(Vi.no): Nærmer du deg pensjonsalder og vil bytte jobb er det flere ting du må tenke over.
Går du fra offentlig til privat sektor risikerer du å miste en fjerdedel av den offentlige tjenestepensjonen.
Jobbskifte påvirker også retten til AFP etter fylte 53 år.
Her svarer Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet, på spørsmål knyttet til sent karrierebytte:
- Går du fra offentlig til privat sektor risikerer du å tape deler av rettighetene til offentlig tjenestepensjon. Hvordan kan man unngå å gå i denne fellen?
- I mange tilfeller er det vanskelig å unngå. Pensjonssystemet i offentlig sektor hindrer personer i å fritt bytte mellom offentlig og privat sektor uten at pensjonsrettighetene påvirkes.

Jobbe etter å ha tatt ut alderspensjon?
- For personer som i utgangspunktet jobber i offentlig sektor så kreves det 30 års tjenestetid for å få full pensjonsopptjening. Vilkåret om 30 år i det offentliges tjeneste gjelder imidlertid bare hvis man jobber i offentlig sektor helt fram til man pensjonerer seg.
- Dersom man går fra offentlig til privat sektor, eller på annen måte slutter før ordinær pensjonsalder, så vil vilkåret for full offentlig tjenestepensjon endres til inntil 40 år for å få full pensjon.
- Det betyr at en fjerdedel av den offentlige tjenestepensjonen kan fordufte når man skifter til privat sektor.
Les også: Du tjener tusenvis ved å vente fem år med uttaket
- Men man vil vel også kunne øke inntjeningen ved jobbytte?

- Dersom man allerede har full opptjening og jobber i offentlig sektor så øker man ikke pensjonsopptjeningen videre av å fortsette i offentlig sektor heller, men når man skifter til privat sektor så kan man øke pensjonsopptjeningen i den nye pensjonsordningen man har i stillingen i privat sektor.
- Fra 2020 vil det komme nye regler for opptjening av pensjon i offentlig sektor for personer født i 1963 eller senere. Da vil pensjonsopptjeningen øke for hvert år man er i arbeid.
Les også: Dette må du vite om inntekt ved siden av folketrygden
- For å få AFP i privat sektor kreves det at man har jobbet i en privat AFP-bedrift i minst 7 av de siste 9 årene fram til fylte 62 år. Betyr det at det er for «sent» å bytte jobb etter fylte 53 år, hvis man ønsker å ta ut AFP?
- Absolutt siste frist for å få privat AFP innebærer at man skifter jobb før man fyller 55 år, slik at man oppnår 7 år før man fyller 62 år. Det er også et vilkår at man fremdeles er i jobb når man fyller 62 år.

- Det kan straffe seg å jobbe for lenge
- Men også her er det store endringer er på gang. Fra 2020 vil ansatte i offentlig sektor født i 1963 eller senere omfattes av en ny AFP-ordning etter modell fra privat sektor.
- For disse personene vil privat og offentlig AFP være likere, og det skal bli lettere og mer fleksibelt å bytte jobb mellom privat og offentlig sektor.
- For årskull født i 1962 eller tidligere er det dagens AFP-ordning i offentlig sektor som gjelder. Privat AFP er for tiden under evaluering, og forslag til endringer skal etter planen komme før jul i år.
Les også: Så mye uførepensjon har du krav på
- Hva er deres råd generelt til de som ønsker å bytte jobb sent i karrieren?
- Det er viktig å være klar over konsekvensene for pensjonsrettighetene ved å bytte jobb. Det kan som nevnt ha konsekvenser for både AFP og tjenestepensjonen.
- Det er ikke bare jobbskifte fra offentlig sektor til privat sektor som kan påvirke pensjonen. Man kan også miste retten til privat AFP dersom man bytter fra en privat bedrift med AFP-avtale til en annen privat bedrift uten AFP-avtale.
- Men ellers er det naturligvis viktig å tenke over hva man har mest lyst til å jobbe med. Dersom man drømmer om et karrierebytte så bør man forhåpentligvis ikke la seg stoppe av pensjonsregelverket. Men vit at det kan påvirke pensjonen din.

Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.