Arv

Samboeren tapte mot datteren - som til slutt fikk hele livsforsikringen

Forsikringsselskapet ville utbetale livsforsikringen til samboeren - men klagenemnda kom til en annen konklusjon og ga datteren rett på hele livsforsikringen etter faren.

ARV OG LIVSFORSIKING: Da «Ove» døde gjorde både samboeren gjennom ni år og datter fra tidligere ekteskap krav på livsforsikringen. Forsikringsselskapet mente først at samboeren skulle ha pengene - men etter klagebehandling gikk pengene til datteren. Årsak: Uskiftet bo fra tidligere ekteskap. Foto: NTB/Shutterstock
ARV OG LIVSFORSIKING: Da «Ove» døde gjorde både samboeren gjennom ni år og datter fra tidligere ekteskap krav på livsforsikringen. Forsikringsselskapet mente først at samboeren skulle ha pengene - men etter klagebehandling gikk pengene til datteren. Årsak: Uskiftet bo fra tidligere ekteskap. Foto: NTB/Shutterstock Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Få tilgang til våre aller beste artikler på Vi Pluss her, og motta nyhetsbrev ved å registrere deg her.

Vet du egentlig hvilke forsikringer du har? Og spesielt: Har du satt deg inn i vilkårene for gruppelivsforsikringen du kanskje har hos arbeidsgiver?

- Folk flest vet ikke helt hvilke avtaler de har og hvem som er berettiget til utbetaling ved død, sier Marita Kørra Grande, leder for Kundeoppgjør i DNB Liv i denne artikkelen på Vi.no.

Der forteller hun om de viktige forskjellene på privat livsforsikring og gruppelivsforsikringen som mange har hos arbeidsgiver - som i mange tilfeller kan medføre store overraskelser når forsikringen skal gjøres opp etter et dødsfall.

Et av punktene som Kørra Grande tar opp i den artikkelen, er noe av det som historien vi her skal fortelle om: Samboers rettigheter i en livsforsikring.

Samboere i ni år

Historien vi her skal fortelle er hentet fra en sak i Finansklagenemnda, som behandler klagesaker som har med bank og forsikring å gjøre.

«Ove» hadde en gruppelivsforsikring hos arbeidsgiver da han døde, noe både datteren og samboeren sendte krav på utbetaling fra.

Samboeren hadde bodd sammen med Ove i ni år da han døde - og ville under normale omstendigheter vært berettiget til utbetalingen. Et av vilkårene for at samboere skal ha rett på utbetaling fra slik livsforsikring, er at de må ha vært samboere i minst to år. I en annen sak som Vi.no nylig omtalte, var ikke toårskravet oppfylt - og pengene gikk der til arvingene etter arveloven.

Men i dette tilfellet, med ni års samboerskap, skulle man tro at samboeren var berettiget utbetalingen. Og det var også det forsikringsselskapet mente: De ville først utbetale pengene til samboeren.

Men så var det bare det at Ove hadde vært gift tidligere og satt i uskiftet bo. Og så var det en datter fra et tidligere ekteskap.

Frank Nordheggen og familien stilte opp i NRK-programmet Arveoppgjøret. Frank er urolig for at arveoppgjøret skal føre til konflikt mellom ham og søsteren. Videoklipp: Arveoppgjøret, NRK Vis mer

Datteren fikk livsforsikringen

Da forsikringsselskapet bestemte at samboeren hadde krav på livsforsikringen, klagde imidlertid datteren saken videre til Finansklagenemnda - som etter en grundig vurdering konkluderte med å gi datteren medhold. (Du kan lese hele kjennelsen her, hos Finansklagenemnda.)

Datteren mente at ettersom faren fremdeles satt i uskifte etter at hennes mor gikk bort elleve år tidligere, så var det rent juridisk til hinder for at lovlig ekteskap med ny samboer kunne inngås - og dermed var det brudd på vilkårene i livsforsikringen.

Og dette gir Finansklagenemnda henne medhold i:

De viser til forsikringsvilkårene der det er bestemt at samboer har krav på dødsfallserstatning - med mindre «det på det tidspunkt forsikringstilfellet inntrådte, forelå forhold som var til hinder for at lovlig ekteskap kunne inngås». Hvis slike hinder forelå, hadde klager krav på utbetalingen, skriver Finansklagenemnda.

Og det er der de mener Oves uskifte kommer inn:

Ove satt i uskiftet bo da han døde - og Finansklagenemnda konkluderer med at å sitte i uskifte på den måten ville gjøre et eventuelt ekteskap med samboeren ulovlig på grunn av at det ikke var startet offentlig eller privat skiftebehandling fra tidligere ekteskap (Ekteskapslovens § 8).

- Bestemmelsens første ledd oppstiller et krav om at den som har vært gift "må godtgjøre" at boet i det tidligere ekteskapet er overlatt tingretten til offentlig skiftebehandling. Alternativt kan det legges fram erklæring fra tidligere ektefelle eller dennes arvinger om at det er innledet/påbegynt privat skifte. Bestemmelsens annet ledd åpner for visse unntak fra disse kravene, for eksempel hvis det legges fram en erklæring fra avdød ektefelles arvinger om at de samtykker i at gjenlevende får beholde boet uskiftet.

Ettersom dette ikke forelå, har nemnda bestemt at livsforsikringen går inn i boet etter Ove - og tilfaller dermed datteren.

Vi bryr oss om ditt personvern

Vi er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer

Velkommen til vårt kommentarfelt

Vi setter pris på kommentarer til artiklene på vi.no. Husk at mange vil lese det du skriver. Hold deg til temaet og vær saklig. Vi gjør oppmerksom på at alle innlegg kan bli redigert eller fjernet av redaksjonen.