Se opp for betalingsendringer

Handler du på Rema 1000 og vil ha fordelsrabatt, må du se opp for store betalingsendringer.

RABATT I MATBUTIKKEN? Handler du mat på for eksempel Kiwi, Rema 1000 eller Coop Extra, kan du få rabatter dersom du har medlemskap. Men du må huske å vise medlemskort, app eller ha betalingskortet ditt registrert. Nå er det endringer i Remas Æ-app som betyr at du må oppdatere kortinformasjonen din. Gjør du ikke det, kan du gå glipp av kassarabatten. Foto: Kristin Sørdal
RABATT I MATBUTIKKEN? Handler du mat på for eksempel Kiwi, Rema 1000 eller Coop Extra, kan du få rabatter dersom du har medlemskap. Men du må huske å vise medlemskort, app eller ha betalingskortet ditt registrert. Nå er det endringer i Remas Æ-app som betyr at du må oppdatere kortinformasjonen din. Gjør du ikke det, kan du gå glipp av kassarabatten. Foto: Kristin Sørdal Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Om du er medlem i Coop, Trumf eller Æ - og handler på Kiwi, Rema 1000, Extra eller andre matbutikker:

Dagligvarekjedenes ulike fordelsprogram krever alle at du er registrert - og for å benytte deg av medlemsfordelene må du vise en eller annen form for bekreftelse i kassa. Det kan være et medlemskort, et betalingskort eller en app.

Nå gjør Rema 1000 betalingsendringer for kunder i Æ-klubben, og følger du ikke med der så går du glipp av kassarabatten.

Dette er endringen

Ditt medlemskap i Æ er registrert i Æ-appen. For å få tilgang til fordelene dine i Æ, har du enten måttet vise medlemskortet ditt i kassa ved betaling - eller du har kunnet registrere betalingskortene dine i appen slik at du automatisk har fått medlemsfordelene dine når du har betalt med et registrert kort.

Endringene som nå kommer, er at du må verifisere alle betalingskortene dine i appen, for at du skal få tilgang på kundefordelene dine ved betaling.

Den største endringen er imidlertid at du nå ikke lenger kan ha kredittkort registrert som betalingskort.

- Av personvernhensyn vil vi fjerne kredittkort og ikke-verifiserte kontonummer fra Æ fra 25. mai, sier Æ-sjef Øistein Burøy Olsen til Vi.no.

Dette betyr at du må klikke deg inn i appen og derfra bekrefte at kontoene og betalingsmidlene du har registrert, er dine.

Kontoer som ikke er bekreftet, vil etter 25. mai bli fjernet som registrert betalingsmiddel - og du vil dermed ikke automatisk få kundefordelene som du er vant til ved bruk av det eller de aktuelle bankkortene.

Dersom du ikke bekrefter betalingskortene eller du fremdeles ønsker å betale med kredittkort, kan du likevel få kundefordelene ved å skanne medlemskortet i kassa.

Slik skjer bekreftelsen

Verifiseringen av at det er du som eier betalingskortet - og altså bankkontoen som er knyttet opp mot betalingskortet - skjer via Vipps.

Du sendes automatisk til Vipps fra Æ-appen for bekreftelse der.

Dette betinger imidlertid at du har registrert det eller de aktuelle betalingskortene/kontoene i Vipps.

Dersom du ikke allerede har registrert betalingskortet eller kontoen i Vipps, må du registrere det der før du får registrert det som betalingsmiddel i Æ.

Derfor fjernes kredittkort

Det har inntil nå vært mulig å registrere kredittkort som betalingsmåte i Æ - og dermed ha dette koblet opp mot kundefordelene.

Unntakene har imidlertid hele tiden vært at du for eksempel ikke har kunnet tjene fordelsbonus med kredittkortene til Coop eller Trumf, ved handel på Rema 1000. Dette kommer av vilkårene i kredittkortene, og har ikke noe med betalingsløsningen hos Rema å gjøre.

Når muligheten for å registrere kredittkort som betalingsmiddel i Æ-systemet nå fjernes, er det ifølge informasjonen som kommer opp i appen på grunn av personvernhensyn:

«På grunn av personvern blir kredittkort fjernet fra Æ i løpet av kort tid.»

Olsen presiserer overfor Vi.no at man likevel kan betale med kredittkort - men at du da må skanne Æ-medlemskortet i kassa.

- Vi skjønner at mange ønsker å betale med kredittkort. Når vi får på plass en løsning for verifisering av kredittkort i Æ, så vil det igjen bli mulig å betale med kredittkort uten å skanne strekkoden, sier Olsen

Du kan også betale med Vipps rett i kassa på Rema, hvor du altså bruker mobilen når du betaler, i stedet for bankkort. Da har du også mulighet til å koble Vipps med Æ - og dermed få rabatten automatisk når du betaler.

Hva er det med personvernet som gjør at kredittkortet forsvinner?

Fra Rema får vi vite at problemet med kredittkortene er at kontoene må verifiseres - og at informasjonen om kredittkort må hentes fra en annen tjeneste enn den som brukes for å verifisere vanlige kontonummer - og at denne tjenesten foreløpig ikke er tilgjengelig for dette.

Carl Emil Bull-Berg, juridisk rådgiver i Datatilsynet, sier til Vi.no at det ikke er slik at Datatilsynet har inntatt et standpunkt om at kredittkort må fjernes fra apper eller medlemsklubber som følge av personvern.

- Det kan imidlertid være påkrevd at appen eller medlemsklubben verifiserer at brukeren eller medlemmet og innehaveren av kortet er det samme, slik at ingen registrerer noen andre sitt kort og av den grunn får innsikt i andre sine personopplysninger, sier Bull-Berg.

Han sier videre at dette vil kunne være et problem også for andre kundeklubber, i den utstrekning apper eller kundeklubber lar sine brukere legge inn andre personers betalingskort.

- I et slikt tilfelle er det mulig å problematisere om appen eller kundeklubben har rettslig grunnlag for å behandle og dele de aktuelle personopplysningene som samles inn, sier han.

Kredittkort og Vipps

Du kan bruke Vipps tiI å betale hos Rema 1000 - og det er Vipps som brukes til å verifisere kontoinformasjonen din i Æ.

Verifiseringen i Æ krever som nevnt ovenfor at du har registrert kortet/kontoen i Vipps.

Hanne Kjærnes, kommunikasjonssjef i Vipps, sier til Vi.no at du kan ha opptil 8 ulike betalingskilder registrert i Vipps - og dette kan være både ulike kort og konto.

- Det er ikke noe problem å legge til kredittkort, det gjør du på akkurat samme måte som når du legger til et «vanlig» kort, og da får du alle fordeler som er tilknyttet det kredittkortet når du bruker det i Vipps, sier Kjærnes.

Når du gjør et kjøp med Vipps er dette akkurat som en «vanlig» korttransaksjon, både på nett og i terminal.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.