Bytte jobb sent i karrieren

Sent karrierebytte? Du kan tape både pensjon og AFP

Her er pensjonsfellene du bør være obs på ved jobbytte sent i karrieren.

JOBBYTTE: Det er viktig å følge drømmene sine, men vit at det påvirker pensjonen din, sier pensjonsrådgiver. Foto: Shutterstock
JOBBYTTE: Det er viktig å følge drømmene sine, men vit at det påvirker pensjonen din, sier pensjonsrådgiver. Foto: Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

(Vi.no): Nærmer du deg pensjonsalder og vil bytte jobb er det flere ting du må tenke over.

Går du fra offentlig til privat sektor risikerer du å miste en fjerdedel av den offentlige tjenestepensjonen.

Jobbskifte påvirker også retten til AFP etter fylte 53 år.

Her svarer Sindre Farstad, pensjonsrådgiver i Pensjonistforbundet, på spørsmål knyttet til sent karrierebytte:

  • Går du fra offentlig til privat sektor risikerer du å tape deler av rettighetene til offentlig tjenestepensjon. Hvordan kan man unngå å gå i denne fellen?

- I mange tilfeller er det vanskelig å unngå. Pensjonssystemet i offentlig sektor hindrer personer i å fritt bytte mellom offentlig og privat sektor uten at pensjonsrettighetene påvirkes.

- For personer som i utgangspunktet jobber i offentlig sektor så kreves det 30 års tjenestetid for å få full pensjonsopptjening. Vilkåret om 30 år i det offentliges tjeneste gjelder imidlertid bare hvis man jobber i offentlig sektor helt fram til man pensjonerer seg.

- Dersom man går fra offentlig til privat sektor, eller på annen måte slutter før ordinær pensjonsalder, så vil vilkåret for full offentlig tjenestepensjon endres til inntil 40 år for å få full pensjon.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.