Nav og pensjoner

Se oversikten: Dette får andre pensjonister og uføre i månedslønn

Yrkesaktive seniorer er blant lønnsvinnerne - mens uføre og pensjonister ikke er like heldige. Se hva gjennomsnittslønna er her.

LØNN SOM PENSJONIST ELLER UFØR? Får du mer eller mindre enn gjennomsnittet i alderspensjon eller uføretrygd? Det kan du se av tallene nede i artikkelen. Foto: NTB/Shutterstock
LØNN SOM PENSJONIST ELLER UFØR? Får du mer eller mindre enn gjennomsnittet i alderspensjon eller uføretrygd? Det kan du se av tallene nede i artikkelen. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ferske tall fra den forhåndsutfylte skattemeldingen viser at det har vært en sterk økning i lønn og honorarer i fjor. Statistisk sentralbyrå skriver at lønnsinntekten økte i sum med 6,2 prosent fra 2020 og med 8,2 prosent fra 2019, som er den høyeste årlige veksten siden 2012.

Men det er ikke alle som har fått være med på den solide veksten:

Både arbeidstakere mellom 45-54 og uføre og alderspensjonister er grupper som har fått mindre enn gjennomsnittet. Du kan se akkurat hvor mye disse hadde i gjennomsnittslønn lenger nede i artikkelen.

Godt voksne yrkesaktive kan imidlertid juble høyest:

Ifølge SSB er dette nemlig aldersgruppen med den sterkeste veksten i lønn og honorarer, på hele 11,2 prosent (fra 2019 og til og med 2021).

Gjennomsnittlig inntekt i 2021

Tallene vi viser til i denne artikkelen er fra SSB og er hentet fra den forhåndsutfylte skattemeldingen - som altså er før skatteyteren gjør eventuelle korrigeringer. Den ordinære leveringsfristen for skattemeldingen var mandag 2. mai - og for de som ikke selv aktivt har levert med eller uten endringer så anses skattemeldingen likevel som levert når fristen er passert.

Men tilbake til lønnstallene:

Ifølge SSB, er det de mellom 55 og 66 år som hadde den aller sterkeste lønnsveksten, på 11,2 prosent, fra 2019 til 2021. Aldersgruppa mellom 25 og 34 år hadde en økning på 9,0 prosent - mens skattytere mellom 45 og 54 år hadde den svakeste veksten.

Gjennomsnittslønna for alle arbeidstakere over 17 år var på 486 800 kroner (lønn og honorarer).

Alderspensjonister, uføre og de på arbeidsavklaringspenger (AAP) har imidlertid ikke like høye lønninger, som du kan se her:

Uføretrygd og AAP

De ferske SSB-tallene viser også skattepliktig inntekt fra skatteytere med ytelser fra Nav og pensjonsselskaper:

  • 177 294 personer mottok AAP i 2021, gjennomsnittlig utbetaling var 184 800 kroner.
  • 371 100 personer mottok uføretrygd, gjennomsnittlig inntekt var 273 200 kroner.

Som også Navs ferske årsrapport viser, var det noen flere uføremottakere i 2021 sammenliknet med året før. 10,5 prosent av den voksne befolkningen mottar uføreytelser fra Nav.

Cirka 20 prosent av de som søkte om uføretrygd i 2021 fikk avslag. Du kan lese mer om hva som kreves for å få uføretrygd hos Nav i denne artikkelen.

Lønna til alderspensjonister

Vi har tidligere skrevet om endringene som er gjort med regulering av pensjoner under utbetaling - og hvordan dette vil ramme minstepensjonister dersom det ikke gjøres noe med disse spesielt. Ordinær sats for en minstepensjonist er 193 429 kroner. Dagens 50-åring vil få under 200 000 kroner å leve for, om han går av med minstepensjon ved 67.

- I 2040 vil en minstepensjonist ha under 200 000 kroner å rutte med, målt i faste lønninger. Det går det rett og slett ikke an å leve av, har Mímir Kristjánsson i Rødt tidligere sagt til Vi.no.

Men hva får egentlig en gjennomsnittlig alderspensjonist i lønn?

Ifølge SSB, økte gjennomsnittlig alderspensjon for mottakerne med 4,3 prosent til 259 700 kroner.

Slik ser gjennomsnittsinntekten ut for alderspensjonister:

  • Alderspensjon fra folketrygden: 259 700 kroner
  • Alderspensjon, personer i alderen 62-66 år: 193 400 kroner
  • Avtalefestet pensjon, offentlig sektor: 228 500 kroner
  • Avtalefestet pensjon, privat sektor: 54 800 kroner

Ifølge tall vi tidligere har fått fra Statens pensjonskasse (SPK), er gjennomsnittlig månedlig pensjon 8160 kroner, før skatt. Offentlig tjenestepensjon samordnes med pensjon fra Nav, slik at pensjonen fra Nav kommer i tillegg til pensjonen på drøyt 8000 kroner det refereres til her.

(SSB, tall for bosatte personer i Norge)

DETTE FÅR DU I PENSJON: Skuespiller Geir Kvarme blir veldig overrasket når han i TV-programmet «I lomma på Silje» får vite hva han kan forvente å få i pensjon. Hans situasjon er ikke unik: Undersøkelser viser at to av tre i alderen 45 til 60 år ikke aner hva de kan forvente å få utbetalt i pensjon, når den tid kommer. Foto: Viaplay/TV3 Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.