Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.
Ifølge arveloven er barna arvelaterens nærmeste arvinger. De arver alt hvis ikke arvelateren har skrevet testament eller etterlater seg ektefelle eller samboer med rett til arv. Ifølge Regjeringen.no har livsarvingene (barn, eventuelt barnebarn eller deres etterkommere) rett til pliktdelsarv som i utgangspunktet utgjør to tredeler av arven.
Men har ektefellen rett på arv? Og hvor mye arv har hen eventuelt rett på?
Når arvelater etterlater seg livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett til en firedel av arven. Ektefellen har rett til en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (rundt 400 000 kroner). Hvis det ikke finnes livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett på halvparten av arven.

Enkemann (77) frykter sønnen kan kaste ham ut av hjemmet

Ingen arveavgift i desember 2022 - bør du ta arvegrep før nyttår?
Vi PlussJeg vil ikke at eksmannen min skal arve
Men hva skjer hvis den ene dør etter et samlivsbrudd? Vil eksen kunne arve den som faller fra først hvis de ikke er blitt formelt skilt?
Dette bekymrer en kvinnelig leser seg for i Vi over 60. Hun frykter at eksmannen kan komme til å arve henne.
«Etter 35 års ekteskap og tre felles barn, flyttet min mann ut for fire år siden. Det var han som ønsket bruddet, ikke jeg. Vi har nå vært separert i fire år, men er ikke formelt skilt. Jeg vil ikke be om skilsmisse, og han har til nå heller ikke bedt om det. Vi treffes ikke mer. Mitt spørsmål er: Kan jeg opprette et testament der jeg ønsker at min eksmann ikke skal arve noe som helst etter meg, hvis jeg dør først?»

Unngå at eksen arver pensjonen din
Vi Pluss
Særkullsbarn og uskiftet bo: Samtykke kan gi problemer
Vi PlussViktig med separasjonsbevilling
Dette svarer advokat Kjell Morten Méd og Inger Méd som er arveeksperter i Vi over 60:
Svarene på dine spørsmål følger direkte av arveloven. Det avgjørende er om dere har tatt ut separasjon – eller bare flyttet fra hverandre. Ektefellene får arverett etter hverandre når ekteskapet inngås. Denne arveretten opphører ved separasjon og skilsmisse. I arvelovens paragraf 11 står det at lengstlevende ikke har rett til arv hvis en av ektefellene har begjært separasjon og begjæringen er mottatt av Statsforvalteren før dødsfallet. Jeg forstår deg slik at det er flere år siden dere fikk separasjonsbevilling. Da har din ektefelle ikke lenger arverett etter deg, og du trenger ikke opprette testament for å frata ham arverett. Men det er viktig å være klar over at det ikke er nok med faktisk separasjon, altså at ektefellene bare flytter fra hverandre uten å ta ut formell separasjon. Da løper fremdeles arveretten. Det er den formelle separasjonen, hvor man sender en separasjonssøknad til Statsforvalteren, som er avgjørende. Oppfølgning med formell skilsmisse er altså ikke nødvendig når det gjelder arveretten.
Velkommen til vårt kommentarfelt
Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.