Arv:

Samlivsbrudd etter 35 år. Kan hun risikere at han likevel arver henne?

Kvinnen er separert fra ektemannen, men ikke formelt skilt. Kan han arve henne hvis hun faller fra først?

SEPARERT: Ektefeller har rett til å arve hverandre. Gjelder retten til å arve også etter samlivsbrudd? Foto: NTB Shutterstock
SEPARERT: Ektefeller har rett til å arve hverandre. Gjelder retten til å arve også etter samlivsbrudd? Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge arveloven er barna arvelaterens nærmeste arvinger. De arver alt hvis ikke arvelateren har skrevet testament eller etterlater seg ektefelle eller samboer med rett til arv. Ifølge Regjeringen.no har livsarvingene (barn, eventuelt barnebarn eller deres etterkommere) rett til pliktdelsarv som i utgangspunktet utgjør to tredeler av arven.

Men har ektefellen rett på arv? Og hvor mye arv har hen eventuelt rett på?

Når arvelater etterlater seg livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett til en firedel av arven. Ektefellen har rett til en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (rundt 400 000 kroner). Hvis det ikke finnes livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett på halvparten av arven.

Jeg vil ikke at eksmannen min skal arve

Men hva skjer hvis den ene dør etter et samlivsbrudd? Vil eksen kunne arve den som faller fra først hvis de ikke er blitt formelt skilt?

Dette bekymrer en kvinnelig leser seg for i Vi over 60. Hun frykter at eksmannen kan komme til å arve henne.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.