kompliserte beregninger som krever lengre saksbehandling og som gjør at det tar tid før disse skatteoppgjørene er ferdig behandlet.

De første skatteoppgjørene for denne gruppen var klare forrige uke og denne.

- Men det vil også være enkeltsaker som ikke kommer før utover høsten, legger hun til.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.