Egenandeler og frikort i statsbudsjett 2023

- Samtidig som staten tjener seg styrtrik på skyhøye priser, velger regjeringen å ta enda mer penger fra de syke

Arbeiderpartiet har foreslått å øke egenandelene for frikort ytterligere, i statsbudsjettet for 2023.

KRITISK TIL ØKTE EGENANDELER: - Egenandelene har økt med 500 kroner siden Kjerkol overtok som helseminister, sier FrPs Bård Hoksrud. Han mener egenandelene må holdes på et lavt nivå: - Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen. Foto: NTB

KRITISK TIL ØKTE EGENANDELER: - Egenandelene har økt med 500 kroner siden Kjerkol overtok som helseminister, sier FrPs Bård Hoksrud. Han mener egenandelene må holdes på et lavt nivå: - Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen. Foto: NTB

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

- Samtidig som staten tjener seg styrtrik på skyhøye strøm-, drivstoff og matpriser, velger regjeringen å ta enda mer penger fra de som er syke. Det er grunnleggende galt at Vedum skal sitte på pengebingen sin og tjene seg enda rikere på andre menneskers sykdom, sier stortingsrepresentant og andre nestleder i helse- og omsorgskomiteen, Bård Hoksrud, til Vi.no.

I Støre-regjeringens forslag til statsbudsjett for 2023, foreslår Ap å øke egenandelstaket, i tillegg til at de vil øke egenandelen for medisiner og medisinsk forbruksmateriell:

  • I dag er egenandelstaket for frikort på 2921 kroner.
  • Ap vil ha et nytt egenandelstak på 3040 kroner, en økning på 119 kroner.
  • I tillegg vil de øke egenandelen for medisiner og medisinsk forbruksmateriell fra 39 prosent til 50 prosent.
  • Fra 2022 økte egenandelstaket med 461 kroner. Det var etter Høyres forslag til statsbudsjett før regjeringsskifte - som Ap lot bli stående og gjennomførte da de tok over i regjering.

Men raskt oppsummert: I 2020 gikk Ap hardt ut mot Høyre da de foreslo å slå sammen egenandelstak 1 og 2 og samtidig innføre et felles egenandelstak på 3183 kroner, som ville bety en stor økning for de som kun benyttet seg av tjenestene for ett av de tidligere egenandelstakene. Daværende helsepolitiske talsperson i Ap, Ingvild Kjerkol, nåværende helse- og omsorgsminister, omtalte da de foreslåtte økningen som «fryktelig usosialt».

STATSBUDSJETTET: Forbrukerøkonom i DNB, Silje Sandmæl, forklarer hva statsbudsjettet har å si for deg. Video: Dagbladet TV. Vis mer

- Egenandelene har økt med 500 kroner siden Kjerkol overtok

At Ap nå foreslår en ytterligere økning av egenandelene, etter først å ha gjennomført fjorårets store økning, er noe både FrP og Høyre reagerer på:

- Egenandeler er i praksis en skatt på å være syk. For to år siden kalte Kjerkol økninger i egenandelene for «fryktelig usosialt», men siden hun tok over som helseminister har egenandelene økt med over 500 kroner. Det viser at vi ikke kan ta noe regjeringen sier for god fisk. I motsetning til Arbeiderpartiet mener vi egenandelene bør senkes, sier Hoksrud, og fortsetter:

- Egenandelene må holdes på et lavt nivå. Ingen skal gå til legen eller kjøpe medisiner og være redd for regningen.

Det var FrP som i 2020 greide å justere ned Høyres foreslåtte egenandelstak på 3183 kroner til 2460 kroner, etter forhandlinger med KrF, Venstre og Høyre.

Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson, kommenterer Ap og Kjerkols politikk om egenandeler slik:

- Ingvild Kjerkol har som Arbeiderpartiets helsepolitiske talsperson i opposisjon flere ganger tidligere gått hardt ut og kritisert partier som har foreslått å øke egenandelen, blant annet har hun kalt det for «usosialt». Nå er tonen plutselig en annen. Vi registrerer at helseministeren har snudd og stiller seg bak endringen som ble innført i 2021, for å samordne egenandelstakene.

På spørsmål om hvordan regjeringen kan foreslå en videre økning av egenandelstaket nå, til 3040 kroner, når de for to år siden stod så sterkt på at å øke egenandelstaket var usosialt, svarer Ellen Rønning-Arnesen (Ap), statssekretær i Helse- og omsorgsdepartementet:

- Vi foreslår en forsiktig økning i egenandelstaket. Økningen er mindre enn lønnsvekst­anslaget og om lag på linje med inntektsjusteringen for pensjonister.

Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson. Foto: Høyre
Tone Wilhelmsen Trøen, Høyres helsepolitiske talsperson. Foto: Høyre Vis mer

Hva mener Høyre og FrP om egenandelene?

Det er viktig å huske at statsbudsjettet for 2023 som Ap nå har framlagt, er et forslag til statsbudsjett. Dette skal videre behandles og vedtas av Stortinget i desember, med eventuelle endringer. Revidert nasjonalbudsjett kommer i mai 2023.

Med utgangspunkt i regjeringens forslag, utarbeider partigruppene i opposisjon egne alternative budsjetter. De alternative budsjettene danner grunnlag for partigruppenes budsjettforslag.

Hva som vil være FrP og Høyres prioriteringer og forslag når det gjelder egenandeler, er ennå ikke klart:

- FrP er inne i vår budsjettprosess nå, der vi skal gjøre våre prioriteringer, sier Hoksrud - og sier dette vil bli klart i partiets kommende budsjettforslag.

- I Høyre holder vi nå på å sette oss grundig i alle budsjettdokumentene, og starter arbeidet med vårt eget forslag til statsbudsjett som skal vise et reelt og trygt alternativ. Vi har mange spørsmål som vi stiller til Finansdepartementet nå og i ukene som kommer, sier Trøen - og legger til at hun derfor ikke kan kommentere på enkeltemner i budsjettet om hva som vil være Høyres forslag, før helheten er på plass.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.