Arv:

Samlivsbrudd etter 35 år. Kan hun risikere at han likevel arver henne?

Kvinnen er separert fra ektemannen, men ikke formelt skilt. Kan han arve henne hvis hun faller fra først?

SEPARERT: Ektefeller har rett til å arve hverandre. Gjelder retten til å arve også etter samlivsbrudd? Foto: NTB Shutterstock
SEPARERT: Ektefeller har rett til å arve hverandre. Gjelder retten til å arve også etter samlivsbrudd? Foto: NTB Shutterstock Vis mer
Publisert

Følg Vi.no på Facebook og Instagram, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Ifølge arveloven er barna arvelaterens nærmeste arvinger. De arver alt hvis ikke arvelateren har skrevet testament eller etterlater seg ektefelle eller samboer med rett til arv. Ifølge Regjeringen.no har livsarvingene (barn, eventuelt barnebarn eller deres etterkommere) rett til pliktdelsarv som i utgangspunktet utgjør to tredeler av arven.

Men har ektefellen rett på arv? Og hvor mye arv har hen eventuelt rett på?

Når arvelater etterlater seg livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett til en firedel av arven. Ektefellen har rett til en minstearv på fire ganger grunnbeløpet (rundt 400 000 kroner). Hvis det ikke finnes livsarvinger har den gjenlevende ektefellen rett på halvparten av arven.

Jeg vil ikke at eksmannen min skal arve

Men hva skjer hvis den ene dør etter et samlivsbrudd? Vil eksen kunne arve den som faller fra først hvis de ikke er blitt formelt skilt?

Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Dette bekymrer en kvinnelig leser seg for i Vi over 60. Hun frykter at eksmannen kan komme til å arve henne.

«Etter 35 års ekteskap og tre felles barn, flyttet min mann ut for fire år siden. Det var han som ønsket bruddet, ikke jeg. Vi har nå vært separert i fire år, men er ikke formelt skilt. Jeg vil ikke be om skilsmisse, og han har til nå heller ikke bedt om det. Vi treffes ikke mer. Mitt spørsmål er: Kan jeg opprette et testament der jeg ønsker at min eksmann ikke skal arve noe som helst etter meg, hvis jeg dør først?»

Viktig med separasjonsbevilling

Dette svarer advokat Kjell Morten Méd og Inger Méd som er arveeksperter i Vi over 60:

Svarene på dine spørsmål følger direkte av arveloven. Det avgjørende er om dere har tatt ut separasjon – eller bare flyttet fra hverandre. Ektefellene får arverett etter hverandre når ekteskapet inngås. Denne arveretten opphører ved separasjon og skilsmisse. I arvelovens paragraf 11 står det at lengstlevende ikke har rett til arv hvis en av ektefellene har begjært separasjon og begjæringen er mottatt av Statsforvalteren før dødsfallet. Jeg forstår deg slik at det er flere år siden dere fikk separasjonsbevilling. Da har din ektefelle ikke lenger arverett etter deg, og du trenger ikke opprette testament for å frata ham arverett. Men det er viktig å være klar over at det ikke er nok med faktisk separasjon, altså at ektefellene bare flytter fra hverandre uten å ta ut formell separasjon. Da løper fremdeles arveretten. Det er den formelle separasjonen, hvor man sender en separasjonssøknad til Statsforvalteren, som er avgjørende. Oppfølgning med formell skilsmisse er altså ikke nødvendig når det gjelder arveretten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.