LUKSUSKLOKKER: Rolex Submariner, Rolex Datejust og Omega Speedmaster Professional er ettertraktede klokker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix
LUKSUSKLOKKER: Rolex Submariner, Rolex Datejust og Omega Speedmaster Professional er ettertraktede klokker. Foto: Torstein Bøe / NTB scanpix Vis mer

Etterspørselen eksploderer:

Selger brukte Rolex-klokker for dobbel pris

Brukte Rolex-klokker annonseres for godt over 100.000 kroner. - Ekstremsituasjon, sier forhandler.

Publisert

Vi.no er både en nettavis og en facebookside for alle som er 50+ Er du en av oss? Følg oss her, og tips oss gjerne!

(Vi.no): - Vi ser en eksplosjon i etterspørselen etter Rolex over hele verden. De klarer ikke å øke produksjonen, sier Knut Lervik, eier av autorisert Rolex-forhandler Lervik Ur.

Kostbart vedlikehold

 • Det er stor aktivitet for kjøp og salg av brukte luksusklokker som Rolex på nett. Blant annet på Klokkeriet og Finn.no.
 • For at Rolex-klokka skal holde sin verdi må den på service hvert femte til sjuende år.
 • Service koster mellom 6 000 og 10 000 kroner.

Kilde: Knut Lervik, eier av Rolexforhandler Lervik UR.

Forhandlere opplever nå at de må si nei til mange kunder. Eier du en luksusklokke sitter du med en arvegjenstand som vil stige i verdi, ifølge Lervik.

På Finn.no akkurat nå annonseres en Rolex Submariner Date fra 2013 for 138 000 kroner. Ny i butikken koster den ifølge Lervik 80 600 kroner.

En to år gammel Rolex Submariner koster ny i dag 75 900. På Finn ligger den ute til salgs for 110 000 kroner.

- På begge disse modellene har vi stengte ventelister, sier Lervik.

Han mener alle Rolex sportsur i stål er en sikker investering. Det er kun mekaniske ur som stiger i verdi, mens de batteridrevne synker mye i verdi. Også relativt nye klokker kan gi betydelig gevinst.

Kan få igjen det dobbelte

- Du kan få godt betalt hvis du har rett Rolex, for eksempel et Rolex-ur som er mellom 30 og 40 år gammelt. Noen er også samleobjekter. Det er sikkert klokker du kan få det dobbelte for sammenlignet med hva du betalte for dem. En Rolex til 70 000 kroner kan bli solgt for 120 000 i bruktmarkedet, sier han.

Brukt av James bond

 • Ifølge Elin Ziegler, smykke- og klokkeekspert hos auksjonshuset Blomqvist, vil prisen på luksusklokker avhenge av modell, klokkas tilstand, år og tilbehør, men også om uret har vært brukt av en kjent person slik som Rolex Submariner brukt av Sean Connery som James Bond.
 • Ziegler understreker at det er viktig at det følger med esker, papirer og garantikort med klokkene.
 • Hennes råd når du investerer i en luksusklokke er at du følger programmet for rens og leverer klokka til autoriserte urmakere. Egne merker har også egne urmakere.
 • Det lønner seg alltid å se på klokka fysisk og prøve den.

Forhandleren kaller situasjonen ekstrem.

- Det blir som å stå utenfor Old Trafford uten billett. Folk er villige til å betale mer for en brukt Rolex hvis de ikke får tak i en ny. Markedet er slik nå selv om vi skulle ønske det ikke var sånn.

Lervik prøver å unngå å selge klokker til spekulanter. Han vil heller selge til kunder som er interessert i klokker og vil ha dem sjøl.

Ifølge Lervik er det stadig flere kunder i alle aldersgrupper som viser interesse for luksusklokker.

- Det er klart at man må litt opp i åra for å ha kjøpekraft, men det er flere unge mennesker fra 30-årsalderen og oppover som kommer. Også flere damer har begynt å vise interesse for klokker. De er fra helt unge til eldre, sier han.

- Overpriset

Dag Braanaas er klokkesamler og har samlet på eldre sveitsiske ur i 30 år. Han er også grunnlegger og leder i Norsk ur- og Klokkesamlerforening, nurk.no.

Braanaas mener Rolex-urene har steget urimelig mye i pris.

- Sportsmodellene i stål som er litt røffere koster mer brukt enn de gjør som nye. Når en fem år gammel klokke koster mer enn en ny i butikken synes jeg de er overpriset, og det er ikke sikkert alt blir solgt til prisforlangende. Hvis du kaster deg inn i Rolex-markedet nå tror jeg ikke at du får igjen pengene.

For Braanaas handler samlingen først og fremst om å finne spennende og morsomme klokker. De kan like gjerne koste 2000 som 50 000 kroner. Omega er et av favorittmerkene.

Gå for kjente merker

Elin Ziegler er smykke- og klokkeekspert hos auksjonshuset Blomqvist. Hun har råd til alle som vurderer å kjøpe en dyr klokke:

- Jeg vil alltid si at du bør kjøpe ut fra hva du liker. Noen ganger har du mer flaks med investeringen enn andre ganger. Hvis du skal spekulere ville jeg gått for de kjente merkene som Rolex, Jaeger-LeCoultre og Patek Philippe. Omega har også vist seg å være en god investering.

samlerens råd

 • Kjøp en klokke du liker og har lyst på.
 • Sørg for å se inni den for å se at den er hel og pen og at den ikke har rust eller skader.
 • Ikke kjøp klokken hvis tallskiven er ødelagt. Du finner sannsynligvis ikke en ny, original skive som passer.
 • Det er ulike kriterier for hva du bør sjekke i ulike klokkemerker.
 • Spør etter dokumentasjon fra urmaker. Hvis det finnes originalpapirer er det fint, men det er ikke vanlig for varer fra 50-tallet.
 • Tenker du å kjøpe klokke på eksempelvis Ebay skal du vite hva du driver med. Her kan klokkene være trikset med og deler kan ha blitt byttet.

Kilde: Dag Braanaas, leder Norsk ur- og Klokkesamlerforening

Ziegler nevner konkret Omega Speedmaster Moonwatch, som har en merverdi i form av at den ble brukt av første mann på månen.

- Rolex har fått en oppblomstring. Akkurat nå ser det ut til at vi kan vente en verdistigning på vintageklokker. Foreløpig er Rolex fra 70-tallet i stål mest ettertraktet. Herreklokker har høyere verdi enn dameklokker, sier hun.

Ifølge Ziegler investerer flere kvinner i klokker nå enn tidligere.

- Mange damer kjøper smykker og klokker selv. Også kvinner kjøper Rolex for herre og da gjerne med gull på stål eller i rent stål.

Damemodellene ligger litt lavere i pris, men også de går bra, ifølge Ziegler. Hun forteller at en godt brukt Rolex i stål fra 70-tallet normalt vil ligge på mellom 20 000-30 000 kr.

- Det tenker jeg er en bra pris på en Rolex som er over 40 år gammel. Vi solgte også nylig en Rolex for dame i gull og stål fra 1989 for 16 000 kroner. Det er en ganske bra pris på en klokke som har vært brukt i 30 år.

Vi bryr oss om ditt personvern

vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.